Kynuté knedlíky s borůvkamiMyslím, že k létu ovocné knedlíky prostě patří. Sezónu začnou jahodové, pak výborné meruňkové, když do nich místo pecky dám sekané mandličky a do strouhanky na posypání přidám mleté ořechy, nemůže být k obědu nic lepšího. No a i když se knedlíky dají udělat asi s jakýmkoliv ovocem, u nás nesmí chybět knedlíčky s borůvkami. Knedlíky dělám často z tvarohového těsta, ale borůvkové musí být kynuté. Moc mě mrzí, že jsem se je nenaučila dělat od své babičky. Když jsme byly ještě dítka školou povinná (myslím já, moje dvě sestry a bráška) a přivezli jsme domů ručně nasbírané borůvky, přivezl táta taky babičku, protože jen ona uměla udělat naprosto fantastické nadýchané piery. No ty moje mým chlapům chutnají, Janička sladká jídla nejí (to bohužel neplatí o jiných sladkostech), ale ty babiččiny to pořád ještě nejsou, ale já na to jednou přijdu. Prozatím jen můžu napsat, že babička říkala, že do těchto knedlíků se musí dávat málo kvasnic, těsto má být tuhé a knedlíky se musí dělat velké.
Co nakoupit
Jak na toJako obvykle pro vás mám dvě varianty přípravy těsta, růčo nebo v pekárně. Pro pekárnu v trošce vlažného mléka uděláme kvásek. Takže do mléka nadrobíme kvasnice, přidáme cukr a lžíci mouky, necháme 10 až 15 minut nakynout. Pak dáme do pekárny zbylé mléko, kvásek, vejce, mouku a sůl, zapneme program těsto a máme volno až do té doby než těsto vyběhne, až zalepí okýnko ve víku.
Pokud použijete vlastní pohon, vezměte si větší mísu, dejte do ní mouku se solí, uprostřed udělejte důlek, do něj nalijte trochu mléka, rozdrobte kvasnice a přidejte cukr. Vše zlehka zahrňte moukou a počkejte, až mouka popraská, to je znamení, že kvásek vzešel. Pak přidejte zbytek mléka a vejce a vařečkou vypracujte opravdu velmi tuhé těsto, které se nelepí na vařečku ani mísu. Přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple nakynout. Pokud máte doma zimu, což tedy v létě asi není pravděpodobné, zlehka nahřejte troubu, třeba než začnete dělat těsto na 50 stupňů, pak ji vypněte a mísu s těstem do ní vložte. TipNaprosto nejlepší kynuté knedlíky se mi podařilo kdysi udělat u moře, stačilo dát mísu na půl hodiny na verandu a těsto si málem hrálo, na hrnečku vař. Ale musíte si z domu přibalit mouku (v zahraničí se běžně prodává jen hladká mouka) a kvasnice, můžete zkusit i sušené, ale mám vyzkoušeno, že v autoledničce kvasnice cestu vydrží. Už vidím, jak si někteří z Vás klepou na čelo, knedlíky u moře, ale když ono se tam tak hezky vaří, griluje a vůbec nejlepší jsou čerstvé fíky a broskve. Mňam. Jak na toZ vykynutého těsta, asi po hodině, rozdělte těsto na větší kousky a ty si rozplácněte na placičku. Já si ještě kraje ztenčím mezi palcem a ukazováčkem. Pak do středu dám borůvky, ani málo ani moc, cca jednu vrchovatou lžičku. Pak si dám placičku i s borůvkami do dlaně a druhou rukou přimáčknu kraje k sobě a dobře „utáhnu“. Touto stranou položím knedlíky na pomoučený vál a nechám další půl hodiny vykynout.
Tip 2Pokud u Vás doma máte křiklouny, co mají málo ovoce v kynutých knedlících, udělejte jim z borůvek ještě omáčku navíc. Stačí vzít borůvky, přidat lžičku cukru a trošku vše rozmačkat. Můžete i rozmixovat. Pak touto studenou omáčkou polijte hotové knedlíky, než je začnete sypat další dobrotou. DohotoveníKnedlíky by se měly ve vodě pěkně nafouknout, takže místem pro ně nešetřete, vezměte opravdu velký hrnec, vodu v něm osolte, přiměřeně, víc než špetka míň než kávová lžička a přiveďte k varu. Voda by měla opravdu bublat. Vložte do ní knedlíky tou stranou, co nebyla na desce a vařte pod pokličkou. Tady poznáte kouzlo opravdu velkého hrnce, protože pokud je skutečně velký a vysoký, můžete dát vody přiměřeně tak, abyste neměli víc vody na sporáku než v hrnci.
Pokud jste majitelkami skromné domácnosti a hrnce máte jen menší, tak si u knedlíčků pěkně postůjte a vodu držte pod pokličkou regulováním teploty, ale neměla by přestat bublat. Po 7 minutách všechny knedlíčky pěkně otočte. No a teď mám dilema. V této fázi by se už knedlíky měly dovařit bez pokličky, ale mě se zdály nadýchanější, když jsem jim pokličku nechala. Tak to třeba na prvních dvou várkách vyzkoušejte a uvidíte. Protože knedlíků není moc, vítěznou variantu nejspíš využijete pro poslední várku. Knedlíky vytáhněte z vody a ihned propíchněte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Teď už jen dle chuti dozdobte, každý má rád něco jiného, někdo rozpuštěné máslo, někdo šlehačku, jiný všechno. Inspirace na servírování je na fotkách. Dobrou chuť.
|
Eva Králová, Brno
|