Královničky Královničky s Candy
Cheesecake - Oreo Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho Datlový koláč Jablečný koláč od Julie Výlet do Prahy Donuty pečené v troubě Rychlé Svatomartinské rohlíčky Opilá višnička v marcipánovém a čokoládovém kabátku Indiánci a Valentinská srdíčka Makronky Čokoládovo – pomerančové řezy Halloween Cakes Lollipop Cakes Malinové kostky Sachr dortíčky Ovocný koláč Meruňkové knedlíky Jako pejsek a kočička Smetanový tvaroh s ovocem Kokosový cheesecake Čokoládové cookies Slané preclíčky Oříškový dezert Čokoládové mousse Banánová bábovka Májová roláda Borůvkové mascarpone Svatební koláčky Malinová dobrůtka Sýrové tyčinky Žloutkové řezy Velikonoční mazanec Čokoládovo – pistáciové řezy Mramorové řezy Chleboví šneci Valentinská srdíčka Valentinská inspirace Loupáčky Koláč s krémem Limetkový koláč Slané tyčinky Vánoční perníčky Cookies s ovesnými vločkami Sýrové rohlíčky Šlehačkový dort Halloweenské muffiny Čokoládové mňam s kokosem Cheesecake s tvarohem Mrkvové šátečky Kynuté koláče Fofrtáč s malinami Čokoládovo mandlový dortík Mandlový linecký dortík Cappuccino kostky Sýrový koláč Čokoládový fondant Bebe řezy Borůvkové knedlíky Čokoládové muzeum Kokosové mňam Kefírová buchta Mascarpone Rybízový koláč Red velvet – s lehkou příchutí malin Želé řezy s jahodami Kremrole Mrkvový koláč Recept Mufinky se šlehačkou Recept Eton Mess Recept Medovník Recept Plněná bábovka se zmrzlinou Recept Panská roláda Recept Slunečnicové řezy Recept Masové buchtičky Recept Věnečky Recept Perníčky Recept Jarní jahodové řezy Recept Valašský frgál Oříškový koláč s polevou Malinový koláč
Cheesecake - Oreo

Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho

Datlový koláč

Už dlouho je u nás doma oblíbeným zákuskem cheesecake (čti čííískejk), takže to, že ho děda fousatej objevil až teď dokazuje, že by se měl stavit častěji. Ale protože uznávám, že tento zákuseček bude v jeho zahradě pod rozkvetlou jabloní chutnat naprosto božsky, udělala jsem nejen pro mého tátu návod, jak ho připravit.

Main image

Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini

Postup

Co nakoupit:

  • 1x BEBE sušenky
  • 120 g másla
  • 700 g sýru Philadelphia
  • (nebo 500g Philadephie a 250 g tvarohu ve vaničce)
  • 150 – 200 g moučkového cukru + 1 lžíce do smetany
  • 5 vajec
  • 375 g zakysané smetany
  • 1 citron
  • vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
  • jahody nebo maliny

Postup

Cheesecake není na přípravu až tak složitý, ale chce svůj čas. Možná i proto se dnes dělá v mnoha nepečených variantách. Tento ovšem hezky upečeme a pak vychladíme.

Jak na to

Postup

Do šlehače dáme sýr (trochu jej kombinuji s tvarohem, ne kvůli tomu, abych ušetřila, ale zdá se mi takový jemnější, není v něm tolik tuku. Všechen sýr bych za tvaroh neměnila, myslím, že pak by to byl dort tvarohový a ne sýrový i když i takové recepty jsem viděla.)

Postup

K sýru a případně tvarohu přidáme dvě lžíce čerstvé citronové šťávy, přidáme dle chuti cukr, já dává spíš méně, lžičku vanilkového aroma nebo semínka z jedno lusku vanilky, vše vždy pěkně prošleháme, aby v připravované směsi nezůstaly hrudky. Pak přidáme 250 g zakysané smetany a postupně 3 vejce a 2 žloutky.

Postup

Sýrovou směs necháme odpočinout, aby v ní popraskaly vzduchové bublinky a chuti se pěkně prolnuly. Směs je hodně tekutá.

Postup

Teď si připravíme sušenkový základ a rozehřejeme troubu. Do trouby vložíme hlubší plech s vodou a necháme ji rozehřát na 160 stupňů.

Postup

Otvírací dortovou formu vyložíme papírem na pečení, přesahující papír odstřihneme, boky formy tenoučce vymažeme máslem. Celou formu obalíme alobalem, aby se do ní při pečení nedostala voda. Použila jsem formu s průměrem 26cm, ale každá forma od průměru 24 do 30cm bude fajn.

Postup

Rozehřejeme 120 g másla a postrouháme nebo válečkem rozdrtíme sušenky. Smícháme je s máslem a rozprostřeme do tenké vrstvy ve formě, tak aby na okrajích vytvořily vyšší lem, lžící sušenky zatlačujeme. Prostě je pořádně uhňácáme, aby přes ně neprotekla sýrová vrstva.

Postup

Já z ní nejprve po lžících udělám na sušenkách vrstvičku a pak už zbytek opatrně malým pramínkem do formy vliji, tak abych nerozbila sušenkovou vrstvu.

Postup

Formu opatrně položíme do vodní lázně a pečeme na 160 stupňů půl hodiny. Pokud máme ve dvířkách sklo, můžeme si upečení zkontrolovat. Cheesecake by měl od formy lehce odskočit. Ale on to udělá určitě i bez kontroly, troubu vypneme a bez otvírání dvířek necháme dort pomalu vychladnout. Já zpravidla peču večer a klidně ho nechám v troubě do rána, pokud spěchám, otvírám troubu nejdříve po hodině.

Postup

Do zbylé zakysané smetany přidám lžíci cukru a dvě lžíce citronové šťávy, tu rozetřu po cheesecaku a dám do ledničky vychladit.

Postup

Cheesecake podávám s jahodovou nebo malinovou omáčkou. Omáčku připravuji buďto ze zmraženého ovoce, které nechám povolit, rozmačkám ho vidličkou a pak ho na malém plamínku (nízkém stupni teploty) povařím s cukrem. Nebo čerstvé ovoce jen rozmixuji s cukrem.

Postup

Postup

MŇÁÁÁÁÁÁÁÁM!!!!!!!!! Prostě nebe v hubě, jak říká naše tetička Jana.

8. 5. 2016

Logo Královničky
Zpět na hlavní stránku

Květinové kurzy Dorty Svatební dorty Slavnostní dorty Dětské dorty Něco na neděli

Zde nakupuji Dortisimo cz U Balónku Lilie Petra Hanzelková Malátkovi Cukrář Cukrářské-pomůcky

Eva Králová, Brno
eva.kralova.kouc@gmail.com

Mapa stránek

Návštěvy: 720516