Královničky Královničky s Candy
Cheesecake - Oreo Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho Datlový koláč Jablečný koláč od Julie Výlet do Prahy Donuty pečené v troubě Rychlé Svatomartinské rohlíčky Opilá višnička v marcipánovém a čokoládovém kabátku Indiánci a Valentinská srdíčka Makronky Čokoládovo – pomerančové řezy Halloween Cakes Lollipop Cakes Malinové kostky Sachr dortíčky Ovocný koláč Meruňkové knedlíky Jako pejsek a kočička Smetanový tvaroh s ovocem Kokosový cheesecake Čokoládové cookies Slané preclíčky Oříškový dezert Čokoládové mousse Banánová bábovka Májová roláda Borůvkové mascarpone Svatební koláčky Malinová dobrůtka Sýrové tyčinky Žloutkové řezy Velikonoční mazanec Čokoládovo – pistáciové řezy Mramorové řezy Chleboví šneci Valentinská srdíčka Valentinská inspirace Loupáčky Koláč s krémem Limetkový koláč Slané tyčinky Vánoční perníčky Cookies s ovesnými vločkami Sýrové rohlíčky Šlehačkový dort Halloweenské muffiny Čokoládové mňam s kokosem Cheesecake s tvarohem Mrkvové šátečky Kynuté koláče Fofrtáč s malinami Čokoládovo mandlový dortík Mandlový linecký dortík Cappuccino kostky Sýrový koláč Čokoládový fondant Bebe řezy Borůvkové knedlíky Čokoládové muzeum Kokosové mňam Kefírová buchta Mascarpone Rybízový koláč Red velvet – s lehkou příchutí malin Želé řezy s jahodami Kremrole Mrkvový koláč Recept Mufinky se šlehačkou Recept Eton Mess Recept Medovník Recept Plněná bábovka se zmrzlinou Recept Panská roláda Recept Slunečnicové řezy Recept Masové buchtičky Recept Věnečky Recept Perníčky Recept Jarní jahodové řezy Recept Valašský frgál Oříškový koláč s polevou Malinový koláč

Kefírová buchta s ořechy a mandlemi

Dnešní dobrůtka je ve znamení pořád hledám. V horku jsem nejprve hledala inspiraci, než jsem ji našla, tak se ochladilo. Takže se mi usnadnilo rozhodování mezi buchtou a košíčky s ovocem, které budou někdy jindy. Kefírovou buchtu jsem našla mezi recepty mé maminky. Maminka si zapsala dva recepty na kefírovou buchtu, já jsem si jeden zvolila a ještě ho trochu upravila a myslím, že se povedlo. Aspoň u nás doma chutnalo.

Main image

Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini

Co nakoupit - těsto

  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 500 ml kefíru nebo podmáslí
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 malá lžička jedlé sody
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce jablečné vlákniny
  • 2 hrsti vlašských ořechů – mírně rozdrtit, ale ne pomlet
  • 1 hrst sekaných mandlí
  • Marmeláda (zvolila jsem bílý rybíz)
  • Citrónová poleva
  • Karamelová šlehačka
  • Karamelový toping

Jak na to

Cukr a vajíčko opatrně vyšleháme (opatrně, abyste si doma nevybílili cukrem), přidáme kefír, olej, kakao (no, doporučuji mísu s víkem, pokud nemáte, rozhodně vždy další ingredienci nejprve vmíchejte ručně). Sodu a jablečnou vlákninu smíchejte s moukou a přidejte k ostatním surovinám. Nakonec krátce vmíchejte ořechy a mandle.

Jako obvykle u maminčina receptu chybí údaj jak upéct, ale dala jsem na 175 stupňů a za půl hodiny se mi zdálo hotovo. Pekla jsem na plechu s vyššími okraji, vyloženém papírem na pečení a lehce potřeném máslem.

Vychladlou buchtičku jsem otočila vzhůru nohama (ta moje byla docela rovná, ale pokud by náhodou nebyla, určitě bych ji nejprve skrojila do roviny). Otočila jsem ji proto, abych měla ideálně rovnou plochu pro polévání citrónovou polevou. Ale ještě před politím jsem buchtu potřela marmeládou, hodně jsem ji zapracovala do těsta. Po lehkém zavadnutí jsem polila citrónovou polevou a hned jsem do ní přidala karamelový toping, lehce jsem vidličkou udělala vzorek.

Jak na to - citrónová poleva

Citrónovou polevu dělám od oka, ale zkusím to nějak odměřit aspoň na lžíce. Tak na 8 lžic moučkového cukru a 2 lžíce cukrářského cukru (nebo 9 lžic cukru a 1 lžíci solamilu), asi 5 lžic citrónové šťávy (citronelka). Vidličkou šleháme do hladka. Když je poleva moc tuhá, přidáme citrónovou šťávu, když je moc tekutá, přidáme cukr. Přemýšlím k čemu tu správnou tuhost přirovnat, ale napadá mě snad jen med, když už karamelizuje, ale ještě ho můžete zamíchat a natřít. Cukr je určitě dobré vzít přes sítko, ale já to neudělala (je to jen buchta, ne dort) a taky se nic nestalo. Možná jsem jen déle musela kvedlat.

Dohotovení

Když poleva ztuhne, buchtu rozkrájíme a servírujeme. Já jsem přidala na talířek karamelovou šlehačku, trošku rybízu a meduňky na ozdobu a vše jsem přelila karamelovým topingem. A kuk, z obyčejné kefírovky, docela hezký desert.

Postup Postup



Logo Královničky
Zpět na hlavní stránku

Květinové kurzy Dorty Svatební dorty Slavnostní dorty Dětské dorty Něco na neděli

Zde nakupuji Dortisimo cz U Balónku Lilie Petra Hanzelková Malátkovi Cukrář Cukrářské-pomůcky

Eva Králová, Brno
eva.kralova.kouc@gmail.com

Mapa stránek

Návštěvy: 722332