Mrkvové šátečkyA je tu opět jeden z maminčiných receptů na mrkvové těsto. Tentokrát jsou to šátečky s marmeládou, když stejně jako já dáte nějakou domácí, budou báječné, a pokud máte nějakou oblíbenou v obchodě, zcela jistě se také podaří.
Co nakoupit
Jak na toMrkev nastrouháme najemno. Do mísy nebo na vál si dáme mouku smíchanou s půlkou prášku do pečiva, přidáme mrkev a rozkrájené máslo a zpracujeme těsto. Musela jsem přidat o něco víc mouky, asi byla mrkvička víc šťavnatá. Ale těsto nesmí být moc tuhé, nešlo by válet.
Těsto jsem si rozdělila na 4 díly a rozválela. Při krájení na čtverečky se mi těsto trhalo, tak jsem použila skleničku a to šlo docela dobře. Takže jsem skleničku pomoučila a dělala kolečka. Na kolečka jsem dala lžičkou trochu marmelády, kolečko jsem přeložila na polovinu a okraje přitiskla prsty k sobě. Skleničkou jsem pak konec okraje odkrojila na původní velikost, tím se docela podařilo přimáčknout těsto natolik, aby z něj při pečení marmeláda nevytekla.
Šátečky jsem pekla na 170 stupňů, si třicet minut. Ale jako vždy platí, záleží na troubě, takže sledovat. Ještě teplé šátečky obalíme v cukru. TipPro usnadnění práce jsem shrnula šátečky na hromádku na plechu a pocukrovala jsem je smíchaným moučkovým a vanilkovým cukrem přes sítko. Je to rychlejší než obalovat každý šáteček zvlášť. DohotoveníJe tentokrát snadné, počkáme, než šátečky trochu prochladnou, dáme na talíř a necháme rodinku otestovat. Tyto šátečky jsou nejlepší úplně čerstvé, ještě vlažné. U nás do druhého dne nevydržely, tak nemůžu podat zprávu, jak chutnají druhý den. Mochito jsme měli z prověřeného rumu Kinley, který byl uložen už od loňska v naší lednici, s doma vypěstovanou mátou, bylo báječné.
|
Eva Králová, Brno
|