Královničky Královničky s Candy
Cheesecake - Oreo Cheesecake s jahodama aneb postup pro dědu fousatýho Datlový koláč Jablečný koláč od Julie Výlet do Prahy Donuty pečené v troubě Rychlé Svatomartinské rohlíčky Opilá višnička v marcipánovém a čokoládovém kabátku Indiánci a Valentinská srdíčka Makronky Čokoládovo – pomerančové řezy Halloween Cakes Lollipop Cakes Malinové kostky Sachr dortíčky Ovocný koláč Meruňkové knedlíky Jako pejsek a kočička Smetanový tvaroh s ovocem Kokosový cheesecake Čokoládové cookies Slané preclíčky Oříškový dezert Čokoládové mousse Banánová bábovka Májová roláda Borůvkové mascarpone Svatební koláčky Malinová dobrůtka Sýrové tyčinky Žloutkové řezy Velikonoční mazanec Čokoládovo – pistáciové řezy Mramorové řezy Chleboví šneci Valentinská srdíčka Valentinská inspirace Loupáčky Koláč s krémem Limetkový koláč Slané tyčinky Vánoční perníčky Cookies s ovesnými vločkami Sýrové rohlíčky Šlehačkový dort Halloweenské muffiny Čokoládové mňam s kokosem Cheesecake s tvarohem Mrkvové šátečky Kynuté koláče Fofrtáč s malinami Čokoládovo mandlový dortík Mandlový linecký dortík Cappuccino kostky Sýrový koláč Čokoládový fondant Bebe řezy Borůvkové knedlíky Čokoládové muzeum Kokosové mňam Kefírová buchta Mascarpone Rybízový koláč Red velvet – s lehkou příchutí malin Želé řezy s jahodami Kremrole Mrkvový koláč Recept Mufinky se šlehačkou Recept Eton Mess Recept Medovník Recept Plněná bábovka se zmrzlinou Recept Panská roláda Recept Slunečnicové řezy Recept Masové buchtičky Recept Věnečky Recept Perníčky Recept Jarní jahodové řezy Recept Valašský frgál Oříškový koláč s polevou Malinový koláč

Postup
Hody, hody, doprovody,
zveme Vás na věneček,
vajíčka jsou stále drahý,
mrkev přines zajíček.

Věnečky a větrníčky z odpalovaného těsta

Main image

Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini Main image mini

Co nakoupit

  • Máslo (90 g do těsta + 170 g do krému)
  • 160 g polohrubé mouky (nebo půl na půl polohrubá a hrubá mouka)
  • 6 vajec (4 do těsta a 2 žloutky do krému)
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli, voda, rum

Jak na to

Vodu se solí a máslem přivedeme k varu, vmícháme mouku a za stálého míchání odpalujeme alespoň 4 minuty. Používám raději větší hrnec, aby se těsto pěkně rovnoměrně odpalovalo (bohužel ale zrovna dnes byly všechny velké hrnce v myčce). Těsto necháme za občasného míchání mírně prochladnout, a pak do něj po jednom přimícháváme vejce. Zpočátku to vypadá, že se vejce s těstem nikdy nespojí, ale vydržte, spojí se. Já dávám těsto do pekárny, přidávám k těstu vejce po dvou (těsto zpravidla dělám z dvojité dávky), zcela jistě by šel využít i výkonnější robot, ruční šlehač bych nedoporučovala, ten by Vám asi věnečky udělal jednou a naposled.

Postup

Těsto je poměrně hodně tuhé až do doby než do něj vpravíte všechna vejce. Těsto se na plech s pečícím papírem stříká velkou špičkou. Na té mé je číslo 13, ale mám jich doma víc a některé (od českých výrobců) nemají žádné označení. Sáčky si dávám raději dva, takže do igelitového vložím špičku a celé to dám do plátěného pytlíku. Samotný igelitový sáček by Vám mohl snadno prasknout, z plátěného se zase těsto špatně umývá. Ale záleží na vašich zvyklostech. Na plech děláme malá kolečka na věnečky nebo hromádky na větrníčky.

