Jarní jahodové řezyDnešní dobrůtka na neděli měla být původně slaná, abych Vám dopřála taky nějakou změnu, ale protože jsem v týdnu pekla něco na zub pro návštěvu a vyšly z toho moc pěkné jarní řezy, bude slaná dobrůtka asi až po Velikonocích. K těmto řezům mě inspirovalo setkání na dortíkovém kurzu, kde mi jedna příjemná mladá paní prozradila typ na jahodový krém. Měla jsem potřebu jej hned vyzkoušet, a protože byl naší rodinkou i návštěvou vyhodnocen jako mňam, pouštím ho dál do světa.
Co nakoupit
Pokud chcete mít řezy na jé, to je krásné, musíte ještě přidat ingredience na krém na zdobení a nějaká kvítečka, buďto cukrová nebo z marcipánu či modelovací cukrářské hmoty. Ale myslím, že zcela postačí posypat cukrem, třeba přes nějakou šablonku, nebo maličko přizdobit před servírováním šlehačkou. Na mňam to bude zcela jistě dostačující. Na máslový krém potřebujete 1 máslo, 100g moučkového cukru, a pak můžete buďto přidat trošku zelené gelové barvičky nebo jako já přidat cca 1/3 hotového zeleného krému Wilton. Ve své původní podobě je odporně zelený a docela hodně sladký, ale když jej přimícháte do máslového základu, vznikne příjemná jarní zelená barvička. Jak na to - Piškotové těstoJe to opět velmi jednoduché. Musíte se rozhodnout, zda půjdete do dražší varianty s vaječným koňakem nebo do levnější s vodou. Voda se přidává hned na začátku šlehání k vejcím a cukru, co vejce to lžíce horké vody (tedy 6 lžic). Vaječný koňak přidejte až do vyšlehané husté pěny z vajíček a cukru. 1,5 dl vaječného koňaku pomaličku přilévejte do vaječné pěny, a to za stálého šlehání. Kdybyste do pěny nalili koňáček moc rychle, pěna Vám klesne. Když šlehání neošidíte, bude pěna opravdu velmi hustá a bude jí hodně. Možná se mnou budou někteří polemizovat, ale za dost dlouhou dobu co peču, jsem nezjistila, že by na šlehání měla vliv teplota vajec, dávám vajíčka jak z ledničky, tak třeba právě přinesená z obchodu, ale na čem si dávám záležet je dlouhé šlehání. Pokud máte robot s planetárním mícháním, máte vyhráno. Ale i ruční šlehač to zvládne. Do pěny po lžících přimíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech s vyššími okraji, vyložený pečícím papírem. Dno ještě zlehka vymažeme, můžeme použít zbyteček másla nebo olej ve spreji. Těsto pak snadno po upečení vyjmete z plechu bez potrhání. KrémZmražené jahody nejprve musíme nechat povolit, můžete je opatrně rozmrazit v mikrovlnce, popřípadě je můžete dát do teplé, ale vypnuté trouby po upečení piškotu, ale nejlepší je nachystat je třeba večer do mísy a nechat rozmrznout. Jahody rozmixujeme, přidáme do nich pudinkový prášek a uvaříme. Je trochu těžší odhadnout, kdy je hotovo, protože jahody s pudinkem jsou docela husté už od začátku, ale řekněme, že když se začnou dělat bublinky, tak ještě dvě minuty, jako u klasického pudinku. Tuto jahodovou směs s úžasnou vůní necháme za občasného promíchání vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a nejlépe po lžících přidáme jahodovou směs. A protože opakování je matka moudrosti, budu se opakovat – a šleháme a šleháme a šleháme. Tento krém je opravdu důležité šlehat dlouho. Čím déle šleháte, tím bude krém chutnější. Já jsem šlehala 15 minut, pak jsem nechala vychladnout svůj nový ruční šlehač. Můj oblíbený Kenwood dostal pusu na mísu a putoval do servisu, fňuk, mému ručnímu šlehači to přišlo líto, a tak se roztesknil, že odmítl pracovat. Má smůlu, ten už v servisu jednou byl, takže byl nahrazen. Laškovné poznámky o drahém koníčku jsem přešla úsměvem a další porcí dobrůtek. No, a když si šlehač odpočinul, přidala jsem od oka cca 5 - 8 lžic šlehačky (ale nemusí tam být) a zkusili jsme spolu dalších 15 minut. Krém je opravdu moc dobrý, lehký, sladký právě tak, jak si ho přejete. Záleží jen na Vás, kolik cukru přidáte, a je ho docela dost. DohotoveníPiškotový plát rozkrojíte, opatrně odložíte horní plat a jahodový krém rozetřete po celé ploše spodního. Přiložíte horní plát, trochu přitlačíte a necháte tak hodinku vychladit. Pak se rozhodnete, jak moc slavnostně mají řezy vypadat, a dle toho dozdobíte. Pokud budete chtít na dozdobení použít jahodový krém, doporučuji použít větší špičku, přeci jen jsou v jahodách malá zrníčka a může být i kousíček nerozmixované a nerozvařené jahody, tak ať se zbytečně netrápíte s ucpanou špičkou. Já jsem na dozdobení použila máslový krém a špičku na košíkový výplet č. 47. Kvítečka a motýlky jsem měla doma z dřívějšího pečení a zdobení dortíků. Popravdě, asi bych nepoužila nikdy dohromady barevné kombinace, které se na řezech objevily, pokud už by nebyly doma hotové, ale myslím, že to nevypadalo nijak špatně. Nakonec na louce taky rostou všechny barvy květin společně, tak proč by nemohly být na jarní dobrůtce. |
Eva Králová, Brno
|