Včera jsem hledala nějakou dobrůtku na naši zítřejší rodinnou oslavu a zároveň něco pěkně valentýnského. Tak snad se i vám bude můj výběr líbit. Indiánci jsou klasika, srdíčka jsou improvizace, ale vypadají roztomile a navíc želatinu u nás všichni milují.
Co nakoupitNa butonky – piškoty:
Jak na toPokud se vám nechce do pečení nebo nemáte moc času, můžete indiánky udělat na dětské piškoty, ale není to ono. Butonky budete mít hotové docela rychle. Bílky z 5 vajec dejte šlehat, až bude sníh tuhý, přidejte k němu 60 g cukru krupice a šlehejte do rozpuštění. V jiné míse si zatím připravte žloutkovou směs z poloviny mouky (55 g), dvou lžic vanilkového pudingu (15 g), 40 ml vody a žloutků.
Směs opatrně stěrkou vmíchejte do vyšlehaného sněhu a přidejte zbytek mouky. Hmotu naplňte do sáčku a na plech nastříkejte kolečka a srdíčka. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů dozlatova asi 10 minut.
Než kolečka a srdíčka vychladnou, připravíme si pěnu a želatinu. S želatinou je to jednoduché, obsah sáčku rozpustíte v horké vodě, jen jí dávám o 50 ml méně než je v návodu, aby byla po zchlazení opravdu tuhá a šla z ní dobře vykrajovat formičkou srdíčka. Želatinu nalijte do nějaké rovné misky a nechte vychladit. Můžete si ji připravit třeba už den předem.
Pěna: Do šlehače dejte bílky ze tří vajec, 50 g cukru, marmeládu, můžete přidat růžové gelové barvivo, a půl lžičky kyseliny citronové. Dejte šlehat a hned připravte cukrový rozvar. Do hrnce nasypte 100 g cukru a zalejte ho 25 ml vody, dejte vařit a udělejte cukrový rozvar. Rozvar se nemíchá. Pokud máte teploměr, měli byste naměřit zhruba 118 stupňů, pokud teploměr nemáte, zkoušejte rozvar na nit. Dejte si trochu rozvaru na prsty a zkuste, jestli se mezi nimi vytvoří nitka, když je budete dávat od sebe.
Horký rozvar nalívejte pramínkem do sněhu a šlehejte ještě nejméně 7 minut do vychladnutí pěny. DohotoveníPěnu naplňte do sáčku a nastříkejte na piškoty. Pokud budete chtít také experimentovat se srdíčky, zkuste opatrně z želatiny vykrájet formičkou srdíčka, ta položte na piškoty ve tvaru srdíček a pak okolo nich nastříkejte rybízovou pěnu. Nechte v lednici aspoň dvě hodiny ztuhnout.
Vychlazené indiánky namáčejte v rozehřáté čokoládové polevě. Nechte znovu vychladit a můžete podávat. A nezapomeňte, je Valentýn a tak stojí za to s pěnovými dobrůtkami trošku laškovat.
|
Eva Králová, Brno
|