Postup

Těsto se peče ve velmi teplé troubě 220 -230 stupňů, troubu neotvíráme do doby, než jsou větrníčky a věnečky hotové, nafouklé a zlatavé (asi 10 minut), pak stáhneme teplotu na 190 stupňů a ještě pět minut při pootevřené troubě dopečeme.

Postup

Tip - trouba a její vliv na pečení

Dnešní tip je spíš rada. Hodně lidí se mě ptalo, co dělají špatně, když se jim větrníčky nepovedou. Moje první otázka je, jakou mají troubu. Větrníčky a věnečky jsou nesmírně citlivé na teplotu, a pokud máte troubu plynovou s kolísavým výkonem, není chyba v rukách, ale v troubě, a s tím se těžko bojuje. Pokuste se péct větrníčky v době, kdy se dá předpokládat, že ostatní nepečou, troubu nechte roztopit opravdu na maximum a nedávejte věnečky na vysoký plech, aby se k nim teplo pěkně dostalo. Nebo skočte na kafe ke kamarádce s elektrickou troubou. V tomto případě nezapomeňte na jednu dávku navíc.

Jak na to - krém

Připravíme si žloutkový puding, v trošce mléka rozmícháme puding a 2 žloutky, zbytek mléka a vanilkový cukr přivedeme k varu, a pak vmícháme zbylé mléko s pudinkem a žloutky. Mícháme do zhoustnutí. Pak odstavíme a přimícháme 40 g másla. Necháme vychladnout. Máslo, rum a cukr vyšleháme a po lžících do něj přidáváme vychladlou žloutkovou hmotu (pudinkovou krustičku opatrně odeberu lžičkou, aby v krému nedělala neplechu). Pokud chcete mít krém karamelový, je nejsnadnější přidat do krému hotové karamelové Salko. Já to dělám půl na půl.

Jak na to - dohotovení

Věnečky plníme žloutkovým krémem, větrníčky žloutkovým a karamelovým krémem, nebo můžeme přidat šlehačku vymíchanou se ztužovačem nebo připravit karamelovou šlehačku.

Karamelovou šlehačku připravíme z 500ml smetany ke šlehání a 50 g cukru krupice tak, že necháme v hrnci zkaramelizovat 50 g cukru, když se cukr rozpustí, vmícháme do něj 250 ml smetany. Hmotu necháme vychladnout, a pak ji společně se zbylou šlehačkou vyšleháme.

Postup

Věnečky můžeme polít fondánovou hmotou, ale protože to sladké lepivé moc nemusíme, mnohem raději věnečky jen pocukruji nebo postříkám čokoládovou polevou nebo je připravím s citrónovou polevou jako dnes. Citrónovou polevu připravuji z půlky bílku, citronelky a prosátého moučkového cukru. Dělám to dost od oka, takže poměry jsou jen orientační, ale zhruba na hrnek cukru 3 lžíce citronelky a půl bílku. Bílek lehce napěním vidličkou, přidám citrónovou šťávu a přisypávám cukr, polevu nanáším štětcem. Citrónovou polevu jsem dnes ještě trochu přibarvila žlutou gelovkou, když jsou ty Velikonoce. Takže dohotovení každý dle chuti a času.

Postup

Tak krásné a voňavé Velikonoce.



Logo Královničky
Zpět na hlavní stránku

Květinové kurzy Dorty Svatební dorty Slavnostní dorty Dětské dorty Něco na neděli

Zde nakupuji Dortisimo cz U Balónku Lilie Petra Hanzelková Malátkovi Cukrář Cukrářské-pomůcky

Eva Králová, Brno
eva.kralova.kouc@gmail.com

Mapa stránek

Návštěvy: 714147