Je to pár dnů, co ještě nebyl nouzový stav a my slavili narozeniny
mého milovaného muže v jedné dobré restauraci. Většinou mi tam všechno
chutná a nebo, i když třeba mě zrovna ne, nedá se pokrmům nic vytknout,
je to jen o mých prioritách v jídle. Ale tentokrát jsem si objednala
zákusek, který mi opravdu nejel a nebyla to moje chyba. Divná, suchá,
přepečená, tvarohová buchta se sušenkami, které dali název Oreo chessecake,
se tedy opravdu nepovedla.
Co nakoupit:
Co použít:
Jak na toNejprve si připravíme sýrové těsto a to tak, že dáme do mísy všechen sýr a 200 g zakysané smetany, přidáme vanilkovou pastu, citronovou šťávu a cukr dle chuti, my máme raději méně sladký, dala jsem jen 100g. Vše promícháme metlou a přidáme po jednom vejce. Vzniklá směs je řidší, asi jako těsto na palačinky. Necháme směs odpočinout, necháme z něj vyjít vzduchové bublinky.
Do dvou misek rozdělíme dvoje Orea, zvlášť krém a zvlášť oplatek. Oplatky pomeleme nebo rozdrtíme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a celou formu vymažeme máslem. Zbytek másla rozpustíme. Oplatky a máslo smícháme a vzniklou směs, co nejpečlivěji rozetřeme na dno formy, je fajn pokud se nám podaří udělat i malý okraj. Dáme na 5 minut do trouby vyhřáté na 160 stupňů.
Než se oplatky trošku zapečou, rozmícháme krém z oplatek v trošce smetany na šlehání a tu pak zamícháme do zakysané smetany a uložíme do lednice.
Korpus vytáhneme z trouby a necháme chvilku prochladnout. Troubu nevypínáme. Pak opatrně nalijeme sýrovou směs a uhladíme. Případné větší vzduchové bublinky propíchneme, aby nám chessecake nepopraskal.
Do trouby vložíme plech s vodou, aby se chessecake pekl v páře. Dřív jsem dávala přímo formu obalenou alobalem do plechu, ale víc mi vyhovuje dát formu na mřížku nad plech a nikdy mi korpus neprovlhne při nedostatečném obalení formy. Takže formu umístíme na mřížku nad plech a pečeme při 160 stupních 30 – 35 minut. Když je korpus hotový okraje se odlepí od formy. Troubu vypnu a nechám korpus další půl hodiny dojít v troubě bez otvírání dvířek.
Pak dám korpus aspoň na 4 hodiny vychladit do lednice. Následně uvolním z formy. Na korpus rozetřu Oreo-smetanu a dort dozdobím zbylým balením oplatek Oreo a dále dle libosti. Já jsem tentokrát použila borůvky a mrazem sušené okvětní lístky chrpy a měsíčku a lístky poupat růží, ty jsem v ruce rozemnula, takže se rozpadly na jemný růžový prach. Použít by se dalo také mrazem sušené ovoce a podobně.
Hotový chessecake jsem nechala ještě hodinu v ledničce odpočinout a pak už jen rozkrájela nedočkavým ochutnavačům. Dle rychlosti mizení, myslím dost dobrý. Tak ať chutná i u vás!
|
Eva Králová, Brno
|