![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Koláč s mrkví, kokosem a ořechyKdyž jsem připravovala tento koláč, říkala jsem si, že je takový zdravý. Pak jsem připravovala krém na něj a už se mi tak zdravý nezdál, ale dala jsem podstatně méně cukru, než jsem měla uvedeno v receptu a byl moc fajn. Se smetanovým krém jsem trošku experimentovala, byl moc dobrý. Sýr, který doporučoval původní recept, se u nás snad vůbec nedá koupit. Protože jsem použila mascarpone, nepochybuju, že mnozí z vás budou experimentovat dál. Ale pokud nekoupíte mascarpone, zkuste aspoň žervé, ne pomazánkové máslo, to už je pak chuť úplně někde jinde, to snad raději koláč jen pocukrujte. Určitě by byl moc dobrý i pokapaný čokoládou bez krému.
Co nakoupit
Na krém
Jak na toNachystáme si kulatou formu nebo třeba skleněnou zapékací misku cca 20 cm. Vymažeme máslem nebo olejem ve spreji, na dno kulaté formy můžeme dát pečící papír, strany vysypeme kokosem.
Do mísy dáme mouku s 1 lžičkou prášku do pečiva, přidáme špetku soli, lžičku mleté skořice, hnědý cukr, vejce a olej a vše pořádně promícháme, přidáme kokosové chipsy (klidně můžete dát i strouhaný kokos, nebude ale v koláči tak výrazný), ořechy jen rozdrcené, ne strouhané. Pokud používáte na drcení choper, tak stačí jen dva krátké stisky, nebo dejte do sáčku a párkrát přejeďte válečkem nebo jen dlaní. Nakonec přidejte jemně nastrouhanou mrkev. Směs mi trošku připomínala uvařenou čočku, ale chuť už v této fázi mňam. No ale raději to upečte. Troubu předehřejte na 175 -180 stupňů a pečte 20 -25 minut.
Upečený koláč nechte ve formě vychladnout a připravte si krém. Na krém si připravte změklé máslo, jednu kostku Apetita, cukr a 1 -2 lžíce citrónové šťávy. Tyto suroviny vymíchejte. Doporučuji uzavřenou nádobu, cukr létá všude, ale po čase se spojí s máslem a se sýrem a utvoří se hladká hmota. K této pak krátce přimíchejte mascarpone.
DohotoveníNa vychladlý základ naneste krém, je úplně jedno jak. Můžete povrch upravit vidličkou nebo lžičkou udělat kopečky. Posypte kousky ořechů a dejte aspoň na dvě hodiny vychladit. Pak už můžete servírovat, pro někoho může být chuť nezvyklá, ale spíš proto, že na jazyk přichází stále nové chutě. Sotva objevíte kokos, už přichází ořechy a mrkev, to vše krásně uhlazuje jemný krém. A proč jsem do mascarpone přidala Apetito? Spolu s máslem krásně ztužilo jemné mascarpone, takže se nemusíte bát, že by krém příliš tekl a sjížděl z koláče. Takže vychytávka. Dobrou chuť.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|