Slané preclíčkyProtože sladké a slané je třeba trochu střídat, tentokrát jsem se rozhodla upéct slané preclíčky. Příprava je snadná a docela rychlá, když nebudeme počítat dobu kynutí a pečení. Preclíčky se výborně hodí k vínu a nejlepší jsou čerstvé. My jsme si je ještě namáčeli v olivovém oleji a balili je do speciálního arabského koření, které máme z Izraele, ale čerstvé jsou vynikající jen tak.
Co nakoupit
Jak na toV trošce mléka rozpustíme máslo, pak přidáme zbytek mléka, cukr, sůl, rozdrobené kvasnice a lžíci mouky, zamícháme a necháme chvíli pracovat kvasnice. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme mléko s tím, co jsme do něj zamíchali a jedno vejce. Pokud budeme těsto dělat v domácí pekárně, pak nalijeme do pekárny mléko s přísadami, vejce a mouku dáme až nakonec. Zapneme program těsto. Pokud děláme těsto v míse, vymícháme hladké těsto a necháme ho hodinu na teplém místě kynout.
Jakmile těsto nakyne, vyklopíme jej na vál, rozdělíme na 4 -5 pruhů a krájíme z nich kostky, které ručně rozvalujeme na "žížaly", ty pak smotáváme do preclíčků nebo věnečků.
Na preclíčky jsem postup nafotila, pokud chcete dělat věnečky, žížalu si přeložte na půlku a zamotejte. Nebo buďte kreativní a vymyslete jakýkoliv jiný tvar, jen by měly být všechny kousky zhruba stejně velké, aby se stejně dlouho pekly.
Smotané preclíčky dáváme na plech s pečícím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem, sypeme hrubou solí, kmínem, sezamovými semínky, mákem, vhodným kořením dle libosti a pečeme na 200 stupňů 10 -15 minut, podle velikosti. DohotoveníVychlazené naskládáme na talířek, a pokud mají vydržet pro návštěvu, nedáváme na stůl, ale schováme na vhodné místo.
I u Královniček se něco občas přihodí během pečení, tak jedna veselá na závěr
|
Eva Králová, Brno
|