Královničky Královničky s Candy
Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho Datlový koláč Jablečný koláč od Julie Výlet do Prahy Donuty pečené v troubě Rychlé Svatomartinské rohlíčky Opilá višnička v marcipánovém a čokoládovém kabátku Indiánci a Valentinská srdíčka Makronky Čokoládovo – pomerančové řezy Halloween Cakes Lollipop Cakes Malinové kostky Sachr dortíčky Ovocný koláč Meruňkové knedlíky Jako pejsek a kočička Smetanový tvaroh s ovocem Kokosový cheesecake Čokoládové cookies Slané preclíčky Oříškový dezert Čokoládové mousse Banánová bábovka Májová roláda Borůvkové mascarpone Svatební koláčky Malinová dobrůtka Sýrové tyčinky Žloutkové řezy Velikonoční mazanec Čokoládovo – pistáciové řezy Mramorové řezy Chleboví šneci Valentinská srdíčka Valentinská inspirace Loupáčky Koláč s krémem Limetkový koláč Slané tyčinky Vánoční perníčky Cookies s ovesnými vločkami Sýrové rohlíčky Šlehačkový dort Halloweenské muffiny Čokoládové mňam s kokosem Cheesecake s tvarohem Mrkvové šátečky Kynuté koláče Fofrtáč s malinami Čokoládovo mandlový dortík Mandlový linecký dortík Cappuccino kostky Sýrový koláč Čokoládový fondant Bebe řezy Borůvkové knedlíky Čokoládové muzeum Kokosové mňam Kefírová buchta Mascarpone Rybízový koláč Red velvet – s lehkou příchutí malin Želé řezy s jahodami Kremrole Mrkvový koláč Recept Mufinky se šlehačkou Recept Eton Mess Recept Medovník Recept Plněná bábovka se zmrzlinou Recept Panská roláda Recept Slunečnicové řezy Recept Masové buchtičky Recept Věnečky Recept Perníčky Recept Jarní jahodové řezy Recept Valašský frgál Oříškový koláč s polevou Malinový koláč

Eton Mess neboli Ítonský nepořádek

Slíbila jsem, že až budu u sestry v Anglii, zkusím z ní vyloudit nějaký recept na dobrůtku. Hned po příjezdu do Anglie jsem začala na své sestře sondovat, jestli by se pro nás a tudíž i pro Vás nenašla nějaká anglická dobrůtka na neděli.

Můžeme koupit ......

Nééééééééé

Chci něco, co můžeme udělat.

Není to nic náročného, ale zkusily jsme to tu s Janičkou a moc nám to chutnalo. Tak prozradíme i Vám. Načasování je skvělé, tradiční desert studentů Etonské koleje (jedna z elitních anglických vysokých škol), který si připravovali 4. června, je z jahod, smetany a sněhového pečiva. Lze dochucovat dle libosti, ale základem jsou tyto tři suroviny a jahod už by mělo být za chvilku všude dost.

Proč se dobrůtka jmenuje nepořádek, na to jistě přijdete sami. Já pro to mám dvě vysvětlení. Prvním je sněhové pečivo, které se má rozdrobit na malé kousky. Zvlášť když dovolíte dětem, aby si dobrůtku připravily samy, uvidíte proč je to můj první typ na název dobrůtky. Druhý typ je dobrůtka sama, existuje na ni prý spousta receptů, liší se v maličkostech, ale vždycky jde o to, že se mají promíchat chutě i konzistence a udělat z toho takový "guláš" – neboli nepořádek.

Main image

Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini

Co nakoupit

  • Jahody dle libosti a počtu porcí, tak řekněme na 4 porce zhruba půl kila a víc
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • Smetana ke šlehání
  • 3 bílky + 175 g zlatého pískového cukru (třtinový cukr, pro zlatavou barvu bílkového pečiva, ale pokud nemáte a dáte obyčejný cukr krupici, půjde to taky)
  • Dál může být vanilková zmrzlina, čokoládové zdobení, nasekané oříšky nebo mandle, skořicový cukr

Jak na to

Den předem je potřeba upéct nebo spíš usušit sněhové meringy. V Anglii se dají koupit hotové, u nás si myslím, že můžeme koupit sněhové pečivo jen před Vánocemi, ale jistá si tím nejsem. Tento recept je uváděn jako vhodný pro kuchařky, kterým se sněhové pečivo moc nedaří, protože je prý jedno, jestli se vám podaří udělat meringy (sněhové hromádky) krásně naskočené nebo jestli jsou to splasklé lepivky. No já bych řekla, že ty nadýchané jsou o něco lepší.

Postup

Jak na ně? Je to úplně snadné: ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh, pak po lžičkách přidáváme cukr a stále šleháme. Vyšlehaný sníh můžeme nabírat velkou lžičkou a dělat na plech vyložený papírem hromádky nebo můžeme dát do sáčku se špičkou a tvořit něco jako větrníky, je to úplně jedno, na tvaru nezáleží, protože je nakonec rozdrobíte.

Připravené hromádky nebo hnízdečka či větrníky - ať už to nazveme jakkoliv - dáme do trouby a hodinu pečeme – sušíme při 145 stupních. Pokud máte troubu s ventilátorem, snižte teplotu tak o 10 stupňů.Po hodině troubu vypněte a nechte až do vychladnutí meringy dosušit.

Postup

Tip

Udělejte si meringy večer a nechte je v troubě do rána dosušit.

Jak na to - dohotovení

Desert je vhodný k okamžitému snězení, takže dohotovení Vám nezabere víc než deset minut před podáváním. Z jahod odložte tak dvě tři na ozdobení každé misky, zbylé jahody nejprve namačkejte vidličkou, aby pustily šťávu a pak přidejte cukr a rozmixujte na pyré. Šlehačku vyšlehejte, nemusí být úplně, nechte ji klidně trochu řidší.

Pak už jen nalámejte meringy (sněhové pečivo) na menší kousky cca 2 -3 cm, rozdělte do misek a přelévejte střídavě jahodovým pyré a smetanou. Přidejte na kousky pokrájené jahody, může být i vanilková zmrzlina, čokoládové zdobení, skořice, co komu chutná. Podává se ihned. Nebo můžete jako my se sestrou připravit ingredience a nechat každého, aby si vytvořil svoji dobrůtku sám.

Než se to vyfotí, jsou naše ratolesti dost nepříjemně naladěné. No kdo to má vydržet?

Postup

Teď už jsou spokojené. Fakt to bylo dobré...

Postup



Logo Královničky
Zpět na hlavní stránku

Svatební dorty Slavnostní dorty Dětské dorty Něco na neděli Patchwork Candy

Zde nakupuji Dortisimo cz U Balónku Lilie Petra Hanzelková Malátkovi Cukrář Cukrářské-pomůcky

Sem se ráda vracím Aldoska Jana Sita Slováčková - PS Quill IriCreative

Eva Králová, Brno
ekralova@post.cz

Mapa stránek

Návštěvy: 453976