![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Už dlouho je u nás doma oblíbeným zákuskem cheesecake (čti čííískejk), takže to, že ho děda fousatej objevil až teď dokazuje, že by se měl stavit častěji. Ale protože uznávám, že tento zákuseček bude v jeho zahradě pod rozkvetlou jabloní chutnat naprosto božsky, udělala jsem nejen pro mého tátu návod, jak ho připravit.
Co nakoupit:
Cheesecake není na přípravu až tak složitý, ale chce svůj čas. Možná i proto se dnes dělá v mnoha nepečených variantách. Tento ovšem hezky upečeme a pak vychladíme. Jak na to
Do šlehače dáme sýr (trochu jej kombinuji s tvarohem, ne kvůli tomu, abych ušetřila, ale zdá se mi takový jemnější, není v něm tolik tuku. Všechen sýr bych za tvaroh neměnila, myslím, že pak by to byl dort tvarohový a ne sýrový i když i takové recepty jsem viděla.)
K sýru a případně tvarohu přidáme dvě lžíce čerstvé citronové šťávy, přidáme dle chuti cukr, já dává spíš méně, lžičku vanilkového aroma nebo semínka z jedno lusku vanilky, vše vždy pěkně prošleháme, aby v připravované směsi nezůstaly hrudky. Pak přidáme 250 g zakysané smetany a postupně 3 vejce a 2 žloutky.
Sýrovou směs necháme odpočinout, aby v ní popraskaly vzduchové bublinky a chuti se pěkně prolnuly. Směs je hodně tekutá.
Teď si připravíme sušenkový základ a rozehřejeme troubu. Do trouby vložíme hlubší plech s vodou a necháme ji rozehřát na 160 stupňů.
Otvírací dortovou formu vyložíme papírem na pečení, přesahující papír odstřihneme, boky formy tenoučce vymažeme máslem. Celou formu obalíme alobalem, aby se do ní při pečení nedostala voda. Použila jsem formu s průměrem 26cm, ale každá forma od průměru 24 do 30cm bude fajn.
Rozehřejeme 120 g másla a postrouháme nebo válečkem rozdrtíme sušenky. Smícháme je s máslem a rozprostřeme do tenké vrstvy ve formě, tak aby na okrajích vytvořily vyšší lem, lžící sušenky zatlačujeme. Prostě je pořádně uhňácáme, aby přes ně neprotekla sýrová vrstva.
Já z ní nejprve po lžících udělám na sušenkách vrstvičku a pak už zbytek opatrně malým pramínkem do formy vliji, tak abych nerozbila sušenkovou vrstvu.
Formu opatrně položíme do vodní lázně a pečeme na 160 stupňů půl hodiny. Pokud máme ve dvířkách sklo, můžeme si upečení zkontrolovat. Cheesecake by měl od formy lehce odskočit. Ale on to udělá určitě i bez kontroly, troubu vypneme a bez otvírání dvířek necháme dort pomalu vychladnout. Já zpravidla peču večer a klidně ho nechám v troubě do rána, pokud spěchám, otvírám troubu nejdříve po hodině.
Do zbylé zakysané smetany přidám lžíci cukru a dvě lžíce citronové šťávy, tu rozetřu po cheesecaku a dám do ledničky vychladit.
Cheesecake podávám s jahodovou nebo malinovou omáčkou. Omáčku připravuji buďto ze zmraženého ovoce, které nechám povolit, rozmačkám ho vidličkou a pak ho na malém plamínku (nízkém stupni teploty) povařím s cukrem. Nebo čerstvé ovoce jen rozmixuji s cukrem.
MŇÁÁÁÁÁÁÁÁM!!!!!!!!! Prostě nebe v hubě, jak říká naše tetička Jana. |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|