![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Velikonoční perníčkyDřív jsem měla perníčky spojené jen s Vánocemi, ale nepřeberné množství vykrajovaček s kuřátky, koťátky, slepičkami, kačenkami, vajíčky a zajíčky, mě utvrdily už před několika lety v tom, že určitě patří i k Velikonocům. Tak pokud chcete mít i vy doma perníčkově voňavo zkuste tento príma recept, podle kterého upečete perníčky, které se dají jíst hned po vytažení z trouby, za hodinu, za dvě, druhý den i za týden. Ovšem jen pokud nějaké zbudou.
Co nakoupit
Jak na toZ uvedených ingrediencí vypracujeme těsto „plastelínové“ konzistence. Mouky dáme 500 g a pokud se těsto stále lepí, po lžících přidáváme. Nedá se přesně odhadnout kolik mouky dát, protože záleží na velikosti vajec, na tom jaký použijete med. Rozhodně by měl být tekutý, jinak budete mít drobné hrudečky v těstě, což se bude špatně zpracovávat a následně to nebude vypadat hezky. Těsto nechávám jen pár minut zaležet, aby se v něm rozvonělo koření, a pak hned zpracovávám, ale je samozřejmě možné připravit si těsto dopředu a dát je v mikroténové fólii do ledničky.
Těsto rozválíme ne příliš do tenka, odhaduji 5 - 7 mm a vykrajujeme tvary. Na Velikonoce budou skvělé ty s velikonoční tématikou, kuřátka, kytičky, motýlci, kačenky, zajíčci, vajíčka, na trhu je jich spousta. Perníčky se dávají na plech s pečícím papírem (tentokrát bez vymazávání) a upečeme je v troubě rozehřáté na vyšší výkon (200 - 220 stupňů). Perníčky jsou hotové docela rychle a je třeba je hlídat, protože nejprve krásně zavoní, a když začne prvnímu králíčkovi černat ouško, je třeba neváhat a vytahovat rychle ven. Jinak se Vám může snadno stát, že úžasnou vůni budete dlouho vyhánět oknem. Ihned po vytažení z trouby horké perníčky potíráme dobře rozšlehaným vejcem. Dostanou nádherný lesk. Pokud máte rádi perníčky tmavé, přidejte do těsta lžíci kakaa holandského typu. Perníčky nechte pokud možno ještě na plechu nebo na jiné rovné podložce vychladnout, pokud s nimi budete manipulovat moc brzy, budou se lámat a hlavně kroutit. Já používám variantu tří plechů, jeden chladne, druhý se peče a na třetí skládám další perníčky. Tato varianta funguje, pokud s Vámi nepracují děti. S dětmi je vše krásně jiné. Tip - perníčková lízátkaPokud chcete dát perníčky na špejle a udělat něco jako perníčková lízátka, připravte si na plech malé kuličky z těsta, do nich zatlačte špejli a z horní strany lehce přimáčkněte vykrojené tvary. Takto Vám bude perníček na špejli dobře držet. Vyzkoušela jsem i jiné způsoby, ale tento se mi zdá nejúčinnější.
Jak na to - zdobeníPerníčky můžete nechat jen tak, nebo si s nimi dál pohrát a dát jim zdobení. Přestože já sama mám nejraději zdobení bílé, k jaru a Velikonocům tak nějak barvičky patří a děti to mají rády. Zvlášť když cukrové zdobení můžou olízat a perníček vrátit mamince. Ke zdobení jsem s Janičkou použila hotové zdobení v tubičkách od Dr. Oetkera, běžně koupíte v každé samoobsluze, je to nejbezpečnější a dětem se s tubičkou snadno pracuje. Já jsem použila královskou glazuru od Wiltonu (prášek se jen smíchá s vodou a vyšlehá), ke které jsem přidala gelové potravinářské barvičky.
Bylo by samozřejmě možné připravit si z bílku, cukru a citrónové šťávy nebo octa sněhové zdobení, ale glazura se snadno připravuje a výsledek je zaručený, bílek si občas postaví hlavu a z něj připravená sněhová poleva buďto nezasychá a lepí nebo praská, stéká a tak. Královská glazura při dodržení uvedeného postupu na krabici tyto kousky neprovádí. Královskou glazuru plním do cukrářského sáčku se špičkou č. 1 a 2, ale je možné použít kteroukoliv s menším otvorem. Motýlky jsem třeba dělala špičkou na lístečky č. 65. Pokud chcete špičky střídat, hodně vám usnadní práci špičkový připojovač. Tak krásné a voňavé Velikonoce.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|