![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Svůj první dort si velmi dobře pamatuji. Pekla jsem ho sestře k desátým narozeninám. Dorty nám vždycky pekla babička, dortík byl vždy oříškový s marmeládou a máslovým krémem a politý čokoládovou polevou. Ale když měla sestra deset, babička onemocněla a na objednání dortu z cukrárny už bylo pozdě. Pustila jsem se rovnou do velkého projektu. Dort byl dvoupatrový, jak chutnal nám, to už nevím, ale co vím jistě je, že jsme u jeho výroby zažili spoustu legrace, protože nikdo z nás třeba netušil, že čokoládovou polevu je potřeba napřed nechat trochu prochladnout než ji začnete nanášet na dort a tak náš jezevčík měl čokoládové hody, protože stál pod linkou a jen s otevřenou tlamičkou čekal na potůčky čokolády, které z ní tekly. Od té doby už jsem upekla dortů spoustu, materiály se v mnohém změnily a práce s nimi je úžasná a je výzvou k experimentování. Slavnostní dorty a dorty k různým životním jubileím jsou skvělou možností jak vyzkoušet nejrůznější techniky cukrářského umění. Zatím co u dětských dortů jsou to především zvířátka, víly, motýlci a pohádkové bytosti, slavnostní dorty jsou prostorem pro nejrůznější květy, geometrické tvary, barevné kompozice, malování na potahové hmoty, tvarování dortů, ale také jsou o preciznosti a dokonalém provedení. Vypracovat se k dokonalému provedení znamená upéct spoustu dortů, nebát se experimentovat a hlavně se snažit nacházet chyby a nenechávat se uchlácholit tím, že se třeba vaše dorty už docela líbí. Touha vyzkoušet nové a nové techniky, zjistit na co si ještě troufnete, co se ještě vejde do vaší lednice, vás stále žene k objevování a vyrábění dalších kousků. Mezi mé velké experimenty co už zvládnu, patří především dort s orchidejemi a svatební dort. Pracovala jsem na nich moc ráda a moc mě těšilo, že oba měly velký úspěch a pochvala byla i za správné naladění chuťových pohárků. Doufám, že budu mít možnost brzy zjistit, jak velké jsou ještě moje možnosti a co mi ještě dovolí má odvaha. Dorty ke slavnostním příležitostem můžou mít příchuť oříškovou, čokoládovou, piškotovou, piškotovou de lux (tajemství od Královniček), kakaovou, red velvet, s punčovou příchutí. Krémy mohou být máslové, máslové s pudinkem, čokoládové, karamelové, punčové, tvarohové nebo třeba z mascarpone, jahodové, malinové. Některé se víc hodí k určitému druhu korpusu, jindy si je třeba vybíráme podle ročního období, ale hlavně by měly vždy uspokojit naše mlsné jazýčky. Alba dortů najdete také na Facebooku na stránce Královničky , když budete mít chvilku na vzkaz nebo krátké hodnocení, budu ráda. |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Eva Králová, Brno
|