Sýrové tyčinkyDnešní dobrůtka byla určená pro moji lásku k 21. výročí svatby, protože jestli můj manžílek něco miluje, tak to asi budu já, naše děti a pak slané tyčinky. Raději se neptám na správné pořadí. Jsou vynikající, a pokud je budete dělat pro návštěvu, určitě k Vám bude chtít chodit častěji. Ale třeba k nim hosté zase přinesou dobré víno.
Co nakoupit
Jak na toZase tu máme dvě varianty: pekárna a šikovné tlapky Pekárna: dáme mléko, rozpuštěné máslo, rozdrobené kvasnice, cukr, sůl, může být špetka mletého pepře, vejce. V této fázi nechávám chviličku pracovat kvasnice, ale opravdu jen pár minut. Pak přidáme mouku a sýr, pustíme program těsto a jdeme si na hodinu a půl třeba číst. Šikovné tlapky: do velké mísy dáme sýr a mouku, uděláme v mouce dolík, do něj dáme trochu mléka cukr, sůl a rozdrobené kvasnice. Zahrneme a čekáme. Jakmile mouka začne praskat, je to znamení, že kvasnice odvádí svou práci, přidáme zbytek ingrediencí – máslo, vejce, špetku pepře a zbytek mléka a zpracujeme do vláčného těsta. Zakryjeme utěrkou a dáme aspoň na hodinu na teplé místo nakynout.
Nakynuté těsto z pekárny či mísy dáme na pracovní desku a rozdělíme na 4 – 5 dílů. Díly rozválíme a rozkrájíme rádýlkem nebo kolečkem na pizzu. Tyčinky můžete dělat veliké nebo menší, jak je libo, dobré budou oboje. Rozkrájené proužky široké cca 2 cm, dlouhé 20 nebo 10 cm, vezmeme do obou rukou a zatočíme. Na plechu pak potíráme vejcem a sypeme hrubou solí, kmínem, mákem, kořením, sýrem, co máte doma rádi.
Já jsem použila sůl, kterou jsme si přivezli z výletu do rakouských solných dolů, moc doporučujeme nejen sůl, ale i výlet, a pak arabským kořením. Bohužel nejsem schopná identifikovat, co všechno tato směs obsahuje. Poznám tam jen sezamové semínko, chuť je taková zajímavě nakyslá, zvláštní a nedokážu ji přirovnat k ničemu, co se u nás dá koupit. Zkoušela jsem se ptát v prodejně koření, ale ani tam na nic nepřišli. Takže jediné co, mohu doporučit je, pokud někdo pojede do Izraele, nechte si ho dovést. Je to koření na chleba, typicky se používá tak, že máte v jedné misce olivový olej, ve druhé koření a do obojího si namáčíte třeba pitu. Tak to máme výlet po světě a teď zpět k tyčinkám.
Tyčinky nechte ještě na plechu pár minut dokynout, a pak pečte při teplotě 200 stupňů. Hotové budou asi tak 5 minut po té, co se vám v kuchyni začne ozývat: už to budéééé, co to voní a podobně. Pokud jste doma sami, tak je to u menších tyčinek asi 10 -12 minut u velkých 15minut. Prostě do zlatova. Dohotovení
Tak se s tím aranžuji na připravenou mísu, otočím se pro další plech do trouby a mísa je prázdná.
|
Eva Králová, Brno
|