Královničky Královničky s Candy
Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho Datlový koláč Jablečný koláč od Julie Výlet do Prahy Donuty pečené v troubě Rychlé Svatomartinské rohlíčky Opilá višnička v marcipánovém a čokoládovém kabátku Indiánci a Valentinská srdíčka Makronky Čokoládovo – pomerančové řezy Halloween Cakes Lollipop Cakes Malinové kostky Sachr dortíčky Ovocný koláč Meruňkové knedlíky Jako pejsek a kočička Smetanový tvaroh s ovocem Kokosový cheesecake Čokoládové cookies Slané preclíčky Oříškový dezert Čokoládové mousse Banánová bábovka Májová roláda Borůvkové mascarpone Svatební koláčky Malinová dobrůtka Sýrové tyčinky Žloutkové řezy Velikonoční mazanec Čokoládovo – pistáciové řezy Mramorové řezy Chleboví šneci Valentinská srdíčka Valentinská inspirace Loupáčky Koláč s krémem Limetkový koláč Slané tyčinky Vánoční perníčky Cookies s ovesnými vločkami Sýrové rohlíčky Šlehačkový dort Halloweenské muffiny Čokoládové mňam s kokosem Cheesecake s tvarohem Mrkvové šátečky Kynuté koláče Fofrtáč s malinami Čokoládovo mandlový dortík Mandlový linecký dortík Cappuccino kostky Sýrový koláč Čokoládový fondant Bebe řezy Borůvkové knedlíky Čokoládové muzeum Kokosové mňam Kefírová buchta Mascarpone Rybízový koláč Red velvet – s lehkou příchutí malin Želé řezy s jahodami Kremrole Mrkvový koláč Recept Mufinky se šlehačkou Recept Eton Mess Recept Medovník Recept Plněná bábovka se zmrzlinou Recept Panská roláda Recept Slunečnicové řezy Recept Masové buchtičky Recept Věnečky Recept Perníčky Recept Jarní jahodové řezy Recept Valašský frgál Oříškový koláč s polevou Malinový koláč

Medovník

Main image

Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini

Co nakoupit

  • 150 g másla
  • 220 g cukru
  • 7 – 8 lžic medu
  • 3 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 1,5 lžičky sody
  • 675 - 750 g hladké mouky
  • 1 dl rumu

A ještě na krém

  • 2x kondenzované mléko, může být rovnou karamelové, pokud je nechcete 2 -3 hodiny vařit
  • 2 másla
  • 2 vanilkové cukry

Jak na to

Máslo, cukr, med mléko, rozpustíme v páře. Tedy dáme menší hrnec do většího, do většího hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme k varu, pak stáhneme teplotu a do menšího hrnce dáme uvedené suroviny a za stálého míchání rozpustíme. Vznikne nám hmota trošku podobná domácí majonéze.

Postup

Postup

Do větší mísy, na vál nebo do domácí pekárny dáme mouku, začneme menším množstvím a postupně dle potřeby přidáváme (přesné množství se nedá určit, záleží na velikosti vajíček, na medu a nakonec i na mouce). Dále jedlou sodu, vejce a medovou hmotu a pak buďto zvolíme program těsto na chlebové pekárně, nebo program ručka. Pekárna nám vymíchá hladké těsto sama, program ručka bude muset pracovat tak dlouho až se k hladkému těstu propracuje.

Tip

Těsto si buďto můžete rovnou rozdělit na pět dílů a rozválet každý díl zvlášť, nebo můžete zkusit jako já těsto rozdělit jen na čtyři díly, připravit si pečící papír z každé strany o 2 -3 cm větší než je dno vašeho plechu a to 5x a díly rozválet přes potravinovou folii přímo na něm. Větší díly se vám budou válet snadněji, pak přebytek těsta odkrojíte a použijete na díl č. 5. Těsto musí být opravdu tenoučké zhruba 2 mm. Pokud by se vám podařilo vytvořit plátů víc, nic se neděje. Tuším, že na Ukrajině nevěsta pekla medovník ženichovi a čím víc tenoučkých plátů dokázala z těsta vyrobit, tím větší byla její láska k němu. No a pak také záleží na velikosti plechu. Moje pláty jsou velké zhruba 30 x 34 cm.

Postup

Postup

Postup

Postup

Jak na to - dohotovení

Z těsta uděláme pláty a při 180 stupních upečeme do zlatova každý plát zvlášť. Jde to rychle, každý plát se peče zhruba 8 - 10 minut. Pokud děláte medovník poprvé, obrňte se trpělivostí, těsto je poměrně tuhé a hlavně medově lepivé. Musím se přiznat, že když jsem válela třetí plát, měla jsem chuť recept přepsat a udělat z pěti plátů jen čtyři. Ale nakonec mi i kousek těsta zbylo.

Postup

Postup

Díly pokropíme 1 dl rumu smíchaným s 1 dl vody a necháme je odpočinout a zatím připravíme krém. Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem a přidáme kondenzované mléko. Buďto rovnou koupíme karamelové nebo ho musíme zkaramelizovat. Kondenzované mléko dáme do většího hrnce s vodou a vaříme hodinu, pak konzervu otočíme a dál vaříme. Stále doléváme odpařenou vodu. Konzervy musíme nechat dobře vychladnout. Já si mléko karamelizuji večer a až druhý den otvírám. Horké karamelizované mléko by vám z konzervy vyprsklo a ošklivě vás popálí.

Krém nanášíme na jednotlivé díly a skládáme na sebe. Odložíme si trošku krému na poslední díl. Poskládané díly medovníku přikryjeme třeba alobalem a dáme vychladit, můžeme i lehce zatížit, aby k sobě díly hezky sedly. Po dvou hodinách natřeme krémem horní díl a posypeme třeba strouhanými oříšky, strouhaným perníkem, můžeme i postříkat čokoládovou polevou.

Medovník je výborný, když se zaleží, ale to se u nás nedaří.

Postup



Logo Královničky
Zpět na hlavní stránku

Svatební dorty Slavnostní dorty Dětské dorty Něco na neděli Patchwork Candy

Zde nakupuji Dortisimo cz U Balónku Lilie Petra Hanzelková Malátkovi Cukrář Cukrářské-pomůcky

Sem se ráda vracím Aldoska Jana Sita Slováčková - PS Quill IriCreative

Eva Králová, Brno
ekralova@post.cz

Mapa stránek

Návštěvy: 453976