![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kremrole 4x jinakDnešní dobrůtka na neděli přišla řekněme s poptávkou. Kremrole jsem už mockrát pekla, ale pokaždé sáhnu po některém z receptů, kterých mám doma asi 6 a nepochybuji, že jich je mnohem, mnohem víc. Skoro se zdá, že to bude jako s vanilkovými rohlíčky, všichni je pečeme, všichni jim říkáme vanilkové rohlíčky, ale u každého jsou jinak dobré. Z 6 receptů jsem se rozhodla vybrat tři a ještě jsem koupila jedno listové těsto z obchodu a provedli jsme soukromí domácí test. Já se vám pokusím popsat, jak se mi s těsty pracovalo, domácí porotu jsem požádala o hodnocení chuťové.
Těsto č. 1Co nakoupit
Jak na toVšechny uvedené ingredience smícháme a dobře propracujeme v hladké těsto. Máslo doporučuji rozkrájet na menší kousky. Podle receptu můžeme ihned zpracovávat, ale to se mi neosvědčilo, myslím, že je dobré dát i toto těsto aspoň na hodinu odležet do ledničky.
Těsto č. 2Co nakoupit
Jak na toVšechny uvedené ingredience smícháme, opět doporučuji nakrájet máslo na menší kousky, zpracujeme vláčné těsto, zabalíme do fólie a dáme přes noc do ledničky. Těsto č. 3Co nakoupit
Jak na toU tohoto těsta musíme vytvořit nejprve těsta dvě, tzv. těsto tukové a vodánek. Z másla a 4 lžic hladké mouky uděláme stejnorodé těsto, uděláme z něj opět kostku (jako kostka másla) a zabalíme do fólie a dáme do ledničky. Musím přiznat, že je to docela piplačka. Z ostatních ingrediencí vytvoříme vodové těsto. Vodu můžeme raději přidávat postupně. Znáte to, některá mouka je sušší, jiné stačí vody míň. Těsto musí být hladké, ale hodně tuhé. Zpracovává se docela obtížně, ale dejte si záležet, těsto se nesmí lepit. Hotové těsto můžete zabalit buďto do utěrky nebo do fólie a nechte odpočinout. V ledničce být nemusí. Po půl hodině vyválejte těsto na větší čtverec, do kterého půjde zabalit těsto tukové. To položte doprostřed vodového těsta a vodové těsto poskládejte přes tukové tak, aby bylo celé zabalené. Nejlépe všechny rohy doprostřed tukového těsta. Pak opatrně rozválejte, trochu vám poteče máslo všude, snažte se ho udržet co nejvíc uprostřed těsta vodového. Jakmile se vám podaří udělat trochu větší plát, poskládejte ho. Já jsem skládala tak, že jsem oba kraje těsta přeložila doprostřed, pak přeložte na polovinu. Vzniklý obdélník zase poskládejte, buďto stejně nebo jen na třetiny. Pak zabalte do fólie a nechte hodinu odpočinout.
Těsto znovu rozválejte a poskládejte jako předtím. A pak celý postup ještě nejméně 2x opakujte. Já jsem to zvládla ještě 3x, ale v této fázi už jsem přemýšlela nad tím, jestli mám všech pět pohromadě, když se doma pouštím do takových projektů. (Kromě kremrolí připravuji ještě dva dortíky a věnečky na větší oslavu, chi, chi.)
Těsto č. 4Co nakoupit
Jak na toVybalit. Dohotovení pro všechna těsta stejné:Těsto rozválíme na pomoučeném vále, já jsem zvolila metodu rozporcování těsta na 3 díly, rozkrájíme rádýlkem na cca 3 cm proužky, které na jednom konci seřezávám diagonálně (viz foto), aby se konce pěkně spojili. Proužky natáčíme mírně přes sebe na připravené kovové trubičky. Já jsem trubičky před prvním pečením potřela máslem a trošku pomoučila. Do dlaně jsem si ukrojila kousek másla a trubičky jsem v dlani otočila, pak jsem je otočila na posypaném vále. Při dalším pečení už jsem jen otřela papírovým ubrouskem případné drobečky. Všechna těsta jsem před pečením potírala rozšlehaným vajíčkem. Můžete i pouze rozšlehaným žloutkem, který vám u většiny těst zbude z krému. Všechna těsta jsem pekla na 185 stupňů a prostě do zlatova. Pro ty co chtějí od trouby na chvíli odskočit, je to asi 17 -20 minut.
