Královničky Královničky s Candy
Cheesecake - Oreo Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho Datlový koláč Jablečný koláč od Julie Výlet do Prahy Donuty pečené v troubě Rychlé Svatomartinské rohlíčky Opilá višnička v marcipánovém a čokoládovém kabátku Indiánci a Valentinská srdíčka Makronky Čokoládovo – pomerančové řezy Halloween Cakes Lollipop Cakes Malinové kostky Sachr dortíčky Ovocný koláč Meruňkové knedlíky Jako pejsek a kočička Smetanový tvaroh s ovocem Kokosový cheesecake Čokoládové cookies Slané preclíčky Oříškový dezert Čokoládové mousse Banánová bábovka Májová roláda Borůvkové mascarpone Svatební koláčky Malinová dobrůtka Sýrové tyčinky Žloutkové řezy Velikonoční mazanec Čokoládovo – pistáciové řezy Mramorové řezy Chleboví šneci Valentinská srdíčka Valentinská inspirace Loupáčky Koláč s krémem Limetkový koláč Slané tyčinky Vánoční perníčky Cookies s ovesnými vločkami Sýrové rohlíčky Šlehačkový dort Halloweenské muffiny Čokoládové mňam s kokosem Cheesecake s tvarohem Mrkvové šátečky Kynuté koláče Fofrtáč s malinami Čokoládovo mandlový dortík Mandlový linecký dortík Cappuccino kostky Sýrový koláč Čokoládový fondant Bebe řezy Borůvkové knedlíky Čokoládové muzeum Kokosové mňam Kefírová buchta Mascarpone Rybízový koláč Red velvet – s lehkou příchutí malin Želé řezy s jahodami Kremrole Mrkvový koláč Recept Mufinky se šlehačkou Recept Eton Mess Recept Medovník Recept Plněná bábovka se zmrzlinou Recept Panská roláda Recept Slunečnicové řezy Recept Masové buchtičky Recept Věnečky Recept Perníčky Recept Jarní jahodové řezy Recept Valašský frgál Oříškový koláč s polevou Malinový koláč

Kremrole 4x jinak

Dnešní dobrůtka na neděli přišla řekněme s poptávkou. Kremrole jsem už mockrát pekla, ale pokaždé sáhnu po některém z receptů, kterých mám doma asi 6 a nepochybuji, že jich je mnohem, mnohem víc. Skoro se zdá, že to bude jako s vanilkovými rohlíčky, všichni je pečeme, všichni jim říkáme vanilkové rohlíčky, ale u každého jsou jinak dobré.

Z 6 receptů jsem se rozhodla vybrat tři a ještě jsem koupila jedno listové těsto z obchodu a provedli jsme soukromí domácí test. Já se vám pokusím popsat, jak se mi s těsty pracovalo, domácí porotu jsem požádala o hodnocení chuťové.

Main image

Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini

Těsto č. 1

Co nakoupit

  • 500 g hladké mouky
  • 2 másla
  • 5 žloutků
  • 5 lžiček krupicového cukru
  • 10 lžic mléka
  • špetka soli

Jak na to

Všechny uvedené ingredience smícháme a dobře propracujeme v hladké těsto. Máslo doporučuji rozkrájet na menší kousky. Podle receptu můžeme ihned zpracovávat, ale to se mi neosvědčilo, myslím, že je dobré dát i toto těsto aspoň na hodinu odležet do ledničky.

Postup Postup

Postup

Těsto č. 2

Co nakoupit

  • 450 g hladké mouky
  • 1 máslo
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli

Jak na to

Všechny uvedené ingredience smícháme, opět doporučuji nakrájet máslo na menší kousky, zpracujeme vláčné těsto, zabalíme do fólie a dáme přes noc do ledničky.

