Slunečnicové řezy
Co nakoupit
Jak na toHladkou mouku, cukr (90 g), vejce i žloutek a 150 g másla (Hery) zpracujeme v míse do pěkné nelepivé kuličky. Tuto pak rozválíme na plech. Já ji válím rovnou na papíře na pečení přes mou oblíbenou potravinovou fólii. Výhodou je, že neumažete váleček a ještě rozválíte těsto do potřebné velikosti. Přebývající kousky odkrojíme a přidáme tam, kde chybí, abychom dostali krásný čtverec nebo obdelník velikosti našeho plechu. TipPečící papír by měl být větší než velikost plechu, tak abyste mohli vyložit i strany plechu. Plech raději použijte s vyššími okraji. Karamelová hmota jde při zapečení z plechu hůř dolů, o troubě nemluvě. Jak na to - dohotoveníSlunečnicová semínka a mandle nasucho opražíme na pánvičce. Do kastrolku dáme smetanu nebo mléko, přidáme dvě lžíce medu, cukr, máslo a pomalu rozpustíme až do varu. Odstavíme z ohně a přidáme opražená slunečnicová semínka s mandlemi, promícháme a necháme chvíli prochladnout. Horká směs by nám rozpustila těsto. Prochladlou směs rozetřeme po celé ploše těsta a dáme do trouby na 16 až 20 minut péct při 180 stupních. Po upečení slunečnicový koláč ihned rozkrájíme, já používám kolečko na pizzu. Pokud byste nechali koláč příliš vychladnout, pak už budete karamel spíš lámat než krájet. Je výborný i druhý den, ale málokdy máme doma možnost to zjistit.
|
Eva Králová, Brno
|