Kokosový cheescake s pomerančovou krustičkouDnešní dobrůtka byla absolutním experimentem. Podařila se dle mých představ jen částečně, ale na chuti jí to rozhodně neubralo. Pochvala byla od všech tří mých chlapů a to potěší. A jak jsem k dobrůtce přišla? Z nějakého náhlého hnutí mysli jsem v drogérii řetězce DM koupila kokosové mléko. Hmm, no a co teď s ním? Protože teploty tu máme závratné, chtělo to něco málo sladkého, a tak přišel na řadu experimentální cheescake. Ještě si dovolím poznámku ke kosovému mléku. Když plechovku otevřete, bude na vás koukat lesklé oko – kokosový olej. Ten opatrně odložte do nějaké mističky a nechte si jej třeba na vymazávání formy, pokud dortujete, hodí se na namazání rukou, při zpracovávání modelovacích hmot. Kokosové mléko promíchejte a použijte.
Co nakoupit
Jak na toMáslové sušenky rozdrtíme v mixéru nebo v chopperu a nasypeme je do rozpuštěného másla, přidáme 50 ml rumu nebo kokosového likéru. Uděláme těstíčko, které lžící upěchujeme do formy vyložené pečícím papírem, vymazávat není potřeba, ale protože cake budeme péct ve vodní lázni, je dobré pokud máte stejně jako já rozdělávací formu bez pevného dna, zabalit ji do alobalu, aby se voda nedostala do těsta. Dáme na 10 minut předpéct na 175 stupňů. Pak necháme trošku prochladnout.
Mezitím si připravíme sýr. Ricottu dáme do šlehače, přidáme vanilkový cukr, 3 žloutky, 200 ml kokosového mléka, jednu lžičku kokosového aroma a krátce zpracujeme. V jiné míse vyšleháme tuhý sníh, do tuhého sněhu přidáme 2 až 4 lžíce moučkového cukru (já jsem dala jen dvě a bylo to dobré, ale pokud máte raději sladké dobrůtky, tak přidejte) a znovu vyšleháme. Polovinu sněhu přidáme do sýru a ručně promícháme. Ricottu naneseme na připravený máslový korpus. Abychom dostali ze sýra vzduchové bublinky, chvíli pěkně formu z boku poplácáváme. Chvilku nic, a pak začnou bublinky stoupat k povrchu a praskat, jsem hračička, bavilo mě to sledovat, takže jsem poplácávala docela dlouho, ale to rozhodně není na škodu. Vzduchové bublinky, které nedostanete ven, mohou způsobit trhlinky v upečeném dortíčku.
Do zbylého sněhu jsem přidala půl lžičky pomerančové ochucovací pasty a promíchala. Já to bohužel udělala hned, jak jsem rozdělila sníh na polovinu, takže mi sníh spadl, než jsem jej stihla nanést na sýr, ale čekalo na mě díky tomu překvapení. Lžící jsem opatrně nanášela tekutý pomerančový sníh na buchtičku. Sníh částečně zůstal na povrchu, takže krustička byla, i když ne taková jakou jsem si představovala, větší část jej protekla přes všechen sýr a udělal k mému překvapení krásný oranžový proužek mezi máslovým korpusem a sýrem. Ale hrdě přiznávám, že k tomuto efektu jsem přišla jako slepý k houslím, původně měl sníh být jako pěkná poklička na sýru. Takže pokud chcete udělat lepší pokus než já, pastu přidávejte těsně před nanášením sněhu a ten ještě předtím prošlehejte.
Tak teď už byste měli mít ve formě všechno, tak ji posaďte do hlubokého plechu, dejte do trouby vyhřáté na 165 stupňů a do plechu nalijte opatrně vodu. Když se budete snažit dostat do trouby plech plný vody, hrozí, že to nezvládnete a polijete sebe, kuchyň nebo troubu a to není cíl.
Cheesecake pečeme hodinu bez otvírání trouby, já jsem mu pak ještě 10 minut přidala, ale záleží na výšce sýra, na troubě a však to znáte, na počasí a kdo ví na čem ještě. Že je cheesecake hotový se poznat dá podle toho, že se jeho okraje začnou odlepovat od formy. V této chvíli vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte ještě hodinu dojít. Pak jej dejte aspoň na 5 hodin do ledničky vychladit.
DohotoveníTakto připravený už bude vynikající, ale protože jsem nevěděla co se zbytkem kokosového mléka, udělala jsem ještě kokosovou omáčku. To už je jednoduché. Mléko jsem promíchala s jednou lžící cukru moučka a 100 ml kokosového likéru, přidala jsem půlku kokosového pudingu za studena a pořádně prošlehala vidličkou. Pokud budete chtít omáčku pro děti, likér samozřejmě nepřidávejte a uberte pudingu, aby omáčka nebyla moc hustá. No a já jsem svoje chlapy ještě rozmazlovala, udělala jsem koktejl s pomerančovým curacaem, kterým jsem také lehce ozdobila kokosovou omáčku. A bylo: hm, hm, mlask, mlask – dobrý, dobrý, mlask. Takže experimentování doporučuji, vyplatí se.
|
Eva Králová, Brno
|