Oříškový koláč se žloutkovou polevou
Co nakoupit
Jak na toPokud máte dva roboty, jako já, jste s přípravou v pohodě. Do jednoho hodíte lehce povolené máslo (když si máslo zapomenu včas vytáhnout z lednice, nakrájím ho na kostičky a dám v misce na 1 -2 minuty do mikrovlnky), přidáte cukr, ořechy, to už robot trochu funí, tak snížíte rychlost a přisypete mouku (100 – 110 g dle velikosti vajíček). V druhém robotu připravíte tuhý sníh z bílků a buďto růčo nebo při nízkém výkonu robotu postupně přidáte do těsta. Pokud máte robot jen jeden, můžete si sníh připravit první, ale musí být opravdu tuhý a všechno ostatní musíte mít připravené, tak aby sníh stál co možná nejkratší dobu – páč jinak vám asi spadne, povolí, nebo-li dole v misce už zase budou jen nevyšlehané bílky. V této fázi se musíte rozhodnout, zda chcete servírovat řezy nebo jako já uděláte koláček. Pokud to budou řezy, rozetřete těsto na rovný plech, pokud koláček, připravíte těsto na koláčový plech. Tip: co s plechem než na něj rozetřu těstoNa plech dávám téměř vždy pečící papír, ten lehce přestříknu olejem ve spreji nebo pomašluji slunečnicovým olejem, či rozehřátým máslem. Sprej je ale rozhodně můj favorit, dobře se s ním pracuje i u komplikovanější formy typu beránek nebo bábovka, docela dlouho vydrží. Jen trochu při stříkání zavání od hnacího plynu, ale při pečení už je všechno v pořádku. Používám Spray King ze shopu Lilie. Je samozřejmě možné použít i tuk a mouku nebo strouhanku nebo mleté ořechy nebo kokos. Ořechy a kokos používám raději než mouku a strouhanku, ale je třeba vědět, že zejména kokos trochu těsto provoní – takže používám hlavně na vanilkové druhy těsta. Oříšky k oříškům nebo čokoládě. Zpět k našemu koláčku – příprava polevyZatím co se koláček peče ve středně vyhřáté troubě, pokud máte elektrickou jako já, tak na 170 stupňů, připravíte si žloutkovou polevu. Je to velmi snadné, prostě přidáte ke žloutkům cukr a šleháte a šleháte a šleháte. Hmota bude světle žlutá a nadýchaná. Když koláček nabere barvičku lehoučce do zlato-hněda, vytáhnete jej z trouby a hned ho přelijete polevou. Pokud chcete mít koláček krásný, dozdobíte jej toppingem. Můžete udělat pár kapek, a ty pak párátkem středem projet a budete mít srdíčka, nebo udělat na koláči kruhy, a ty pak na několika místech projet párátkem od středu do kraje nebo obráceně a vznikne vám pavučinka jako mě. Tento koláč je velmi sladký, pokud to nemáte rádi, udělejte polevu jen v tenoučké vrstvě, třeba jen ze tří žloutků. Ještě než nalijete polevu, potřete plát marmeládou. Pikantní marmeláda zmírní sladkou chuť žloutkové polevy. |
Eva Králová, Brno
|