Kokosové mňam – kokosovo-nugátové řezyKokos určitě k létu patří, čerstvé vychlazené plátky kosu nebo ananas v Malibu a třešnička na brčku, ale tyto kokosové řezy mám spíš spojené s kokoskama, a tak trochu s Vánocemi. Ale co, když je chuť, tak je chuť a na kokosáčky jsem nikoho nemusela zvlášť přemlouvat. Trochu léta jsem jim dodala malinovým zdobením a rybízovou marmeládou.
Co nakoupit - těsto
Jak na toJe to takový sedmičkový zákusek, takže 7 bílků se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, pak postupně přidáváme cukr, mouku s práškem do pečiva a kokos. Úžasné bílé těstíčko rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, přestože mažu i sypu, dávám i pečící papír. Pečeme na 170 stupňů do růžova. Peču asi 20 minut, pak už to okukuji, aby nebyl kokosáček vysušený.
TipKdyž kupuji strouhaný kokos, koukám na datum spotřeby, když je čerstvý (doba spotřeby je ještě daleko), je takový šťavnatější, poznáte to i v upečené buchtě. KrémDo hrnce nebo nerez mísy dáme 7 žloutků, 7 lžic mléka, 7 lžic kakaa, 7 lžic ( 150g) moučkového cukru, nejprve opatrně promícháme a pak v páře šleháme ručním šlehačem asi 5 minut, když je krém krásně hustý a hedvábný, odstavíme z páry, a necháme prochladnout. Mám recept i na ošizený nugát jen ze tří žloutků, ale když je teď v létě nepotřebujete do lineckého, tak proč si neudělat nugát pořádný.
Vyšleháme máslo, můžeme přidat trochu rumu, přidáme připravený nugát a prošleháme. DohotoveníNa kokosový korpus natřeme marmeládu, můžeme ji naředit třeba nějakým kokosovým likérem, ale není to potřeba, zvlášť když chceme podávat i dětem. Pak naneseme nugátový krém a hezky jej upravíme, necháme vychladit. Pak můžeme dle libosti zdobit, polít čokoládou celý nebo postříkat třeba bílou a tmavou čokoládou, posypat nějakým zdobením, nebo přidat čerstvé ovoce a tím vytvořit letní mňamku. Tento zákusek Vám v ledničce vydrží dobrý i celý týden (raději bez ovoce), ale ověřit jsem to nestihla. Nechte si chutnat a nezapomeňte si k dobrůtce namíchat nějaký dobrý koktejl, ať ten hřích stojí za to.
|
Eva Králová, Brno
|