![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Makronky, slaďoučká mandličková pusinka ve všech barvách duhy. Ať už ji vymysleli Italové nebo Francouzi, dnes je to prostě světová pochoutka, která mezi zuby lehce křupne a pak se pomaličku rozpouští na jazyku. Mám dojem, že letos se mezi amatérskými cukrářkami stala hitem Vánoc, ale také je častou ozdobou svatebních stolů a určitě se může stát milou pozorností – dárkem, pro přátele, pro zamilované. A nebo pro paní učitelku, co píše na vysvědčení samé jedničky. Tak tomu bylo u nás. Já myslím, že si paní učitelky, nějaký ten sladký dárek moc zaslouží, a ty co mají ve třídě třicet prvňáčků i dvakrát.
Ale zpátky k makronkám. Makronky chtějí hodně trpělivosti, je potřeba zjistit, jak se mají rady s vaší troubou, je třeba si najít ty správné časy a naučit se udělat opravdu ten správný sníh i cukrový rozvar. Pro ty, kteří tu trpělivost nemají, je tu směs na makronky, ale myslím, že tu radost, když se vám podaří ten krásný kulatý sladký penízek, se směsí nezažijete. Co nakoupitNa korpus:
Udělala jsem dva krémy, záleží jen a jen na vaší chuti, jaké krémy do makronek zvolíte, jen nesmí být moc vlhké. Tady jsou suroviny pro recept na krémy s příchutí pistácií a vaječného likéru.
Jak na toJe dobré si vzpomenout aspoň dva dny předem a oddělit bílky od žloutků. Ze žloutků si připravte třeba výbornou smaženici, nebo krém na dukátové buchtičky a bílky nechte pod ubrouskem nebo plátýnkem v hrnečku dva dny odpařit vodu.
Dnes se dá koupit hotová mandlová moučka, ale protože zatím ji nemají všude, klidně si můžete doma jemně pomlít mandle. I jemně pomleté mandličky je třeba přesít přes sítko, větší kousky znovu pomelte nebo nechte na něco jiného, výborné jsou třeba v drobence na koláče nebo je můžete přidat do nějakého oříškového korpusu. K mandlové moučce přidejte přesátý moučkový cukr a polovinu bílků, udělejte těstíčko. Tím máme za sebou tu snadnější část, na které není co pokazit. A teď s odvahou na rozvar a sníh. Do hrnce dáme cukr krupici, pokropíme vodou a dáme vařit, na začátku můžete jednou promíchat vodu s cukrem, ale pak už nemícháme, jen zahříváme, a to až do 118 stupňů.
Přestože umím svařit rozvar na nit, u makronek se experimentování moc nevyplatí, chce to opravdu teploměr a hlídat. Zbylé bílky si připravím do šlehače, našla jsem si takovou pomůcku, kdy je dát šlehat, tak snad pomůže i vám. Když už jsem zainvestovala do toho teploměru, zjistila jsem, že když má rozvar cca 116 stupňů, je pravý čas spustit šlehač, bílky totiž nesmí být vyšlehané. Je docela těžké to správně popsat, ale rozvar byste do nich měli začít přidávat ve chvíli, kdy se zrovna utvořila pěna, ale ještě z ní není sníh. V tuto chvíli zpomalte šlehaní a pramínkem přidejte do bílků rozvar.
Směs byste měli dál šlehat na vyšší otáčky, dokud sníh nevychladne a nebude krásně pevný a lesklý. Opět jsem to zkusila přes teploměr a osvědčila se mi teplota 50 - 40 stupňů, ale hůř se to zkouší, když budete často zastavovat robot a zkoušet, asi se ničeho nedopracujete, takže zkusím ještě orientačně nabídnout čas. Šlehám asi 5 - 7 minut od chvíle, kdy přidám všechen cukr do bílků.
Teď je potřeba spojit mandlové těsto se sněhem. Sníh přidávám k mandlím a to ve třech krocích. Sníh je třeba do mandlí vetřít, moc těsto nemíchat, dostane se do něj hodně vzduchu a makronky budou na povrchu praskat. Naučila jsem se sníh zapracovávat do mandlí osmičkovým pohybem, kdy stěrku hodně otírám o stěny mísy. Pokud budete dělat barevné makronky, obarvěte těsto gelovými barvami, než do něj budete zapracovávat sníh.
Mandličkovou směs naplníme do sáčku, můžete v něm mít kulatou špičku, ale není to nezbytné, a vytváříme na pečící papír nebo speciální makronkovou podložku kolečka. Makronky se zpravidla dělají velké 3 – 4 cm, ale myslím, že i toto záleží především na vašem výběru. Makronková podložka je skvělá v tom, že vám velikost hezky pomůže dodržet, ale stačí si i namalovat na tvrdý papír kolečka a ten vložit pod pečící papír jako šablonu. Sáček držíme kolmo k podložce a vytlačíme potřebné množství, toto krásně zvládla i sedmiletá Janička, ale je pravda, že už má nějakou průpravu.
Mlátit nebo nemlátit, to je otázka…… děti ne, makronky ano. Protože přeci jen při zapracovávání sněhu do směsi nějaký vzduch dostanete, je dobré ho před pečením makronek vyhnat a to je nejsnadnější tak, že prostě plech vezmete a já ho z cca 20 cm pustím na zem – na koberec, opakuju 2x. Někdo jen zespodu do plechu poklepává dlaní, ale můj způsob se mi zdá účinnější. Teď je třeba nechat makronky zaschnout, deset minut by mělo stačit, ale pokud máte doma vysokou vlhkost, může to být náročnější. Jestli jsou makronky dostatečně oschlé, poznáte jednoduše, prostě na ně opatrně sáhnete prstem. Když se přilepí, je třeba sušit dál, ne však déle než 20 minut. Pečení – to je další záludnost. Obvykle se doporučuje makronky sušit při teplotě 140 stupňů. Po 8 - 10 minutách se makronky zvednou, utvoří se takzvaná kraječka. V tuto chvíli troubu otevřu a zavřu, aby mohla odejít pára, a peču dalších 5 minut. Makronky nechám na plechu až do úplného vychladnutí, až se samy odlepí. Mám vyzkoušeno, že teplota trouby při pečení se může lišit od 130 do 165 stupňů, to je nejspše věcí přesnosti termostatu, proudění teplého vzduchu v troubě, těsnosti dvířek. To je nezbytné vyzkoušet.
KrémJeho příprava je opravdu jednoduchá. Dejte šlehat změklé máslo s oběma cukry, pak přidejte Philadelphii a ještě chvilku šlehejte. Krém můžete použít takto nebo si jej dochuťte ochucovací pastou, marmeládou nebo třeba Nutelou či čokoládou. Já jsem rozdělila krém na polovinu a ochutila jsem jej pistáciovou pastou a pastou s příchutí vaječného koňaku. DohotoveníTeď už jen zbývá dát krém na polovinu makronek a druhou na ně přilepit. Můžete nechat chvilku vychladit.
A pak si rychle na nějaké pochutnejte, protože až je dáte na stůl... dlouho na něm nezůstanou.
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|