![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Valentýnská inspirace aneb kostka s mléčným marcipánemKdyž se nám pomalu blíží Valentýn, nachystaly jsme s Janičkou dobrůtku samé srdíčko. Tato dobrůtka není zrovna z nejlevnějších a asi se v ní najde i dost kalorií, ale když bude ten Valentýn…
Co nakoupit
Na krém:
Na mléčný fondán:
Mezi korpus a krém můžete dát dobrou marmeládu a korpus můžete prokapat nějakým dobrým alkoholem, třeba griotkou nebo amarettem, ořechovým likérem, dle gusta. Jak na toNejprve upečeme kakaový plát. Do šlehače dáme 5 vajec a cukr, vyšleháme a po kapkách přidáme vodu. Stále šleháme, odvážíme si 300 g polohrubé mouky, k ní přidáme 2 lžíce prosátého kakaa, prášek do pečiva a vše promícháme. Pak po lžících přidáváme k vyšlehaným vejcím. Nakonec do šlehače přidáme po kapkách olej. Pečeme při 175 stupních asi 30 minut, ale záleží na velikosti plechu. Takže tak akorát, až to bude pěkně vonět a když si nebudete jistí, zapíchněte špejli a podívejte se, zda na ní neulpělo těsto. Korpus pak musíme nechat dobře vychladit. Krém si připravíme ze změklého másla, pořádně vyšleháme s rumem, přidáme cukr a po prošlehání přidáme mleté ořechy. Hmotu pěkně rozetřeme na vychladlý korpus. Pokud chcete dobrůtku ještě vylepšit, můžete korpus pokapat dobrým likérem a potřít marmeládou.
Nakonec přidáme na korpus s krémem mléčný marcipán. Ten si připravíme ze sušeného mléka. Já jsem použila sunar, měl by být bez příchutě, nebo když už, tak s příchutí vanilkovou. Pozor některá dětská mléka jsou lehce nahořklá a ve větším množství už je to docela poznat, jsou to zpravidla tzv. hypo - alergení jako např. beba. Vyzkoušený mám sunar a nutrilon. Nebo použijte polotučné sušené mléko. Sušené mléko smícháme s cukrem, přidáme pár kapek esence a máslo s tukem. Propracovala jsem vše v robotu a pak spojila ručně, ale pokud máte jen ruční šlehač, raději marcipán udělejte ručně celý.
Není úplně snadné přenést takto velkou plochu mléčného marcipánu na korpus, takže to můžete A) stejně jako já risknout – nechala jsem rozválený marcipán na silikonové podložce a tu jsem opatrně připlácla na korpus. B) rozdělit si marcipán na menší části a ty pak pohodlně přenést třeba na obracečce na korpus, spoje pak můžete navlhčeným prstem trošku zaretušovat. Valentýnské dohotoveníKdyž se vám podaří dostat mléčný marcipán na buchtičku, máte v podstatě hotovo, stačí nechat krátce vychladit, rozkrájet na kostičky a začít se olizovat. Pokud však máte chuť si s dobrůtkou ještě trochu pohrát, máte spoustu možností. Můžete rozpustit čokoládovou polevu a marcipán jí postříkat, nebo můžete malovat kvítečka či srdíčka. Nebo můžete jako já s Janičkou zvolit Valentýnskou úpravu.
Na marcipán jsme si vykrajovačkami srdíček různých velikostí a tvarů udělaly obrysy a ty pak Janička pečlivě vymalovala prachovými barvami a třpytem. Myslím, že se jí to opravdu povedlo moc hezky. Kdo práci s prachovými barvičkami zná, dobře ví, že to není úplně jednoduché, barvička se snadno rozpráší i tam, kde ji vůbec nechcete mít, ale moje beruška byla velmi šikovná.
Pokud tedy zvolíte Valentýnskou úpravu, nezbývá nám než Vám popřát, abyste s ní měli úspěch, jen si předem zjistěte, zda Vaše láska nemá alergii na ořechy. To by se Vám ta láska mohla nepříjemně zvrtnout.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|