![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sachr dortíčkyDnešní dobrůtka vznikla na zkoušku. Dostala jsem zajímavé zadání na svatební dort. Protože pan ženich nemůže laktózu, potřebovali jsme vymyslet jedno patro takové, aby si i on pochutnal. Nevěsta navrhla sachr. No volba super, jen se mi to zdálo pro svatební dort takové nějaké ošizené. A tak jsme si musela vyzkoušet, zda by se dalo něco přidat. No výsledek je mňamkózní, zkuste si ho naplánovat nějakou návštěvu, pro kterou chcete připravit něco nevšedního.
Co nakoupit
Na promazání
Jak na toNejprve jsem vyšlehala 6 bílků se 100 g krupicového cukru do hladkého a tuhého sněhu.
V jiné míse, dostatečně velké, vyšleháme povolené máslo, přidáme cukr moučka a vanilkové aroma, nebo semínka a dřeň z půlky vanilkového lusku. V páře rozpustíme čokoládu a mírně prochladlou ji přidáme k máslu, prošleháme, vypneme robot a jemně stěrkou přidáme polovinu bílků, opatrně zapracujeme do čokoládového másla, přidáme i druhou polovinu sněhu, nemusíme zapracovávat nijak důkladně, hmotu spíš nadlehčujeme a převracíme, než mícháme, stejným způsobem zapracujeme mouku. Těsto rozetřeme na plech, vyložený papírem a potřený máslem nebo postříkaný olejem ve spreji.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, já jsme ji po vložení plechu stáhla na 180, mám horkovzdušnou, pečeme asi 30 minut, pokud budete dávat do dortové formy, pak asi o 15 minut déle, zkoušet můžete špejlí. Těsto jsem nechala pomalu prochladnout, pak jsem kolečkem vykrajovala malé dortíčky.
Do marmelády můžete přidat zbytek vanilkového lusku, ale není to třeba, marmeládu na malém plamínku nebo při nízké teplotě prohřejte a přidejte do ní alkohol. Čokoládu rozpusťte a nechte ji trošku prochladnout, pak vmíchejte pralinkovou náplň. Opatrně, pokud by čokoláda byla příliš horká, rozpustíte si křupinky, zvlhnou a nebudou křupat, a to by byla škoda. DohotoveníA teď už vás čeká jen dohotovení. Kolečka jsem potřela meruňkovou glazurou, na jedno jsem dala lžičkou pralinkovou náplň a druhým přikryla. Můžete glazurou potřít i horní kolečko, a čokoládovou polevou jen postříkat, tak jsem připravila dortíčky na ochutnávku, zbylá kolečka jsme potřela čokoládovým ganache a dozdobila jsem kandovanou třešinkou a cukrovými kuličkami. Ani zbytky na plechu nezůstaly ladem, nakrájela jsem z nich malé čtverečky a postavila jsem je na stůl se šlehačkou a po 5 minutách, stačilo uklidit talíř. Popravdě, moc jsem nestihla nafotit ani hotové dortíčky, takže dnes vám moc obrázků neukážu.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|