![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Loupáčky s ořechovou nádivkou i bezTato dobrůtka je u nás velmi oblíbená, dokonce tak, že první dávka zmizela dřív, než jsem ji stihla nafotit. Když Martin uviděl loupáčky s ořechy, pronesl: "Doufám, že budou hotové dřív, než přijdou ostatní." A to on se zpravidla spíš ptá, jestli už měli všichni.
Co nakoupitPro větší rodinu rozhodně v tomto množství
Na ořechovou nádivku:
Jak na toMáte-li pekárnu, dejte dle zvyklostí všechno tekuté – mléko, žloutky a rozpuštěné máslo do pekárny, pak přidejte cukry, citrónovou kůru (čerstvou nebo sušenou), sůl, rozdrobené čerstvé kvasnice a nakonec mouku. Program těsto. Pokud budete zpracovávat ručně, nasypte do větší mísy mouku, udělejte v ní důlek, nasypte do něj trochu cukru, rozdrobte kvasnice a přidejte tři lžíce mléka. Zahrňte moukou a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbytek mléka, cukr, cukr vanilkový, sůl, žloutky, rozehřáté máslo a pořádně vařečkou zpracujte, dokud se těsto krásně nespojí. Pak nechte hodinu kynout, přikryté utěrkou na teplém místě. Židle u puštěného topení je teď v zimě značka ideál. Než těsto nakyne, udělejte si nádivku. Do vařícího mléka přidejte cukr a vanilkový cukr, pak mleté ořechy a chvíli provařte, pak přidejte piškoty, odstavte z plamene nebo elektřiny a přisypte skořici a přidejte rum. Chvíli promíchejte, a pak nechte vychladnout. Toto množství stačí zhruba na polovinu uvedené dávky těsta, takže máte jedním vrzem dva druhy a to ani nemluvím o tom, že nemusíte dělat jen loupáčky, ale třeba taky uzlíky (rozválíme hada, pak uděláme uzel) nebo pletýnky.
Nakynuté těsto rozdělte na 4 díly, ty pak postupně rozválejte na placku, pokud teda zůstanete jen u loupáčků. Placku rozdělte nejlépe rádlem na 8 dílů. Když se těsto lepí, podsypte si je moukou, zjistila jsem, že mnohem méně mouky na podsypávání použijete, když dáte mouku polohrubou a ne hladkou.
Jednotlivé díly znovu rozválejte, kynuté těsto má tendenci se smrskávat do původní velikosti, ale přesvědčte ho, že prostě ty trojúhelníky budou větší, než byly původně.
Pokud chcete plnit loupáčky ořechy, teď je ta pravá chvíle. Lžičkou naložte na těsto proužek, pak složte 2 konce trojúhelníku dovnitř na nádivku a srolujte. Cípek se snažte mít vždy na spodní straně loupáčku, když zůstane volný, tak se při pečení rozbalí a "postaví", což je fajn jen v tom případě, že máte rádi připálené rožky. Jestliže loupáčky nechcete plnit, postupujte úplně stejně, jen prostě nepřidávejte proužek nádivky.
Na plech nedávejte loupáčků moc, svoji velikost téměř zdvojnásobí. Loupáčky pořádně namašlujte bílky, loupáčky se budou krásně lesknout. Posypat můžete mákem nebo mandlemi, já různou posypkou odlišuji loupáčky s nádivkou a bez. A pak nechte ještě 10 – 20 minut kynout. V této době už zapněte troubu na 180 stupňů. Pečeme asi 15 minut, ale hlavně tak dlouho, až jsou krásně hnědé, jak mají loupáčky být.
Jestli loupáčky budete dělat na nedělní snídani nebo na svačinu, je úplně jedno, ale neptejte se mě, jak se dají loupáčky uchovat, u nás jsme to nezjistili. Ale popravdě, loupáček druhý den je dobrý asi jen namočený do mléka. Dobrou chuť.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|