Královničky Královničky s Candy
Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho Datlový koláč Jablečný koláč od Julie Výlet do Prahy Donuty pečené v troubě Rychlé Svatomartinské rohlíčky Opilá višnička v marcipánovém a čokoládovém kabátku Indiánci a Valentinská srdíčka Makronky Čokoládovo – pomerančové řezy Halloween Cakes Lollipop Cakes Malinové kostky Sachr dortíčky Ovocný koláč Meruňkové knedlíky Jako pejsek a kočička Smetanový tvaroh s ovocem Kokosový cheesecake Čokoládové cookies Slané preclíčky Oříškový dezert Čokoládové mousse Banánová bábovka Májová roláda Borůvkové mascarpone Svatební koláčky Malinová dobrůtka Sýrové tyčinky Žloutkové řezy Velikonoční mazanec Čokoládovo – pistáciové řezy Mramorové řezy Chleboví šneci Valentinská srdíčka Valentinská inspirace Loupáčky Koláč s krémem Limetkový koláč Slané tyčinky Vánoční perníčky Cookies s ovesnými vločkami Sýrové rohlíčky Šlehačkový dort Halloweenské muffiny Čokoládové mňam s kokosem Cheesecake s tvarohem Mrkvové šátečky Kynuté koláče Fofrtáč s malinami Čokoládovo mandlový dortík Mandlový linecký dortík Cappuccino kostky Sýrový koláč Čokoládový fondant Bebe řezy Borůvkové knedlíky Čokoládové muzeum Kokosové mňam Kefírová buchta Mascarpone Rybízový koláč Red velvet – s lehkou příchutí malin Želé řezy s jahodami Kremrole Mrkvový koláč Recept Mufinky se šlehačkou Recept Eton Mess Recept Medovník Recept Plněná bábovka se zmrzlinou Recept Panská roláda Recept Slunečnicové řezy Recept Masové buchtičky Recept Věnečky Recept Perníčky Recept Jarní jahodové řezy Recept Valašský frgál Oříškový koláč s polevou Malinový koláč

Jarní jahodové řezy

Dnešní dobrůtka na neděli měla být původně slaná, abych Vám dopřála taky nějakou změnu, ale protože jsem v týdnu pekla něco na zub pro návštěvu a vyšly z toho moc pěkné jarní řezy, bude slaná dobrůtka asi až po Velikonocích.

K těmto řezům mě inspirovalo setkání na dortíkovém kurzu, kde mi jedna příjemná mladá paní prozradila typ na jahodový krém. Měla jsem potřebu jej hned vyzkoušet, a protože byl naší rodinkou i návštěvou vyhodnocen jako mňam, pouštím ho dál do světa.

Main image

Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini

Co nakoupit

  • 6 vajec
  • 220 g cukru krupice
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 másla
  • 0,5 kg jahod (zatím asi mražené, ale už se objevují i čerstvé!)
  • 1 vanilkový puding
  • Moučkový cukr do krému dle chuti, já dala 5 velkých lžic cca 120 g
  • Přidat můžete do košíku i vaječný koňak a šlehačku, ale nemusíte

Pokud chcete mít řezy na jé, to je krásné, musíte ještě přidat ingredience na krém na zdobení a nějaká kvítečka, buďto cukrová nebo z marcipánu či modelovací cukrářské hmoty. Ale myslím, že zcela postačí posypat cukrem, třeba přes nějakou šablonku, nebo maličko přizdobit před servírováním šlehačkou. Na mňam to bude zcela jistě dostačující.

Na máslový krém potřebujete 1 máslo, 100g moučkového cukru, a pak můžete buďto přidat trošku zelené gelové barvičky nebo jako já přidat cca 1/3 hotového zeleného krému Wilton. Ve své původní podobě je odporně zelený a docela hodně sladký, ale když jej přimícháte do máslového základu, vznikne příjemná jarní zelená barvička.