Upečené trubičky plníme sněhovým krémem (někdo má rád i šlehačku) a hojně cukrujeme. KrémCo nakoupitNa jednu dávku trubiček (cca 30 kousků)
Jak na toZ bílků ušleháme tuhý sníh, pak přisypáváme moučkový cukr, stále šleháme. Chvíli před tím, než dáme šlehat sníh, dáme do hrnce cukr krupici, pokropíme cukr 8 lžícemi vody a dáme vařit. Nejprve můžeme při stálém míchání zahřívat rychle, jak se cukr rozpustí, snížíme teplotu na co možná nejnižší a při občasném míchání vaříme na tzv. nit. Znamená to, že když si dáte kapku mezi dva prsty a ty od sebe odlepíte, udělá se vám z cukru nitka mezi nimi. Čím víckrát prsty od sebe odlepíte tím je nitka zřetelnější. Kdo to zná, může mu toto vysvětlování připadat legrační, ale myslím, že pro nováčka je docela obtížné poznat, kdy už je to nitka. Když cukr převaříte, začne houstnout a vyrobíte fondán. Taky dobré, ale na trubičky se vám hodit nebude. Takže máme cukr svařený na nit a ještě horký ho nalijeme do připraveného ušlehaného sněhu a dál šleháme. Vaření cukru na nit trvá asi 20 minut. Šlehala jsem dalších 5 minut. Krém naplníme do sáčku (dala jsem si tam špičku, ale myslím, že by to šlo i bez ní) a hned plníme trubičky. Tak a teď hodnocení:Jak se mi s těstem pracovaloTěsto č. 1Výroba těsta v pohodě, ale rozhodně bych ho dala vždycky vychladit. Rozvalování bylo trošku náročnější, při natáčení na trubičky se trochu trhalo. Hodně pouští tuk. Těsto č. 2Výroba těsta bez problémů, musí se myslet na to, že je třeba těsto udělat den předem, rozválet šlo krásně, natáčení na trubičky bylo pohodové. Těsto č. 3No jediné co mě na něm uklidňuje je hodnocení domácí poroty, ale to až za chvilku. Je to těsto docela náročné na výrobu a hlavně na čas, těsto se zpracovává obtížněji, ale zvládnout se to dá. Výrobu si musíte naplánovat, protože je potřeba rozvalovat a chladit a to opakovaně. Z hotového těsta se pak už rozvaluje plát krásně, na trubičky se dobře natáčí. Těsto č. 4Na čas je náročné podle toho, jak daleko to máte do obchodu. Pokud koupíte těsto zamražené, musíte ho samozřejmě rozmrazit. Rozvaluje se pěkně, natočení na trubičky je bez problémů. Těsto evidentně není z másla, ale z nějakého tuku, což je taky docela cítit, když k těstu přivoníte. Rozdíl mezi domácími těsty a kupovaným je i v barvě.
Test chuťový – dle mého muže a synaTáta a kluci se shodnou zpravidla docela dobře v hodně věcech a v hodnocení kremrolí se pěkně opakovali, i když vzájemně svá hodnocení neslyšeli. Martin kremrole posvačil po návratu ze školy, táta povečeřel po práci. Ondra si užívá v Beskydech, tak budu muset udělat ty vítězné brzy ještě jednou. Těsto č. 1Trošku jim připomínalo takové to vánoční cukroví, v překladu linecké. Je takové hutnější, ale dobré. Jíst se to dalo dobře, ale když je výběr, vítěz to nebude. Těsto č. 2Oběma chutnalo a dali by mu za 1. Výtky nebyly žádné. Těsto č. 3Je trochu podobné těstu číslo 1, ale lepší. Nedá se mu nic vytknout, má jedničku s hvězdičkou. Těsto č. 4Při kousnutí se rozpadá, jako listové. Těsto je dost slané, ale na obranu kupovaných těst, mohlo to být i výrobcem těsta,(třeba babiččino listové je myslím mnohem chutnější), na jazyku trochu mazlavé. Z předložených ochutnávek kupované těsto kluci hodnotili nejhůř, ale ne tak, že by se nadalo jíst.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|