Slané tyčinkyMáte i po Vánocích potřebu upéct něco dobrého, chcete uctít návštěvu něčím svým, ale na sladké nemáte ani pomyšlení? Zkuste jít do slaného. Tyto tyčinky nikdy nezklamou a je úplně jedno, jestli z těsta budete tvořítkem vykrajovat kolečka, čtverečky, zda budete dělat tyčinky nebo srdíčka.
Co nakoupit
Jak na toNa větším struhadle postrouháme sýr a tuk. Přidáme mouku s půlkou kypřícího prášku, jedno vejce, špetku soli, půl lžičky červené papriky nebo Adžiky a můžeme přisypat dvě třetiny sáčku italského sýra. Italský sýr není nutný, ale je výborný. Zbytek sýra můžete později použít na posypání.
Všechny suroviny dobře propracujte. Těsto zůstane vláčné a trochu se lepí, takže je třeba vál podsypat moukou, ale není nutné jí dávat moc. Těsto rozválíme a vykrajujeme rádýlkem tyčinky nebo různé tvary formičkou. Pečeme na pečícím papíře. Potíráme rozšlehaným vejcem a zdobíme dle vlastní fantazie, nemusíme přidávat nic nebo sypeme sýrem, semínky, kořením. Pečeme na 175 stupňů a to 8 - 12 minut dle velikosti tvarů. Těsto se neroztéká, ale nafukuje, takže můžete pokládat kousky klidně blízko sebe.
DohotoveníPo vychlazení podáváme s dobrým vínem.
Uchovávat můžeme nejlépe v uzavřené plastové či plechové krabičce. Naše ukázková dávka zmizela do 20 minut, takže pokud čekáte kobylky nebo větší společnost dávku aspoň zdvojnásobte. |
Eva Králová, Brno
|