Těsto č. 3

Co nakoupit

  • 300 g hladké mouky
  • 60 g hrubé mouky
  • 1 máslo
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli
  • 12 lžic vody

Jak na to

U tohoto těsta musíme vytvořit nejprve těsta dvě, tzv. těsto tukové a vodánek. Z másla a 4 lžic hladké mouky uděláme stejnorodé těsto, uděláme z něj opět kostku (jako kostka másla) a zabalíme do fólie a dáme do ledničky. Musím přiznat, že je to docela piplačka.

Z ostatních ingrediencí vytvoříme vodové těsto. Vodu můžeme raději přidávat postupně. Znáte to, některá mouka je sušší, jiné stačí vody míň. Těsto musí být hladké, ale hodně tuhé. Zpracovává se docela obtížně, ale dejte si záležet, těsto se nesmí lepit. Hotové těsto můžete zabalit buďto do utěrky nebo do fólie a nechte odpočinout. V ledničce být nemusí. Po půl hodině vyválejte těsto na větší čtverec, do kterého půjde zabalit těsto tukové. To položte doprostřed vodového těsta a vodové těsto poskládejte přes tukové tak, aby bylo celé zabalené. Nejlépe všechny rohy doprostřed tukového těsta. Pak opatrně rozválejte, trochu vám poteče máslo všude, snažte se ho udržet co nejvíc uprostřed těsta vodového. Jakmile se vám podaří udělat trochu větší plát, poskládejte ho. Já jsem skládala tak, že jsem oba kraje těsta přeložila doprostřed, pak přeložte na polovinu. Vzniklý obdélník zase poskládejte, buďto stejně nebo jen na třetiny. Pak zabalte do fólie a nechte hodinu odpočinout.

Postup Postup

Postup Postup

Těsto znovu rozválejte a poskládejte jako předtím. A pak celý postup ještě nejméně 2x opakujte. Já jsem to zvládla ještě 3x, ale v této fázi už jsem přemýšlela nad tím, jestli mám všech pět pohromadě, když se doma pouštím do takových projektů. (Kromě kremrolí připravuji ještě dva dortíky a věnečky na větší oslavu, chi, chi.)

Postup Postup

Postup Postup

Postup Postup

Postup Postup

Postup

Těsto č. 4

Co nakoupit

  • Listové těsto

Jak na to

Vybalit.

Dohotovení pro všechna těsta stejné:

Těsto rozválíme na pomoučeném vále, já jsem zvolila metodu rozporcování těsta na 3 díly, rozkrájíme rádýlkem na cca 3 cm proužky, které na jednom konci seřezávám diagonálně (viz foto), aby se konce pěkně spojili. Proužky natáčíme mírně přes sebe na připravené kovové trubičky. Já jsem trubičky před prvním pečením potřela máslem a trošku pomoučila. Do dlaně jsem si ukrojila kousek másla a trubičky jsem v dlani otočila, pak jsem je otočila na posypaném vále. Při dalším pečení už jsem jen otřela papírovým ubrouskem případné drobečky. Všechna těsta jsem před pečením potírala rozšlehaným vajíčkem. Můžete i pouze rozšlehaným žloutkem, který vám u většiny těst zbude z krému. Všechna těsta jsem pekla na 185 stupňů a prostě do zlatova. Pro ty co chtějí od trouby na chvíli odskočit, je to asi 17 -20 minut.

Postup Postup

Postup Postup

Postup Postup

Upečené trubičky plníme sněhovým krémem (někdo má rád i šlehačku) a hojně cukrujeme.

Krém

Co nakoupit

Na jednu dávku trubiček (cca 30 kousků)

