Medovník
Co nakoupit
A ještě na krém
Jak na toMáslo, cukr, med mléko, rozpustíme v páře. Tedy dáme menší hrnec do většího, do většího hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme k varu, pak stáhneme teplotu a do menšího hrnce dáme uvedené suroviny a za stálého míchání rozpustíme. Vznikne nám hmota trošku podobná domácí majonéze.
Do větší mísy, na vál nebo do domácí pekárny dáme mouku, začneme menším množstvím a postupně dle potřeby přidáváme (přesné množství se nedá určit, záleží na velikosti vajíček, na medu a nakonec i na mouce). Dále jedlou sodu, vejce a medovou hmotu a pak buďto zvolíme program těsto na chlebové pekárně, nebo program ručka. Pekárna nám vymíchá hladké těsto sama, program ručka bude muset pracovat tak dlouho až se k hladkému těstu propracuje. TipTěsto si buďto můžete rovnou rozdělit na pět dílů a rozválet každý díl zvlášť, nebo můžete zkusit jako já těsto rozdělit jen na čtyři díly, připravit si pečící papír z každé strany o 2 -3 cm větší než je dno vašeho plechu a to 5x a díly rozválet přes potravinovou folii přímo na něm. Větší díly se vám budou válet snadněji, pak přebytek těsta odkrojíte a použijete na díl č. 5. Těsto musí být opravdu tenoučké zhruba 2 mm. Pokud by se vám podařilo vytvořit plátů víc, nic se neděje. Tuším, že na Ukrajině nevěsta pekla medovník ženichovi a čím víc tenoučkých plátů dokázala z těsta vyrobit, tím větší byla její láska k němu. No a pak také záleží na velikosti plechu. Moje pláty jsou velké zhruba 30 x 34 cm.
Jak na to - dohotoveníZ těsta uděláme pláty a při 180 stupních upečeme do zlatova každý plát zvlášť. Jde to rychle, každý plát se peče zhruba 8 - 10 minut. Pokud děláte medovník poprvé, obrňte se trpělivostí, těsto je poměrně tuhé a hlavně medově lepivé. Musím se přiznat, že když jsem válela třetí plát, měla jsem chuť recept přepsat a udělat z pěti plátů jen čtyři. Ale nakonec mi i kousek těsta zbylo.
Díly pokropíme 1 dl rumu smíchaným s 1 dl vody a necháme je odpočinout a zatím připravíme krém. Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem a přidáme kondenzované mléko. Buďto rovnou koupíme karamelové nebo ho musíme zkaramelizovat. Kondenzované mléko dáme do většího hrnce s vodou a vaříme hodinu, pak konzervu otočíme a dál vaříme. Stále doléváme odpařenou vodu. Konzervy musíme nechat dobře vychladnout. Já si mléko karamelizuji večer a až druhý den otvírám. Horké karamelizované mléko by vám z konzervy vyprsklo a ošklivě vás popálí. Krém nanášíme na jednotlivé díly a skládáme na sebe. Odložíme si trošku krému na poslední díl. Poskládané díly medovníku přikryjeme třeba alobalem a dáme vychladit, můžeme i lehce zatížit, aby k sobě díly hezky sedly. Po dvou hodinách natřeme krémem horní díl a posypeme třeba strouhanými oříšky, strouhaným perníkem, můžeme i postříkat čokoládovou polevou. Medovník je výborný, když se zaleží, ale to se u nás nedaří.
|
Eva Králová, Brno
|