![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cheesecake s tvarohem a bílou čokoládouDnešní dobrůtku jsem udělala jako test přípravku cheesecake – IRCA. Vložila jsem do něj trochu své fantazie a rodince chutnalo. Příště ho zkusím udělat z ricotty a nechám projít pokus hodnocením domácí poroty. Každopádně tento nám moc všem chutnal.
Co nakoupit
Na ozdobení jsem použila želatinu a původně jsem pod ní chtěla dát ovoce, ale pak jsem raději zvolila čokoládu, protože s ovocem by dobrůtku naše slečna nejedla. Janička, jako obvykle, sladké nejedla tak jako tak, ale dvě barvy čokolády pod zelenou želatinou vypadaly docela efektně. Jak na toNejprve jsem si rozpustila máslo, pak jsem rozdrtila máslové sušenky, použila jsem chopper, ale stejně dobře je rozdrtíte taky v mixéru, nebo když je vložíte do sáčku a přes utěrku je budete drtit válečkem. Do rozdrcených sušenek přidáme rozpuštěné máslo a zpracujeme těstíčko. Směs pak rozetřeme do dortové formy nebo do ráfku (20 x30 cm) a dáme při 170 stupních na 5 -8 minut zapéct.
V době pečení nachystáme sýrovo-tvarohovou směs a rozpustíme čokoládu. Čokoládu jsem rozpustila v misce v mikrovlnce, jako obvykle pomalu, po 15 vteřinách vždy zamíchat. Stejně tak se dá rozpustit i ve vodní lázni.
Do šlehače jsem nalila smetanu, přidala jsem vejce, tvaroh a minutu jsem prošlehala, doporučuji uzavřenou nádobu nebo opravdu aspoň z počátku nízkou rychlost. Pak jsem přidala přípravek cheesecake a ještě minutu jsem šlehala. Vznikla hmota krémové konzistence.
Polovinu hmoty jsem natřela na předpečený sušenkový korpus, pak jsem na dobrůtku rozetřela čokoládu a dolila jsem zbytek hmoty. Dobrůtku jsem hezky uhladila stěrkou.
TipCheesecake této velikosti pečeme asi 20 minut na 170 stupňů. Že je hotový poznáme tak, že se okraje lehce odtahují od formy a okraje jsou zlatavé. V této chvíli troubu vypneme a pootevřeme a dobrůtku v ní necháme do vychladnutí. DohotoveníV této době si připravíme želatinu, tak aby před poléváním dobrůtky již lehce želírovala.
Když je cheesecake vychladlý, rozpustíme čokoládu nebo očistíme ovoce, postříkáme nebo poklademe jím dobrůtku a zalijeme polovinou želatiny, dáme do ledničky ztuhnout. Po 15 -30 minutách doplníme zbytek želatiny a necháme alespoň další dvě hodiny chladit.
No a pak už jen koukáme, jak mizí. |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|