Koláč s rybízem a tvarohemDnešní dobrůtka už má nádech léta. Pro rybíz jsem byla v trhu a moc se mi tam líbilo, tolik čerstvého ovoce, kdyby ceny nebyly takové nějaké, jak to říct, nad poměry běžné peněženky, koupila bych si od všeho trochu. No nevadí, léto snad ještě chvilku bude a prozatím máme doma rybíz do koláče, maliny do dortu a třešně do táty, teda pro tátu, protože je miluje. Letní teploty jsou v plném proudu, což je krásné venku, ale v kuchyni je to trošku náročnější. Snad i proto se mému koláči dnes podařilo utéct z plechu. Když jsem to říkala kamarádce, nechtěla uvěřit, že se mi něco takového mohlo stát. No mohlo, ale na chuti mu to neubralo.
Co nakoupit - těsto
Jak na toHrubou mouku, cukr a máslo dáme do větší mísy a uděláme ze surovin drobenku. Odebereme jednu třetinu na posypání koláče a do zbytku přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, sůl, vejce a mléko. Promíchat stačí ručně metličkou. Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
TipPokud se rozhodnete udělat koláč kulatý jako já, buďto uberte nejméně třetinu surovin nebo rozdělte na dva koláčové plechy, je vidět, že léto bylo už před rokem, jak to tak pěkně v troubě přetékalo, hned jsem si vzpomněla, že jsem vždycky dělala dva koláče, těsto jsem nechala v původních dávkách, ale vždycky jsem přidala jeden tvaroh navíc.
DohotoveníTvaroh rozmícháme s jedním až dvěma žloutky a vanilkovými cukry, opět stačí ručně metličkou nebo i vidličkou. Na koláč nanášíme tvaroh cukrářským sáčkem se špičkou nebo můžete i malé kopečky tvořit kávovou lžičkou, ale asi by to bylo o dost pracnější než umytí trezírovací špičky.
Na volná místa mezi tvarohem pokládejte omytý rybíz.
Vše nakonec posypejte drobenkou, kterou jste si odložili, na začátku tvoření těsta.
Koláč pečeme na 170 stupňů asi půl hodiny. Pak už jen to co jste udrželi na plechu rozkrájejte a nechte si chutnat. |
Eva Králová, Brno
|