![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kefírová buchta s ořechy a mandlemiDnešní dobrůtka je ve znamení pořád hledám. V horku jsem nejprve hledala inspiraci, než jsem ji našla, tak se ochladilo. Takže se mi usnadnilo rozhodování mezi buchtou a košíčky s ovocem, které budou někdy jindy. Kefírovou buchtu jsem našla mezi recepty mé maminky. Maminka si zapsala dva recepty na kefírovou buchtu, já jsem si jeden zvolila a ještě ho trochu upravila a myslím, že se povedlo. Aspoň u nás doma chutnalo.
Co nakoupit - těsto
Jak na toCukr a vajíčko opatrně vyšleháme (opatrně, abyste si doma nevybílili cukrem), přidáme kefír, olej, kakao (no, doporučuji mísu s víkem, pokud nemáte, rozhodně vždy další ingredienci nejprve vmíchejte ručně). Sodu a jablečnou vlákninu smíchejte s moukou a přidejte k ostatním surovinám. Nakonec krátce vmíchejte ořechy a mandle. Jako obvykle u maminčina receptu chybí údaj jak upéct, ale dala jsem na 175 stupňů a za půl hodiny se mi zdálo hotovo. Pekla jsem na plechu s vyššími okraji, vyloženém papírem na pečení a lehce potřeném máslem. Vychladlou buchtičku jsem otočila vzhůru nohama (ta moje byla docela rovná, ale pokud by náhodou nebyla, určitě bych ji nejprve skrojila do roviny). Otočila jsem ji proto, abych měla ideálně rovnou plochu pro polévání citrónovou polevou. Ale ještě před politím jsem buchtu potřela marmeládou, hodně jsem ji zapracovala do těsta. Po lehkém zavadnutí jsem polila citrónovou polevou a hned jsem do ní přidala karamelový toping, lehce jsem vidličkou udělala vzorek. Jak na to - citrónová polevaCitrónovou polevu dělám od oka, ale zkusím to nějak odměřit aspoň na lžíce. Tak na 8 lžic moučkového cukru a 2 lžíce cukrářského cukru (nebo 9 lžic cukru a 1 lžíci solamilu), asi 5 lžic citrónové šťávy (citronelka). Vidličkou šleháme do hladka. Když je poleva moc tuhá, přidáme citrónovou šťávu, když je moc tekutá, přidáme cukr. Přemýšlím k čemu tu správnou tuhost přirovnat, ale napadá mě snad jen med, když už karamelizuje, ale ještě ho můžete zamíchat a natřít. Cukr je určitě dobré vzít přes sítko, ale já to neudělala (je to jen buchta, ne dort) a taky se nic nestalo. Možná jsem jen déle musela kvedlat. DohotoveníKdyž poleva ztuhne, buchtu rozkrájíme a servírujeme. Já jsem přidala na talířek karamelovou šlehačku, trošku rybízu a meduňky na ozdobu a vše jsem přelila karamelovým topingem. A kuk, z obyčejné kefírovky, docela hezký desert.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|