![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plněná bábovka se zmrzlinouDnešní dobrůtka na neděli se mi posunula na sváteční volné úterý, ale pekla jsem svatební dort a tak nějak jsem to nestihla. Drzé, ale milé poznámky mých synátorů, jako čtvrtek na krku a dobrůtka na neděli nikde, mě ale přesvědčily, že aspoň u nás bude dobrůtka na nedělním stole a vám ostatním ji můžeme doporučit na kterýkoliv letní den, protože je se zmrzlinou.
Co nakoupit
Jak na toUděláme klasické těsto na piškot, zvlášť vyšleháme tuhý sníh z bílků, pak vyšleháme žloutky s cukrem a přidáme 8 lžic teplé vody, dál šleháme. Pak přidáme na střídačku po lžících mouku a sníh. Těsto nalijeme buďto do speciální formy na dutou bábovku nebo do klasické formy na bábovku, nebo do menší dortové formy, nejlépe s bábovkově tvarovaným dnem. Prostě do toho nejvhodnějšího, co doma na bábovku se zmrzlinou najdete. Nezapomeňte všechny díly vymazat a vysypat. Já použila olej ve spreji a kokos.
Spodní díl bábovky jsem pekla 15 minut na 175 stupňů, horní díl 35 minut. Pokud budete péct v bábovkové formě, doporučuji zhruba hodinu při stejné teplotě, ale záleží na velikosti formy.
TipPokud nemáte speciální formu na dutou bábovku, budete to mít trošičku pracnější, ale nic složitého. Po upečení a vychladnutí skrojíte bábovku nejprve do roviny, pokud je to potřeba, pak odkrojíte cca 2 cm široký pruh, opatrně si naznačíte zase asi 2 cm od kraje kruh na bábovce a nejlépe lžící trochu vydlabete. Vykrojeným piškotem ucpete vrch bábovky a taky díru ve spodním kolečku.
Jak na to - dohotoveníBábovku uvnitř potřeme marmeládou dle chuti (já dávám rybízovou nebo višňovou a trochu ji rozředím griotkou, aby se lépe na drobivý piškot natírala) a po lžících vkládáme zmrzlinu, pokud použijete více druhů, pak je pravidelně střídejte. Zmrzlinu hodně vtlačujte lžící do bábovky, aby ve zmrzlině nevznikly mezery, které by pak nevypadaly hezky na řezu.
Spodní díl také potřete marmeládou a přiklopte na bábovku. Nechte chvíli vychladit v mrazáku a mezitím si připravte čokoládovou polevu. Použila jsem klasickou bílou polevu v pecičkách, rozpouštěla jsem ji v mikrovlnce na nejnižší výkon 3x1 minutu se dvěma lžícemi mléka. Po každé minutě rozpouštění v mikrovlnce jsem polevu promíchala. Bábovku přelijeme čokoládovou polevou a dle možností a chuti dozdobíme.
Já jsem měla doma zbytky krémů z dortu, ale čokoládová poleva bude stačit. Na bábovku se zmrzlinou není vhodné dávat fondánové potahovky, protože se vám v mrazáku orosí a pak bude potahovka lepit a rozpouštět se. A když se vám nebude chtít chystat s čokoládou, tak bábovku jen pocukrujte, bude to jistě také skvělé.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|