Jak na to - Piškotové těsto

Je to opět velmi jednoduché. Musíte se rozhodnout, zda půjdete do dražší varianty s vaječným koňakem nebo do levnější s vodou. Voda se přidává hned na začátku šlehání k vejcím a cukru, co vejce to lžíce horké vody (tedy 6 lžic). Vaječný koňak přidejte až do vyšlehané husté pěny z vajíček a cukru. 1,5 dl vaječného koňaku pomaličku přilévejte do vaječné pěny, a to za stálého šlehání. Kdybyste do pěny nalili koňáček moc rychle, pěna Vám klesne. Když šlehání neošidíte, bude pěna opravdu velmi hustá a bude jí hodně. Možná se mnou budou někteří polemizovat, ale za dost dlouhou dobu co peču, jsem nezjistila, že by na šlehání měla vliv teplota vajec, dávám vajíčka jak z ledničky, tak třeba právě přinesená z obchodu, ale na čem si dávám záležet je dlouhé šlehání. Pokud máte robot s planetárním mícháním, máte vyhráno. Ale i ruční šlehač to zvládne. Do pěny po lžících přimíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech s vyššími okraji, vyložený pečícím papírem. Dno ještě zlehka vymažeme, můžeme použít zbyteček másla nebo olej ve spreji. Těsto pak snadno po upečení vyjmete z plechu bez potrhání.

Krém

Zmražené jahody nejprve musíme nechat povolit, můžete je opatrně rozmrazit v mikrovlnce, popřípadě je můžete dát do teplé, ale vypnuté trouby po upečení piškotu, ale nejlepší je nachystat je třeba večer do mísy a nechat rozmrznout. Jahody rozmixujeme, přidáme do nich pudinkový prášek a uvaříme. Je trochu těžší odhadnout, kdy je hotovo, protože jahody s pudinkem jsou docela husté už od začátku, ale řekněme, že když se začnou dělat bublinky, tak ještě dvě minuty, jako u klasického pudinku. Tuto jahodovou směs s úžasnou vůní necháme za občasného promíchání vychladnout.

Vyšleháme máslo s cukrem a nejlépe po lžících přidáme jahodovou směs. A protože opakování je matka moudrosti, budu se opakovat – a šleháme a šleháme a šleháme. Tento krém je opravdu důležité šlehat dlouho. Čím déle šleháte, tím bude krém chutnější. Já jsem šlehala 15 minut, pak jsem nechala vychladnout svůj nový ruční šlehač.

Můj oblíbený Kenwood dostal pusu na mísu a putoval do servisu, fňuk, mému ručnímu šlehači to přišlo líto, a tak se roztesknil, že odmítl pracovat. Má smůlu, ten už v servisu jednou byl, takže byl nahrazen. Laškovné poznámky o drahém koníčku jsem přešla úsměvem a další porcí dobrůtek.

No, a když si šlehač odpočinul, přidala jsem od oka cca 5 - 8 lžic šlehačky (ale nemusí tam být) a zkusili jsme spolu dalších 15 minut. Krém je opravdu moc dobrý, lehký, sladký právě tak, jak si ho přejete. Záleží jen na Vás, kolik cukru přidáte, a je ho docela dost.

Dohotovení

Piškotový plát rozkrojíte, opatrně odložíte horní plat a jahodový krém rozetřete po celé ploše spodního. Přiložíte horní plát, trochu přitlačíte a necháte tak hodinku vychladit. Pak se rozhodnete, jak moc slavnostně mají řezy vypadat, a dle toho dozdobíte. Pokud budete chtít na dozdobení použít jahodový krém, doporučuji použít větší špičku, přeci jen jsou v jahodách malá zrníčka a může být i kousíček nerozmixované a nerozvařené jahody, tak ať se zbytečně netrápíte s ucpanou špičkou.

Já jsem na dozdobení použila máslový krém a špičku na košíkový výplet č. 47. Kvítečka a motýlky jsem měla doma z dřívějšího pečení a zdobení dortíků. Popravdě, asi bych nepoužila nikdy dohromady barevné kombinace, které se na řezech objevily, pokud už by nebyly doma hotové, ale myslím, že to nevypadalo nijak špatně. Nakonec na louce taky rostou všechny barvy květin společně, tak proč by nemohly být na jarní dobrůtce.



Logo Královničky
Zpět na hlavní stránku

Svatební dorty Slavnostní dorty Dětské dorty Něco na neděli Patchwork Candy

Zde nakupuji Dortisimo cz U Balónku Lilie Petra Hanzelková Malátkovi Cukrář Cukrářské-pomůcky

Sem se ráda vracím Aldoska Jana Sita Slováčková - PS Quill IriCreative

Eva Králová, Brno
ekralova@post.cz

Mapa stránek

Návštěvy: 453987