  • 4 bílky
  • 80 g moučkového cukru
  • 160 g cukru krupice

Jak na to

Z bílků ušleháme tuhý sníh, pak přisypáváme moučkový cukr, stále šleháme. Chvíli před tím, než dáme šlehat sníh, dáme do hrnce cukr krupici, pokropíme cukr 8 lžícemi vody a dáme vařit. Nejprve můžeme při stálém míchání zahřívat rychle, jak se cukr rozpustí, snížíme teplotu na co možná nejnižší a při občasném míchání vaříme na tzv. nit. Znamená to, že když si dáte kapku mezi dva prsty a ty od sebe odlepíte, udělá se vám z cukru nitka mezi nimi. Čím víckrát prsty od sebe odlepíte tím je nitka zřetelnější. Kdo to zná, může mu toto vysvětlování připadat legrační, ale myslím, že pro nováčka je docela obtížné poznat, kdy už je to nitka. Když cukr převaříte, začne houstnout a vyrobíte fondán. Taky dobré, ale na trubičky se vám hodit nebude. Takže máme cukr svařený na nit a ještě horký ho nalijeme do připraveného ušlehaného sněhu a dál šleháme. Vaření cukru na nit trvá asi 20 minut. Šlehala jsem dalších 5 minut. Krém naplníme do sáčku (dala jsem si tam špičku, ale myslím, že by to šlo i bez ní) a hned plníme trubičky.

Tak a teď hodnocení:

Jak se mi s těstem pracovalo

Těsto č. 1

Výroba těsta v pohodě, ale rozhodně bych ho dala vždycky vychladit. Rozvalování bylo trošku náročnější, při natáčení na trubičky se trochu trhalo. Hodně pouští tuk.

Těsto č. 2

Výroba těsta bez problémů, musí se myslet na to, že je třeba těsto udělat den předem, rozválet šlo krásně, natáčení na trubičky bylo pohodové.

Těsto č. 3

No jediné co mě na něm uklidňuje je hodnocení domácí poroty, ale to až za chvilku. Je to těsto docela náročné na výrobu a hlavně na čas, těsto se zpracovává obtížněji, ale zvládnout se to dá. Výrobu si musíte naplánovat, protože je potřeba rozvalovat a chladit a to opakovaně. Z hotového těsta se pak už rozvaluje plát krásně, na trubičky se dobře natáčí.

Těsto č. 4

Na čas je náročné podle toho, jak daleko to máte do obchodu. Pokud koupíte těsto zamražené, musíte ho samozřejmě rozmrazit. Rozvaluje se pěkně, natočení na trubičky je bez problémů. Těsto evidentně není z másla, ale z nějakého tuku, což je taky docela cítit, když k těstu přivoníte. Rozdíl mezi domácími těsty a kupovaným je i v barvě.

Postup

Test chuťový – dle mého muže a syna

Táta a kluci se shodnou zpravidla docela dobře v hodně věcech a v hodnocení kremrolí se pěkně opakovali, i když vzájemně svá hodnocení neslyšeli. Martin kremrole posvačil po návratu ze školy, táta povečeřel po práci. Ondra si užívá v Beskydech, tak budu muset udělat ty vítězné brzy ještě jednou.

Těsto č. 1

Trošku jim připomínalo takové to vánoční cukroví, v překladu linecké. Je takové hutnější, ale dobré. Jíst se to dalo dobře, ale když je výběr, vítěz to nebude.

Těsto č. 2

Oběma chutnalo a dali by mu za 1. Výtky nebyly žádné.

Těsto č. 3

Je trochu podobné těstu číslo 1, ale lepší. Nedá se mu nic vytknout, má jedničku s hvězdičkou.

Těsto č. 4

Při kousnutí se rozpadá, jako listové. Těsto je dost slané, ale na obranu kupovaných těst, mohlo to být i výrobcem těsta,(třeba babiččino listové je myslím mnohem chutnější), na jazyku trochu mazlavé. Z předložených ochutnávek kupované těsto kluci hodnotili nejhůř, ale ne tak, že by se nadalo jíst.

Postup



Logo Královničky
Zpět na hlavní stránku

Květinové kurzy Dorty Svatební dorty Slavnostní dorty Dětské dorty Něco na neděli

Zde nakupuji Dortisimo cz U Balónku Lilie Petra Hanzelková Malátkovi Cukrář Cukrářské-pomůcky

Eva Králová, Brno
eva.kralova.kouc@gmail.com

Mapa stránek

Návštěvy: 722322