![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plněné koláče s tvarohem, povidly a drobenkouTyto koláče se u nás doma můžou. Jsou velké a je jich dost, aby uspokojily všechny členy naší domácnosti.
Co nakoupit
Jak na toPřipravíme si kvásek z jedné lžíce mouky, lžíce cukru a lžíce teplého mléka a samozřejmě rozdrobených kvasnic. Necháme vzejít kvásek. Ve větším hrnku v mikrovlnce rozehřeji máslo v mléce. Dávám polovinu mléka, aby se rozpustilo máslo, a pak doliji studeným, tím získám přiměřenou teplotu na zadělávání těsta. No a já pak jako obvykle dám máslo s mlékem do domácí pekárny, přidám obě mouky, žloutky, zbytek cukru, špetku soli, vanilkový cukr a samozřejmě kvásek. Spustím program těsto a mám hodinu a půl čas. Vy, kteří musíte použít vlastní pohon, vypracujte těsto ve větší míse. Nejprve dejte mouku, cukr a vanilkový cukr, špetku soli, pak přidejte žloutky, kvásek a mléko s rozpuštěným tukem. Vypracujte polotuhé těsto a to nechte na teplém místě hodinku kynout. V době kdy těsto kyne, si připravíme tvaroh. Obě vaničky tvarohu jsem dala do mísy, přidala jsem vejce, vanilkový cukr a ještě trochu krupicového cukru. Promíchala jsem vidličkou. Můžete také přidat hrozinky, ale ty u nás nikdo nemá rád, ani když jsou naložené v rumu, ale někdy přidám do tvarohu posekané ořechy. Povidla naředíme rumem, aby se lépe natírala. Teď to skoro vypadá, že jsou to úplně alkoholické buchty, ale věřte, že rum se prostě vypeče.
Z vykynutého těsta ukrajujeme lžící větší kuličky, ty skládáme na pomoučený vál. Všechny ručně nebo třeba pomoučeným dnem skleničky rozmačkáme na placičku, do ní dáme lžičku tvarohu. Pak zahrneme okraje k sobě a přimáčkneme, nejprve k sobě a pak k těstu. Uděláme pěknou kuličku, až budete mít všechny, promáčkněte do koláčů důlek a ten potřete povidly a posypte drobenkou. Hotové koláče nechte na plechu ještě 15 minut dokynout.
TipZkoušela jsem dvě možnosti zpracování těsta, ale velmi rychle jsem přešla ke své obvyklé metodě, to znamená: pomoučenou lžící z těsta odkrajuji přiměřeně velké kusy těsta, z těch udělám rukou placičku a pak už dle postupu.
DohotoveníKoláče pečeme při 175 stupních, až jsou zlaté. Hned po vytažení je potíráme ze všech stran přepuštěným máslem. Pak se je pokusíme rychle vychladit a můžeme podávat. Jo a nezapomeňte spíš pro ozdobu než pro potřebu pocukrovat.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|