Red velvet – s lehkou příchutí malinDnešní dobrůtka na neděli vznikla ze zvědavosti. Už dlouho mě lákalo upéct RED VELVET. Co to je? Je to druh dortového těsta, které je prostě červené. Díky podmáslí je velmi chutné a vláčné, žádná dusivka. No a proč je červené? No já jsem do něj dle návodu přidala červené barvivo a také jsem to tak viděla dělat cukráře z amerických i anglických cukráren, ale prý by červenou barvu těsto mělo mít i pouhou reakcí sody a octa, které se do těsta přidávají. Hmmmm, někdy to vyzkouším, ale teď nebyl tak velký prostor pro experimenty s barvou, dobrůtka byla experimentem za jiným účelem. Chci tento druh těsta, ale i krému použít na dort ke kulatým narozkám svého táty a tak jsem vše chtěla nejprve vyzkoušet. Domácí porota hodnotila velmi příznivě, tak doufám, že se podaří uspokojit i tátovi hosty. No a teď už červený zázrak - alá výborné řezy s lehkou příchutí malin a šlehačky.
Co nakoupit - těsto
Co nakoupit - na krém
Jak na toNejprve smíchejte mouky, sůl, kakao. V jiné misce smíchejte podmáslí a červenu barvu, opatrnost je na místě, zejména pokud máte světlou kuchyň a nehodláte dělat prázdninové gruntovací manévry. Do robotu dejte povolené máslo, po chvilce míchání přidejte cukr, vejce a vanilkový extrakt. Pak opatrně na střídačku přidávejte směs mouky a podmáslí (mouka, podmáslí, mouka, podmáslí, mouka). Tak a teď ten zázrak ocet a soda. Robot vypněte, nachystejte si třeba stěrku a pak do mističky nasypejte sodu, přelijte octem, trochu to zašumí, soda se rozpustí, ihned vmíchejte do těsta. No a teď máte několik možností: můžete těsto nalít do dortové formy (23 – 25 cm) nebo jako já dát do formy chlebové, ale množství vystačí na víc, tak můžete třeba ještě udělat 6 muffinu. Nebo dejte do klasického plechu s vyššími okraji. Všechny varianty budou dobré. Pečeme zhruba hodinu, pokud použijete velký plech, bude asi stačit 50 minut, ale zkoušejte špejlí a uvidíte. Teplota 175 stupňů bude vašemu red velvetu vyhovovat.
Po upečení nechte aspoň deset minut ve formě, pak nechte vychladnout a před rozkrojením nechte aspoň hodinu v ledničce, klídně i celou noc. No a nezapomeňte samozřejmě formu před pečením vymazat a vysypat. Tentokrát jsem použila olej ve spreji a hrubou mouku.
KrémSýr Philadelphia jsem chvíli šlehala s cukrem, pak jsem přidala mascarpone a nakonec jsem pomaličku přilévala šlehačku. Pozor, nepřešlehat!
DohotoveníVychladlý korpus rozkrojíme, dáme část krému, pak můžeme poklást malinami a dáme další část krému. Přiklopíme horní díl a zbytkem krému potřeme hotovou dobrůtku. Na další dozdobení jsem použila šlehačku, pokud chceme mít dobrůtku déle, doporučuji tu ze sáčku, nebo vařenou. Pokud víte, že spotřebujete ihned, klidně ušlehejte čerstvou. Krásně vypadá s pár lístky meduňky nebo máty.
|
Eva Králová, Brno
|