Borůvkové mascarpone pro JiříhoDobrůtky na neděli se u nás zpravidla připravuje ve středu a tento týden se nám středeční dobrůtka moc hodila jako sladký dárek pro tátu k svátku. Tak třeba i vy najdete nějakého oslavence, kterého budete moc potěšit a osladit mu život.
Co nakoupit
Jak na toCukrářské piškoty vyskládáme do vhodné nádoby nebo ráfku, předem myslete na to, zda budete moc krájet přímo v dané formě, nebo zda budete chtít dobrůtku servírovat na tácu. Přenášení této dobroty je velmi náročné, velký kus není příliš soudržný. Já jsem použila ráfek, vyložený pečícím papírem a zabalený do alobalu. Pak jsem opatrně odstranila ráfek a alobal a na pečícím papíře jsem mascarpone přenesla na tác. Začínám trochu od konce, ale pokud na to nebudete myslet předem, budete při servírování smutní.
Vše ostatní už je jednoduché. První řadu vyskládaných piškotů polijeme směsí kávy (200ml) a amareta (100 ml). Necháme chvíli zaležet a připravíme mascarpone. V jedné míse vyšleháme smetanu se smatafixem, ve druhé míse lehce prošleháme mascarpone s vanilkovým cukrem. Šleháme opravdu jen velmi krátce. Ani šlehačku nešleháme úplně do tuha. Vyšlehanou smetanu přidáme do mascarpone a opět jen pár otáčkami šlehače prošleháme, jsou to opravdu jen minutky, jak to přeženete, budete mít máslo a ne nadýchaný krém. Ručně jsem do krému přimíchala 5 lžic borůvkového kompotu.
Polovinu krému naneseme na provlhčené piškoty a hezky stěrkou uhladíme. Naskládáme druhou vrstvu piškotů, provlhčíme kávičkou a přidáme poslední vrstvu krému. Krém opět pěkně uhladíme a pak můžeme buďto jen vidličkou udělat vlnky nebo můžeme mascarpone posypat kakaem, čokoládovými hoblinkami, šlehačkou, ovocem. Dle vaší fantazie a chuti.
DohotoveníDobrůtku necháme aspoň 3 hodiny vychladit, a můžeme krájet a podávat. Všechno nejlepší k svátku miláčku. |
Eva Králová, Brno
|