![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Panská roládaProtože k nám na návštěvu přijela moje kamarádka s bezlepkovou dietou, bude dnešní dobrůtka na neděli doubrůtkou pro lidičky s bezlepkovou dietkou, ale nejen pro ně. Tuto roládu jsem okoukala od manželovy maminky. Tenkrát jsem ještě o bezlepkové dietě neměla žádný pojem, ale vždycky jsem se na ni moc těšila. Je lehoučká a tak nějak prostě mňam. Akorát, když nám ji vozila maminka, bylo jí tak nějak víc. Přemýšlela jsem, kde je chyba, jestli něco nedělám špatně. Nedělám, jen v době kdy nám panskou roládu vozila tchýně, bylo klukům maximálně 5 let a roládu jsme mohli spořádat s Jirkou skoro sami. Když jsem byla šikovná a pro návštěvu něco upekla, zbyla na nás celá.
Co nakoupit
Jak na toNejprve je třeba si připravit šlehačku. 250 ml mléka ohřejeme téměř k varu. Do mixéru (může to být tyčový mixér nebo ten na koktejly na větších robotech) dáme máslo, tuk, cukr (20g), vanilkový cukr a přilijeme teplé mléko. Mixujeme 4 minuty. Pak přidáme 1 žloutek a ještě minutku mixujeme. Hotovou směs uložíme alespoň na 5 hodin do lednice, nejlépe však přes noc. Těsto na roládu připravíme tak, že vyšleháme z bílků tuhý sníh. V původním receptu bylo 6 bílků, ale co s tím co zbyl chudáček ze včerejška od přípravy šlehačky, nos šup tam s ním, takže 7 bílků. Postupně přidáme cukr (100 g) a dál šleháme až do rozpuštění cukru v bílkovém sněhu. Pak opatrně přes sítko přidáme 2 vrchovaté lžíce kakaa a nakonec přidáváme po částech žloutky. Žloutky rozšleháme vidličkou a po částech ručně, teda třeba stěrkou, ale né už v robotu vmícháme do sněhové hmoty. Těsto nalijeme na vyšší plech vyložený papírem. Papír vymastíme máslem nebo postříkáme olejem ve spreji. Těsto pak půjde krásně sundat a nebude se lepit k papíru. Pečeme 10 minut při 180 stupních.
TipUpečené těsto na roládu přeneseme opatrně na utěrku posypanou kakaem a zarolujeme a necháme v utěrce vychladnout. Pak ji klidně můžeme rozmotat a naplnit a nebude se lámat, ale bude hezky držet tvar.
Jak na to - dohotoveníŠlehačku ušleháme, dáváme pozor, abychom nepřešlehali, protože je hotová docela rychle, myslím, že podstatně rychleji než klasická šlehačka. Natřeme ji na vychladlé těsto a roládu znovu zamotáme. 2 lžíce šlehačky si necháme bokem na dohotovení. Roládu uložíme do ledničky a necháme trochu zatuhnout. Pak potřeme zbylou šlehačkou vrch a sypeme kakaem nebo kokosem. Po předložení rodince nebo hostům (myslím, že se báječně hodí i na oslavy) už jen koukáme, jak mizí.
PoděkováníDěkuji své hodné švagrové za poskytnutí tohoto receptu, ten můj původně opsaný z maminčina receptáře se totiž nenávratně vytratil při rekonstrukci naší kuchyně. Ale receptář své maminky jsem před zkázou uchránila, neskončil v popelnici s ostatními již nepotřebnými věcmi, které tam nekontrolovaně ukládal můj milovaný manžel (měli jsme na vyklizení poloviny bytu jen 2 dny, než se přihrnuli stavbaři, a tak v záchvatu paniky, aby se to stihlo, bylo zlikvidováno leccos, ale leccos se rychle nahradilo novými krásnými užitečně neužitečnými věcičkami, takže nevadí), jen ručně psané receptíky po mamince by mě mrzely. Jsou tam vzpomínky, třeba na výborné cukeťáky, na né tak výborný mrkvový koláč, ale třeba si to jen špatně pamatuju a spousta dalších dobrot, které pro sebe i pro Vás moc ráda zase znovu objevím.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|