Královničky Královničky s Candy
Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho Datlový koláč Jablečný koláč od Julie Výlet do Prahy Donuty pečené v troubě Rychlé Svatomartinské rohlíčky Opilá višnička v marcipánovém a čokoládovém kabátku Indiánci a Valentinská srdíčka Makronky Čokoládovo – pomerančové řezy Halloween Cakes Lollipop Cakes Malinové kostky Sachr dortíčky Ovocný koláč Meruňkové knedlíky Jako pejsek a kočička Smetanový tvaroh s ovocem Kokosový cheesecake Čokoládové cookies Slané preclíčky Oříškový dezert Čokoládové mousse Banánová bábovka Májová roláda Borůvkové mascarpone Svatební koláčky Malinová dobrůtka Sýrové tyčinky Žloutkové řezy Velikonoční mazanec Čokoládovo – pistáciové řezy Mramorové řezy Chleboví šneci Valentinská srdíčka Valentinská inspirace Loupáčky Koláč s krémem Limetkový koláč Slané tyčinky Vánoční perníčky Cookies s ovesnými vločkami Sýrové rohlíčky Šlehačkový dort Halloweenské muffiny Čokoládové mňam s kokosem Cheesecake s tvarohem Mrkvové šátečky Kynuté koláče Fofrtáč s malinami Čokoládovo mandlový dortík Mandlový linecký dortík Cappuccino kostky Sýrový koláč Čokoládový fondant Bebe řezy Borůvkové knedlíky Čokoládové muzeum Kokosové mňam Kefírová buchta Mascarpone Rybízový koláč Red velvet – s lehkou příchutí malin Želé řezy s jahodami Kremrole Mrkvový koláč Recept Mufinky se šlehačkou Recept Eton Mess Recept Medovník Recept Plněná bábovka se zmrzlinou Recept Panská roláda Recept Slunečnicové řezy Recept Masové buchtičky Recept Věnečky Recept Perníčky Recept Jarní jahodové řezy Recept Valašský frgál Oříškový koláč s polevou Malinový koláč

Valentýnská inspirace aneb kostka s mléčným marcipánem

Když se nám pomalu blíží Valentýn, nachystaly jsme s Janičkou dobrůtku samé srdíčko. Tato dobrůtka není zrovna z nejlevnějších a asi se v ní najde i dost kalorií, ale když bude ten Valentýn…

Main image

Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini

Co nakoupit

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml vody

Na krém:

  • 1 máslo
  • 100 g mletého cukru
  • 200 g ořechů
  • Rum, nešetříme, dáme přiměřeně, asi 5 lžic

Na mléčný fondán:

  • 200 g sušeného mléka
  • 200 g mletého cukru
  • 150 g másla
  • 100 g tuku (může to být Iva nebo i sádlo)
  • Pár kapek vanilkové nebo mandlové esence

Postup

Mezi korpus a krém můžete dát dobrou marmeládu a korpus můžete prokapat nějakým dobrým alkoholem, třeba griotkou nebo amarettem, ořechovým likérem, dle gusta.

Jak na to

Nejprve upečeme kakaový plát. Do šlehače dáme 5 vajec a cukr, vyšleháme a po kapkách přidáme vodu. Stále šleháme, odvážíme si 300 g polohrubé mouky, k ní přidáme 2 lžíce prosátého kakaa, prášek do pečiva a vše promícháme. Pak po lžících přidáváme k vyšlehaným vejcím. Nakonec do šlehače přidáme po kapkách olej. Pečeme při 175 stupních asi 30 minut, ale záleží na velikosti plechu. Takže tak akorát, až to bude pěkně vonět a když si nebudete jistí, zapíchněte špejli a podívejte se, zda na ní neulpělo těsto. Korpus pak musíme nechat dobře vychladit.

Krém si připravíme ze změklého másla, pořádně vyšleháme s rumem, přidáme cukr a po prošlehání přidáme mleté ořechy. Hmotu pěkně rozetřeme na vychladlý korpus. Pokud chcete dobrůtku ještě vylepšit, můžete korpus pokapat dobrým likérem a potřít marmeládou.

Postup

Nakonec přidáme na korpus s krémem mléčný marcipán. Ten si připravíme ze sušeného mléka. Já jsem použila sunar, měl by být bez příchutě, nebo když už, tak s příchutí vanilkovou.

Pozor některá dětská mléka jsou lehce nahořklá a ve větším množství už je to docela poznat, jsou to zpravidla tzv. hypo - alergení jako např. beba. Vyzkoušený mám sunar a nutrilon. Nebo použijte polotučné sušené mléko.

Sušené mléko smícháme s cukrem, přidáme pár kapek esence a máslo s tukem. Propracovala jsem vše v robotu a pak spojila ručně, ale pokud máte jen ruční šlehač, raději marcipán udělejte ručně celý.

Postup

Není úplně snadné přenést takto velkou plochu mléčného marcipánu na korpus, takže to můžete

A) stejně jako já risknout – nechala jsem rozválený marcipán na silikonové podložce a tu jsem opatrně připlácla na korpus.

B) rozdělit si marcipán na menší části a ty pak pohodlně přenést třeba na obracečce na korpus, spoje pak můžete navlhčeným prstem trošku zaretušovat.

Valentýnské dohotovení

Když se vám podaří dostat mléčný marcipán na buchtičku, máte v podstatě hotovo, stačí nechat krátce vychladit, rozkrájet na kostičky a začít se olizovat. Pokud však máte chuť si s dobrůtkou ještě trochu pohrát, máte spoustu možností. Můžete rozpustit čokoládovou polevu a marcipán jí postříkat, nebo můžete malovat kvítečka či srdíčka. Nebo můžete jako já s Janičkou zvolit Valentýnskou úpravu.

Postup

Na marcipán jsme si vykrajovačkami srdíček různých velikostí a tvarů udělaly obrysy a ty pak Janička pečlivě vymalovala prachovými barvami a třpytem. Myslím, že se jí to opravdu povedlo moc hezky. Kdo práci s prachovými barvičkami zná, dobře ví, že to není úplně jednoduché, barvička se snadno rozpráší i tam, kde ji vůbec nechcete mít, ale moje beruška byla velmi šikovná.

Postup

Postup

Pokud tedy zvolíte Valentýnskou úpravu, nezbývá nám než Vám popřát, abyste s ní měli úspěch, jen si předem zjistěte, zda Vaše láska nemá alergii na ořechy. To by se Vám ta láska mohla nepříjemně zvrtnout.

Postup



Logo Královničky
Zpět na hlavní stránku

Svatební dorty Slavnostní dorty Dětské dorty Něco na neděli Patchwork Candy

Zde nakupuji Dortisimo cz U Balónku Lilie Petra Hanzelková Malátkovi Cukrář Cukrářské-pomůcky

Sem se ráda vracím Aldoska Jana Sita Slováčková - PS Quill IriCreative

Eva Králová, Brno
ekralova@post.cz

Mapa stránek

Návštěvy: 453979