![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Banánová bábovka pro bráškuBráška si pořídil krásný byteček a v něm má, na rozdíl od předešlého bydlení, i super kuchyňku. Protože od babičky do své kuchyně dostal bábovkovou formu, posílám mu k ní recept. Určitě to nebude poslední bábovkové pokušení pro bráškovy pokusy.
Co nakoupit
Jak na toBílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh, můžeme k bílkům přidat pár zrníček soli, bílky se lépe vyšlehají. Tuhý sníh na chvíli odložíme a vyšleháme žloutky s cukrem, pak přidáme olej, přidáváme jej pomaličku a při nízkých otáčkách šlehače, další na řadě je mléko, také přidáváme po částech, mimo jiné také proto, abychom směsí nevymalovali celou kuchyň, myslím, že kropenatý design už není moderní. Další fáze je přidání mouky, kterou smícháme s půlkou prášku do pečiva a po lžičkách přisypáváme. Po přidání zhruba poloviny mouky přidáme polovinu vyšlehaného sněhu. Postup opakujeme, tedy přidáme zbylou mouku a nakonec zbytek sněhu. Šlehač vypneme a přidáme banány. Ty nejprve rozmačkáme, přidáme k nim vanilkový cukr a šťávu z poloviny citrónu. Druhou polovinu jsem vymačkala do mrkvového salátu, jak ji použijete vy, je jen na Vás, ale třeba by se hodila dobrá citronáda.
Banánovou směs zlehka stěrkou nebo vařečkou přimícháme do těsta. Nakonec přidáme čokopecičky. Pokud nemáte čokopecičky, nezoufejte, dejte si do mražáku půlku dobré čokolády, po pár minutách ji můžete na struhadle nastrouhat. Hoblinky pak opatrně přidejte do těsta. Na vymazání bábovkové formy jsem použila olej ve spreji, pokud nemáte, je nutné formu nejen vymazat, ale i vysypat moukou, strouhankou nebo kokosem.
Bábovku pečeme na 160 stupňů a to 50 - 60 minut. Pokud by se vám zdálo, že se z vrchu barví příliš, můžete ji přikrýt alobalem. Myslím, že to nebude potřeba, ale každá trouba peče trošku jinak. Bábovku pečeme raději déle než kratší čas, protože by se mohlo stát, že když ji rozkrojíte, bude nedopečená a s tím už nejde nic udělat. DohotoveníHotovou vychladlou bábovku, cukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou nebo poléváme čokoládou. Pokud jste do bábovky použili čokoládu, můžete teď druhou polovinu rozpustit se třemi lžícemi smetany na šlehání v mikrovlnné troubě, vždy zahříváme jen pár sekund a pak promícháme. Rozpuštěnou čokoládu necháme vychladnout a poléváme bábovku. Nejde nám o to, aby se celá bábovka zabalila do čokoládového župánku, ale hezké bude, když drobné pramínky budou dělat čokoládové paprsky na bábovce. Čokoláda a banány se hezky chuťově doplňují. Bábovku můžeme servírovat se šlehačkou a kolečky banánů nebo jen tak. |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|