Královničky Královničky s Candy
Cheesecake - Oreo Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho Datlový koláč Jablečný koláč od Julie Výlet do Prahy Donuty pečené v troubě Rychlé Svatomartinské rohlíčky Opilá višnička v marcipánovém a čokoládovém kabátku Indiánci a Valentinská srdíčka Makronky Čokoládovo – pomerančové řezy Halloween Cakes Lollipop Cakes Malinové kostky Sachr dortíčky Ovocný koláč Meruňkové knedlíky Jako pejsek a kočička Smetanový tvaroh s ovocem Kokosový cheesecake Čokoládové cookies Slané preclíčky Oříškový dezert Čokoládové mousse Banánová bábovka Májová roláda Borůvkové mascarpone Svatební koláčky Malinová dobrůtka Sýrové tyčinky Žloutkové řezy Velikonoční mazanec Čokoládovo – pistáciové řezy Mramorové řezy Chleboví šneci Valentinská srdíčka Valentinská inspirace Loupáčky Koláč s krémem Limetkový koláč Slané tyčinky Vánoční perníčky Cookies s ovesnými vločkami Sýrové rohlíčky Šlehačkový dort Halloweenské muffiny Čokoládové mňam s kokosem Cheesecake s tvarohem Mrkvové šátečky Kynuté koláče Fofrtáč s malinami Čokoládovo mandlový dortík Mandlový linecký dortík Cappuccino kostky Sýrový koláč Čokoládový fondant Bebe řezy Borůvkové knedlíky Čokoládové muzeum Kokosové mňam Kefírová buchta Mascarpone Rybízový koláč Red velvet – s lehkou příchutí malin Želé řezy s jahodami Kremrole Mrkvový koláč Recept Mufinky se šlehačkou Recept Eton Mess Recept Medovník Recept Plněná bábovka se zmrzlinou Recept Panská roláda Recept Slunečnicové řezy Recept Masové buchtičky Recept Věnečky Recept Perníčky Recept Jarní jahodové řezy Recept Valašský frgál Oříškový koláč s polevou Malinový koláč

Loupáčky s ořechovou nádivkou i bez

Tato dobrůtka je u nás velmi oblíbená, dokonce tak, že první dávka zmizela dřív, než jsem ji stihla nafotit. Když Martin uviděl loupáčky s ořechy, pronesl: "Doufám, že budou hotové dřív, než přijdou ostatní." A to on se zpravidla spíš ptá, jestli už měli všichni.

Main image

Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini
Main image mini

Co nakoupit

Pro větší rodinu rozhodně v tomto množství
  • 340 ml mléka
  • 140 g másla
  • 2 žloutky (bílky si nechte na potírání)
  • 2 vanilkové cukry
  • 80 g cukru
  • 1 kostka čerstvých kvasnic, zkoušela jsem i sušené, ale nebylo to ono
  • Sůl
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 800 g hladké mouky

Postup

Na ořechovou nádivku:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých piškotů
  • 1 - 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup

Jak na to

Máte-li pekárnu, dejte dle zvyklostí všechno tekuté – mléko, žloutky a rozpuštěné máslo do pekárny, pak přidejte cukry, citrónovou kůru (čerstvou nebo sušenou), sůl, rozdrobené čerstvé kvasnice a nakonec mouku. Program těsto.

Pokud budete zpracovávat ručně, nasypte do větší mísy mouku, udělejte v ní důlek, nasypte do něj trochu cukru, rozdrobte kvasnice a přidejte tři lžíce mléka. Zahrňte moukou a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbytek mléka, cukr, cukr vanilkový, sůl, žloutky, rozehřáté máslo a pořádně vařečkou zpracujte, dokud se těsto krásně nespojí. Pak nechte hodinu kynout, přikryté utěrkou na teplém místě. Židle u puštěného topení je teď v zimě značka ideál.

Než těsto nakyne, udělejte si nádivku. Do vařícího mléka přidejte cukr a vanilkový cukr, pak mleté ořechy a chvíli provařte, pak přidejte piškoty, odstavte z plamene nebo elektřiny a přisypte skořici a přidejte rum. Chvíli promíchejte, a pak nechte vychladnout. Toto množství stačí zhruba na polovinu uvedené dávky těsta, takže máte jedním vrzem dva druhy a to ani nemluvím o tom, že nemusíte dělat jen loupáčky, ale třeba taky uzlíky (rozválíme hada, pak uděláme uzel) nebo pletýnky.

Postup

Postup

Nakynuté těsto rozdělte na 4 díly, ty pak postupně rozválejte na placku, pokud teda zůstanete jen u loupáčků. Placku rozdělte nejlépe rádlem na 8 dílů. Když se těsto lepí, podsypte si je moukou, zjistila jsem, že mnohem méně mouky na podsypávání použijete, když dáte mouku polohrubou a ne hladkou.

Postup

Jednotlivé díly znovu rozválejte, kynuté těsto má tendenci se smrskávat do původní velikosti, ale přesvědčte ho, že prostě ty trojúhelníky budou větší, než byly původně.

Postup

Pokud chcete plnit loupáčky ořechy, teď je ta pravá chvíle. Lžičkou naložte na těsto proužek, pak složte 2 konce trojúhelníku dovnitř na nádivku a srolujte. Cípek se snažte mít vždy na spodní straně loupáčku, když zůstane volný, tak se při pečení rozbalí a "postaví", což je fajn jen v tom případě, že máte rádi připálené rožky. Jestliže loupáčky nechcete plnit, postupujte úplně stejně, jen prostě nepřidávejte proužek nádivky.

Postup

Postup

Postup

Na plech nedávejte loupáčků moc, svoji velikost téměř zdvojnásobí. Loupáčky pořádně namašlujte bílky, loupáčky se budou krásně lesknout. Posypat můžete mákem nebo mandlemi, já různou posypkou odlišuji loupáčky s nádivkou a bez. A pak nechte ještě 10 – 20 minut kynout. V této době už zapněte troubu na 180 stupňů. Pečeme asi 15 minut, ale hlavně tak dlouho, až jsou krásně hnědé, jak mají loupáčky být.

Postup

Jestli loupáčky budete dělat na nedělní snídani nebo na svačinu, je úplně jedno, ale neptejte se mě, jak se dají loupáčky uchovat, u nás jsme to nezjistili. Ale popravdě, loupáček druhý den je dobrý asi jen namočený do mléka.

Dobrou chuť.

Postup



Logo Královničky
Zpět na hlavní stránku

Květinové kurzy Dorty Svatební dorty Slavnostní dorty Dětské dorty Něco na neděli

Zde nakupuji Dortisimo cz U Balónku Lilie Petra Hanzelková Malátkovi Cukrář Cukrářské-pomůcky

Eva Králová, Brno
eva.kralova.kouc@gmail.com

Mapa stránek

Návštěvy: 720511