![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mascarpone s čokoládovým zdobenímDnešní dobrůtka je prostě letní radost, lehká a osvěžující. Motivovaná tím, že jsem měla chuť si hrát s čokoládou. Čokoládou zdobené pohárky propůjčují dobrůtce punc luxusu, i když ve skutečnosti na tom nic není. Myslím, že touto krémovou pochoutku klidně oslovíte i své přátele, na které teď v době prázdnin jistě máte víc času. Rozpis je na 6 – 8 pohárů.
Co nakoupitZákladem je Mascarpone, které dnes už dostanete koupit ve větších obchodech docela běžně. Nějaké jsem koupila dokonce i v Albertu, ale nebylo úplně nejlepší, mělo hrudky. Výbornou zkušenost mám se značkou Fine food (pokud máte možnost, v Makru koupíte vždy), ale určitě je mnoho dalších dobrých značek.
Jak na toNejprve si uděláme dost místa v ledničce (u nás to znamená, tento týden jsem nepekla žádný dort), necháme aspoň půl hodiny vychladit pohárky nebo misky, do kterých chceme dobrůtku připravit. Rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni čokoládové čočky nebo čokoládovou polevu, čočky ale mají vyšší obsah kakaa a jsou chuťově mnohem lepší. TipJak rozpouštět čokoládu? Pomalu. Pokud rozpouštíte ve vodní lázni, uveďte vodu do varu a pak stáhněte teplotu, rozpouštějte za stálého míchání, a když zůstanou již jen menší kousky, odstavte z vodní lázně a míchejte do úplného rozpuštění, pak za občasného míchání nechte prochladnout. Pokud zvolíte mikrovlnku, nastavte na nejnižší výkon mikrovln a po půl minutě rozpouštějte a mezi každým půlminutovým intervalem promíchejte. Když zůstanou již jen menší kousky, postupujte stejně, jako u rozpouštění v páře. Jak na toČást prochladlé čokolády si dejte do pevnějšího sáčku nebo do pergamenového kornoutku a dle libosti čokoládou ozdobte připravené pohárky, ty pak hned vraťte do ledničky, aby čokoláda pěkně ztuhla.
Pěkné ozdobení chce trochu soustředění, ale zvládnou to i děti. To se mi na této dobrůtce líbilo, že mi mohla Janička asistovat, což ona dělá moc ráda.
Zbytek čokolády použijte k výrobě čokoládových ozdůbek, stačí dle momentálního nápadu malovat čokoládou drobné tvary nebo třeba motýlky na pečící papír podložený prkýnkem, na co máte náladu. Hezky bude vypadat taky čokoláda s čokotransferem. I to je docela jednoduché. Čokotransfer koupíte v některých cukrárnách a zcela jistě v obchodech s cukrářskými potřebami (viz odkazy). Co je čokotransfer?Jde o fólii, na kterou je nanesená potravinářská barva s kakaovým máslem, je k dostání ve spoustě designů. Stačí rozpuštěnou čokoládu nanést na folii, ještě než ztuhne si naznačte nožem tvary, třeba pásky nebo kostečky, aby se vám po vychlazení čokoláda lépe rozlamovala. Je to milá frajeřinka, je to celkem snadné a kdo nezná, bude Vás mít za mistra. Pozor!!! Čokoláda nesmí být horká, jinak se barvičky rozpustí a nic vám z toho na čokoládě nezbude. Čokoládu nechte v ledničce na folii ztuhnout a pak jen opatrně folii odloupněte a čokoládu nalámejte na potřebné kousky. Pokud si chcete hodně hrát, můžete folii předem nastříhat na menší kousky, potřít čokoládou a po mírném zavadnutí dát ztuhnout přes tenčí váleček nebo nějakou trubku (třeba od alobalu). Vzniknou vám pěkné obloučky.
DohotoveníMascarpone musíme vymíchat nadvakrát, protože ho chceme mít pěkně barevné. Bílou část připravíme jako první. Do šlehače dáme 350 g Mascarpone a 1 vanilkový cukr, 1 lžíci cukru moučka. Velmi krátce promícháme, můžeme promíchat i ručně. Pak přidáme 300 ml šlehačky a znovu krátce prošleháme, teď už bych doporučila šlehač nebo aspoň ruční metličku. Já jsem mascarpone dala do cukrářského sáčku, ale lze je nabírat pouze lžící. Polovinou dávky naplníme připravené vychlazené pohárky. Přidáme maliny nebo jiné ovoce třeba mandarinky a dáme zase chladit. Druhou polovinu si necháme v nějaké misce nebo v cukrářském sáčku. Šlehací mísu nemusíme umývat, klidně dál pracujeme v ní. Dáme do ní sýr Philadelphia nebo pomazánkové máslo, přidáme oba cukry a pistáciovou pastu, vymícháme, setřeme ze stěn, aby se sýr pěkně probarvil, pak teprve přidáme mascarpone, jen kratince prošleháme a přidáme zbylou šlehačku.
Pistáciový krém naneseme na ovoce, trochu setřepeme, aby se rovnoměrně rozlilo, a pokračujeme bílým krémem. Nakonec zdobíme čokoládovými ozdůbkami, můžeme také přidat nějaký topink nebo mátu či meduňku. Znovu nechte trochu vychladit a pak podávejte a pochutnávejte si.
I když návod je nějaký delší, příprava všech částí je otázkou minutek, příprava pohárů by vám neměla zabrat víc než 30 minut a třeba 15 minut chlazení čokoládových ozdob a pohárů a pak 15 -30 minut chlazení hotových pohárů. Protože některé věci můžete dělat souběžně, za hodinu byste měli mít hotovo i s úklidem kuchyně od kapek čokolády. |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|