Valentýnská srdíčka od maminky a Janičky pro tři KráleAť už Valentýna slavíte nebo ne, myslím, že každá příležitost, kdy si lidé řeknou, že se mají rádi, je báječná. A zatím co já s Janičkou dostáváme od našich Králů květinky a čokoládičku, my jim pečeme dobrůtky. Ta dnešní je se spoustou srdíček, která vyrobila Janička, je už opravdu moc šikovná a pro Vás, kteří se chodíte inspirovat, důkaz toho, že to zvládnete, i když nemáte velké zkušenosti s pečením. No, a pokud zrovna nejste zamilovaní nebo milováni, vůbec nezoufejte, udělejte si dobrůtku plnou květinek nebo motýlků a zavolejte si domů jaro.
Co nakoupit
Na ozdobení cukrová srdíčka, marcipán nebo fondán, floristické drátky č. 24
Jak na toVyšleháme sníh ze 4 vajec, v jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem a rumem. Snížíme rychlost šlehače na minimum a přidáme sníh a mouku. Dvě třetiny těsta nalijeme do menší dortové formy (15 - 18cm), do zbytku přidáme přesáté kakao a dle libosti nalijeme do těsta. Já jsem vše dala doprostřed, ale můžete klidně dělat kolečka, proužky, nebo nakonec promíchat obě barvy těsta třeba vidličkou. Pečeme na 170 stupňů asi 50 minut. Upečený korpus necháme vychladit. Korpus dvakrát prořízneme. Potřeme marmeládou, pak přidáme praline. To si připravíme, než nám vychladne korpus a to tak, že rozpustíme čokoládu, rozpouštíme pomalu v páře nebo mikrovlnné troubě, necháme odstát, tak aby byla čokoláda stále tekutá, ale už ne teplá. Pak ji přidáme k praline, dosáhneme tím toho, že půjde roztírat. Třetí díl už jen potřeme marmeládou. Vše trochu přitlačíme, marmeládou potřeme i boky korpusu a necháme vychladit.
Připravíme si bílou čokoládu na čokotransfer, rozpustíme ji v páře nebo mikrovlnce. Čokoláda by měla mít teplotu 30 - 40 stupňů. Jak to zjistit bez teploměru???? Když se čokolády dotknete prstem, není už teplá, ale stále je tekutá, netvoří při míchání hrudky. Nožem nebo stěrkou rozetřete čokoládu na připravené nastříhané pruhy čokotransferu, vrstva musí být tak akorát. To je nápověda, že? Tak zkusme jinak, vrstva je tak vysoká, že barevný obrázek už neprosvítá.
Zbytek čokolády rozetřeme na korpus a posypeme cukrovým zdobením. To nám zabere právě tolik času, aby čokoláda na čokotransferu lehce zavadla, teď připravené a pokud možno odměřené pruhy přiložíme na boky korpusu. Opravdu jen zlehka přitlačíme, pruhy se ve švech nesmí překrývat, aby později šla folie odloupnout. Hotovou dobrůtku necháme aspoň 30 minut vychladit, pak už by měla jít folie snadno sloupnout a obrázek by měl zůstat neporušený na čokoládě.
DohotoveníDo hotové dobrůtky můžeme zapíchnout srdíčka na drátcích nebo stačí jen položit marcipánová nebo fondánová srdíčka na korpus, marcipán se dnes už dá ve větších obchodech koupit již nabarvený, takže nepotřebujete žádné gelové barvy na barvení, srdíčka můžete vykrajovat kovovými formičkami nebo opatrně vyříznout špičatým nožem.
Stuha dodá dortu větší slavnostní punc, ale vůbec nemusí na dobrůtce být.
Nádherné růže jsem dostala od táty já, Janička dostala do svého pokojíčku růžové gerberky a čím potěšili doma Vás?
|
Eva Králová, Brno
|