Želé řezy s jahodamiKorpus těchto řezů už jste s námi mohli ochutnat u jiné dobrůtky na neděli, ale kluci ho mají moc rádi, takže piškot s vaječným koňakem ještě jednou, ale tentokrát se želatinou.
Co nakoupit - těsto
Co nakoupit - karamelový krém
Jak na toDo šlehače dáme 5 vajec, dlouho mícháme, postupně přidáme cukr, pak snížíme rychlost robotu a pomaličku přidáváme vaječný koňak a olej. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto dáme na připravený vyšší plech s pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů asi 30 minut. Krém připravuji z karamelového pudinku, který uvařím v menším množství mléka, než je uvedeno v návodu. Aby byl pudink hezky hustý, použiji jen 300 ml mléka, přidám vanilkový cukr a uvařím pudink běžným způsobem. Do ještě teplého zamíchám kondenzované karamelové mléko, půlka konzervy stačí, ale když dáte celou, bude prostě výsledný krém sladší. Máslo vyšlehám, můžete přidat trošku rumu pro vůni a pak vmíchám vychladlý puding. Šlehám, dokud krém není krásně hladký. Jak na to - ŽelatinaPřipravuji dle návodu, ale opět dávám míň vody, než je uvedeno na obalu (místo 500 ml jen 400 ml). Použila jsem želé v prášku značky Castello. Příchuť u této firmy je v nabídce angreštová, pomerančová, citrónová a jahodová.TipŽelatinu připravím dřív a nechám v míse chladnout, dokud nezačne mírně želírovat, pak promíchám a opatrně nalévám na buchtu. DohotoveníVychladlý piškot prokrojím a potřu marmeládou. Tentokrát to byla marmeláda z bílého rybízu. Horní díl potřeme vyšší vrstvou krému a ze zbytku vytvořím trezírovací špičkou ozdobu okrajů, která zabrání protékání želatiny. Krémový vzor by tudíž měl být vyšší a hustý, abyste nehonili želé po kuchyni, ale aby hezky zůstalo tam, kde ho chcete mít. Z krému můžete vytvořit i malé ozdoby na piškotu nebo můžete dát ovoce. Nakonec zalijeme želatinou a dáme vychladit. Tento piškot je díky oleji krásně vlhký a vaječný koňak mu dodá zajímavou vůni i chuť.
|
Eva Králová, Brno
|