Žloutkové řezyJestli jsem na něco v cukrařině lenošná, tak na vyrábění listového těsta. Koupila jsem ho, ale nebylo to úplně ono, protože těsto bylo po upečení poměrně tvrdé, i když na pohled pěkně lístkovalo a hezky v troubě vyskočilo. Pokud se rozhodnete vyrábět tyto vynikající žloutkové řezy, dejte pozor, jaké těsto si vyberete, nebo si je připravte sami (viz těsto na kremrole).
Co nakoupit
Na citronovou polevu
Jak na toListová těsta rozválíme na velikost plechu nebo jen vybalíme a položíme na plech. Propícháme hodně vidličkou, aby se těsto při pečení nenafukovalo. Pečeme na 190 stupňů nebo dle doporučení výrobce do zlatova.
Žloutkový krém připravíme tak, že dáme do většího hrnce vařit mléko. Trošku si necháme v hrníčku, do kterého přidáme pudingy, vanilkový cukr, žloutky a pořádně rozmícháme. Přidáme k vařícímu mléku a mícháme do ztuhnutí. Do horkého pudingu přidáme 50 g másla, promícháme a přikryjeme potravinářskou fólií, aby se nám nevytvořil škraloup. Necháme vychladit. Mezitím si vyšleháme zbytek másla s 1 dl rumu, přidáme cukr a nakonec po částech vychladlý puding. Řádně prošleháme, aby byl krém pěkně hladký.
Citrónovou polevu připravíme jednoduše - do citrónové šťávy přidáme bílky a 8 lžic moučkového cukru. Já jsem šlehala ručním šlehačem, ale postačí i vidlička. Pokud je poleva moc řídká, přidáme cukr.
Po vychladnutí natřeme na těsto připravený krém, horní plát potřeme marmeládou, trošku přitlačíme ke krému a dáme na chvíli vychladit. Nakonec polijeme citrónovou polevou.
DohotoveníPokud chceme na buchtičce vytvářet květinkové parádičky, necháme si trošku polevy na barvení. Já jsem barvila gelovou barvičkou, stačí jen otřít párátko a promíchat. Barevné kapky jsem projela párátkem, aby se protáhly do lístečků.
Vychladíme a opatrně nakrájíme, doporučuji ostrý nůž. Servírovat navrhuji buďto jednohubkové porce nebo s dezertní vidličkou pro snadnější krájení.
Dobrou jarní chuť - na velikonoce musí prý všechno pečené obsahovat vejce.
|
Eva Králová, Brno
|