Limetkový koláč s kokosemLehký koláč s chutí i vůní limetky a kokosovým dotekem se hodí jak na odpolední svačinku, tak pro hosty. Díky máslu to není žádná dusivka a limetka s kokosem dodávají této dobrůtce chuť a vůni exotických dálek. A ono se trošku tepla do té zimy hodí.
Co nakoupit
Jak na toPřipravíme si kruhovou formu o průměru 20 -22 cm. Pokud budete chtít použít formu větší, musíte zvětšit dávku aspoň o polovinu. Na dno formy dejte pečící papír, celou formu vymažte máslem nebo můžete použít olej ve spreji. Boky formy vysypte kokosem. Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme celá vejce a dál šleháme do hladka. Pokud šleháte v robotu, je dobré stěny mísy aspoň 2x stěrkou setřít, aby všechno máslo nezůstalo na stěnách mísy, ale aby se hezky spojilo s vejci. Mouku smícháme s polovinou prášku do pečiva a přidáme k vyšlehané směsi. Nakonec přisypeme 90 g kokosu a šťávu a nastrouhanou kůru z jedné limetky. Pokud se vám podaří koupit za hříšné peníze sušinku jako mě, tak z jedné a půl limetky.
Do připravené formy přelijeme těsto a uhladíme. Pečeme při teplotě 150 stupňů v horkovzdušné troubě, v ostatních můžeme dát péct na 160 stupňů. Pečeme hodinu. Po upečení necháme nejprve ve formě vychladnout.
Mezitím si připravíme limetkovou glazuru. Do šťávy z jedné až dvou limetek, podle toho jak jsou velké nebo jak jsem již v předešlém odstavci zmínila vyschlé, přidáme prosátý moučkový cukr a vyšleháme hladkou glazuru. Nakonec přidáme nastrouhanou limetkovou kůru. DohotoveníCelý koláč polijeme připravenou glazurou, ozdobíme kokosem a případně dalším zdobením, cukrové kuličky, hvězdičky, srdíčka. Glazuru necháme zaschnout.
Podáváme s punčem, horkým džusem nebo jen tak. Pokud to bude u Vás jako u nás, zaručeně zmizí rychle. |
Eva Králová, Brno
|