Šlehačkový dort s malinovým překvapením uprostředProtože nás čeká velká oslava, vařím, peču, smažím, salátuju. Jednou z dobrůtek, kterou jsem připravila na oslavu kulatých narozenin naší babičky, je šlehačkový dort. My už jsme to nevydrželi a trochu jsme z něj ochutnali, a proto víme, že kdo zkusí, nebude litovat.
Co nakoupitNa piškot:
Na šlehačku:
Na malinový proužek:
Můžeme přidat k malinám trošku cukru, ale já jsem nedávala
Jak na toNejprve upečeme piškotový plát. Stačí ze tří vajíček, jen tenký proužek, skoro jako na roládu.
Vejce jsem dala šlehat celá s cukrem, do husté vyšlehané pěny jsem po lžících přidala mouku, mícháme na nízkých otáčkách nebo ručně metličkou. Plech si vymažeme nebo vystříkáme olejovým sprejem. Můžeme vysypat kokosem. Pečeme na 175 stupňů asi 20 minut. Po upečení zchladíme, vyzkoušíme, že jde odlepit od plechu. Pokud jste si plech nebo ráfek vysypali kokosem, v této fázi jej opláchněte a znovu do něj piškot vložte.
Vyšleháme si šlehačku, pozor nepřešlehat. Zvlášť ve větší misce rozmícháme želatinový ztužovač se 100 ml vlažné vody, pokud se bojíte jako já, můžete dát ztužovače trošku víc. Já se vždycky bojím, aby se mi tyto dobrůtky nerozpadly, ale podle receptu by měl jeden ztužovač stačit. K rozpuštěnému ztužovači přidejte část šlehačky, promíchejte, pak přidejte zbytek a znovu dobře promíchejte do hladka. Polovinu šlehačky rozetřete na vychladlý piškotový plát a necháte alespoň hodinu vychladit.
Mezitím si připravte malinový proužek. Namočíme želatinu do hrnce s 5 lžícemi vody, každý plátek pokládáme do hrnce zvlášť a polijeme jej vodou. Tak aby opravdu všechny plátky byly provlhčené, mohly bobtnat a neslepily se. Po 10 minutách zahřejeme do rozpuštění, ale pozor, nesmí nám začít vařit. Pak by neželírovala. Pokud se nám zdá, že jde želatina k varu, zmírníme teplotu nebo na chvíli odstavíme. Do zmrzlých malin nalijeme 200 ml horké vody a necháme povolit a pak můžeme rozmačkat nebo zlehka rozmixovat. Do rozpuštěné želatiny přidáme 2 lžíce malin, promícháme a pak všechnu želatinu nalijeme do malin a rozmícháme. Necháme zchladnout. Před ztuhnutím nalijeme opatrně na šlehačkový základ. Necháme opět vychladit a až maliny ztuhnou, přidáme poslední vrstvu šlehačky. Pak chladíme alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc.
DohotoveníOpatrně nožem objedeme plech nebo ráfek, sejmeme, pak můžeme krájet kostičky nebo proužky dobroty, dozdobíme čokoládou nebo malinami, šlehačkou, krémem, jak je libo... Fantazii se meze nekladou.
Zaručeně bude chutnat.
|
Eva Králová, Brno
|