Valašský frgál
Frgál, je to dobrůtka, kterou si při výletě do Rožnova nikdy neodpustíme, uznávám, že je tam lepší než ho kdy dokážu udělat doma, protože bukové dřevo polévané slivovicí do své elektrické trouby prostě nedostanu a jedině tak se prý má péct valašský frgál. Ale přesto nám i tento domácí chutná. A když si pozorně přečtete tip jak na to, abyste měli těsto tenoučké jen pár milimetrů, uvidíte, že se tomu z Valašska a Beskyd bude hodně podobat. Co nakoupit
Jak na to - TěstoPokud máte domácí pekárnu s funkcí těsto, tak prostě dle zvyklostí dejte nejprve vše mokré, tzn. mléko, vejce, rozpuštěné máslo, případně ještě lžíci slunečnicového oleje, ale ta tam být nemusí. Pak přidáme mouku, cukr, droždí a sůl. Nemusíte dělat žádný kvásek, vše prostě jen nasypte do pekárny a nechte ji pracovat. Já nechávám proběhnout první míchání a kynutí, pak hned po druhém míchání bez kynutí vypnu a hned zpracovávám. Pokud musíte pracovat s vlastními svaly, tak doporučuji postup opačný, napřed nasypte do větší mísy všechny suché ingredience (nechte si lžíci cukru bokem), pak udělejte důlek, do něj rozdrobte kvasnice, posypte je lžící cukru a přidejte trochu mléka. Zahrňte moukou z mísy a chvíli počkejte, jakmile mouka začne praskat, přidejte zbytek mléka, vejce, rozpuštěné máslo a zpracujte vláčné těsto. Tuto dávku rozdělím na pět zhruba stejných hromádek, rozmačkám na placku velkou cca 30 cm, těsto je třeba rozválet úplně do tenoučka, a nechat jen maličko vyšší okraje. Tip: jak na těstoDlouho jsem se snažila válet těsto válečkem, a pak nějak rolovat kraje, ale nakonec jsem přišla na mnohem snadnější a pro výsledek dokonalou metodu. Hromádku těsta položím přímo na pečící papír, přikryji je folií, ve středu udělám dlaní důlek, a pak už prsty jakoby vytahuji těsto od středu do krajů.
Stále pracuji přes folii, na kterou se těsto nelepí, jen musíte dávat pozor, abyste si při práci neshrnuli papír pod těstem.
Papír je vhodné mít už na plechu, těsto je velmi tenké a špatně se pak přenáší. V podstatě to vůbec nejde, pokud budete potřebovat přenést těsto na plech později, je asi nejlepší dát plech k pracovní desce a těsto na něj opatrně stáhnout. Konečky prstů pořád vytahujte těsto až do požadované velikosti a celou dobu se snažte, aby vám na konci zůstával vyšší okraj. Je trochu obtížné tuto techniku nějak srozumitelně popsat, ale snad vám pomohou fotografie a při samotné práci bude určitě popis jasnější. Při troše cviku to jde velmi dobře. Je to rychlé a těsto dokážete opravdu zpracovat do milimetrové tloušťky. Zpět k našemu frgálku - NáplněTvarohová – kolik kostek tvarohu, tolik sáčků vanilkáče,tolik lžic smetany a tolik vajec. Já připravuji ze tří tvarohů, tří vajec, tří lžic smetany a tří vanilkových cukrů. Z bílků vyšlehám tuhý sníh, v jiné míse zamíchám tvaroh, cukr a žloutky, smetanu, pak přidávám sníh. Tvaroh stačí připravit ručně, není třeba jej šlehat v mixéru. Povidlová - ta jde rychle, do sklenice povidel přidám rum a rozmíchám, aby se lépe povidla natírala na koláč. Alkohol se „vypeče“, takže se nemusíte bát, že by to nemohly jíst děti. Maková – pomletý mák svaříme v mléce, přidáme lžíci hladké mouky a povidla nebo brusinkovou marmeládu, přidáme mletou skořici, cukr a případně hrozinky. Stále mícháme, aby nám náplň nezhrudkovatěla a nepřipálila se. MazáníMáslo (125 g)+ vanilkový cukr svaříme, až po odstavení přidáme štamprličku rumíku. Rum nikdy nedávejte vařit spolu s máslem a cukrem, udělal by Vám na sporáku trochu neplechu, vzkypěl by. Touto voňavou směsí pomašlujte koláč hned po vytažení z trouby, já trochu pokropím i koláč celý, nejen kraj koláče, nešetřete. DrobenkaSmícháte 250g hladké mouky, 150g moučkového cukru a 150 g másla. Můžete pro vůni přidat také trochu citrónové kůry. Zvlášť si postrouhám oříšky a perník. Ale pokud nemáte, nic se nestane, nemusí tam být. Ale je to lepší. Můžete taky dát třeba jen perník na tvarohovou náplň a jen oříšky na povidla, každý dle libosti. DokončeníIhned po rozválení těsta nanáším náplň. My máme nejraději kombinaci povidel a tvarohu. Je to vidět i na fotu. Nanáším na koláč lžičkou, dělám hromádky a ty pak rozetřu spodní hranou lžičky do požadovaného tvaru. Koláč posypeme drobenkou a já ještě přidávám strouhaný perník a oříšky. No a hned s tím na plech a do vyhřáté trouby. Ihned připravím další koláč, aby se pak mohly plechy v troubě rychle střídat, a připravím mazání. Koláč se peče zhruba 20 minut na 175 stupňů, ale znáte to, záleží na troubě, na velikosti a asi i na počasí, pokaždé je to jiné, ale jakmile okraje zhnědnou, je koláč hotový. Víc než jeden by se Vám při správném postupu neměl na plech vejít. Tento koláč potřebuje chvíli vychladnout, pak se dobře krájí a výborně chutná. A uvidíte, že i když postup je dlouhý, nakonec to ani tak dlouho netrvá, nemusíte čekat na vykynutí těsta, je to v tomto případě spíš na škodu a než připravíte další koláč, je ten první hotový. Já mám první půl hodiny problém s tím, kam koláče dát, protože jsou opravdu prostorově velmi významné, ale tento problém chlapci rychle vyřeší. Při přípravě této dobrůtky na neděli jsem měla hlavně starost, abych vůbec stihla koláče nafotit, dřív než zůstanou jen prázdné podnosy. Tak doufám, že u Vás budou taky chutnat. A pokud by náhodou zbylo třeba na pondělní snídani, zabalte každý koláč do mikroténové folie, pak vydrží i do druhého dne krásně křehký. |
Eva Králová, Brno
|