Dnešní dobrůtka vznikla tak, že jsem přemýšlela nad narozeninovým focením svým a naší princezny, když už jsem si ji dala jako nejlepší dárek ke svým 35. narozkám. Ale okolnosti tomu chtěly a z narozeninového focení se vyklubal takový malý projekt, nazvěme jej pracovně Lízátka pro Matěje Matěj je malý kluk, který se po komplikované operaci mandlí neprobral už čtyři roky z kómatu a jeho rodinka o něj pečuje. Péče o Matýska stojí moc peněz a tak díky bezva paní fotografce Janě, Irence a Martince vznikne focení s lízátky, a výtěžek z tohoto focení dostane Matěj na svoje konto. Ti, kteří se nemohou přijít vyfotit, budou mít možnost koupit si lízátkový rámeček, do kterého si mohou vložit vlastní fotku. Tak a teď by mě foto děvčata hnala, ale takto to pochopí i ti, kteří neujíždí na digi scrapbooku, a všechny správné a důležité informace se již brzy objeví zpracované na mých i jejich stránkách. No a jako bonus pro každého - postup jak na to. Lízátka se dají dělat buďto ručně nebo si můžete jako já koupit formu, se kterou jich můžete udělat 16 najednou. Co je rychlejší nevím, příště zkusím druhou variantu.
Co nakoupit
A můžete přidat gelovou barvu, vanilkové aroma nebo 1 dl vaječného koňaku, případně karamelový toping (ne všechno najednou). Na polévání můžete použít 200 g dobré čokolády s 50 g 100% tuku nebo Candy Buttons – čokoládové polevové pecičky, které se prodávají v úžasných barvách. Candy buttons a lízátkové špejle koupíte v eshopech U balónku nebo Sladké pečení – Valašské Meziříčí a jistě i v mnohých dalších.
Jak na toPřipravíme těsto tak, že dáme do robotu míchat celá vejce s cukrem. Až udělají hustou pěnu, přidáme některou z vybraných ingrediencí – barvu, nebo aroma. Pokud budete chtít přidat koňak nebo toping, musíte pak přidat víc mouky, a to celkem 300 g. Do pěny malým proudem za stálého šlehání přidejte olej a nakonec mouku s kypřícím práškem. Připravené těsto nalijeme naběračkou do plechu, který předtím řádně postříkáme olejem ve spreji na dortové formy.
Spodní část lízátka nenalijeme úplně plnou, abychom do těsta mohli ještě přidat kostičku marcipánu. Přiklopíme horní částí formy a sepneme svorkami. Ustřiženým sáčkem doplníme lízátka asi do dvou třetin formičky. Lízátka jsem pekla při 175 stupních 25 minut. Lízátka trošku dírkou ve formě přetečou, ale tato část jde snadno po zchladnutí plechu odloupnout.
A ještě poznámka: svorky se nepečou!!!!! Janička na lízátka připravila ozdoby v podobě motýlků a květinek ze smart – flexu, ale tato lízátka jsme snědli, jako testovací dávku.
DohotoveníJá jsem lízátka namočila do Candy Buttons (čokoládové polevové pecičky), rozpuštěných nad parou a pak jsem je ještě dozdobila čokoládovými proužky a cukrovými kuličkami. Rozpuštěná čokoládová poleva byla v originálu hodně tuhá, čokoláda po lízátkách dobře nestékala, takže jsem přidala jednu lžíci kokosového oleje, ale v tomto případě by asi byl lepší nějaký 100% tuk. Než lízátko namočíte do polevy, je potřeba namočit do čokolády konec lízátkové špejle, tu zasunete do lízátka a necháte aspoň půl hodiny ztuhnout v ledničce. Pak znovu nad parou rozpustíte čokoládovou polevu a namočíte celé lízátko, pak lehkými krouživými pohyby necháte přebytečnou polevu okapat. Lízátka můžete zdobit dle libosti, jinou barvou čokolády, cukrovými kuličkami, srdíčky nebo hvězdičkami.
Lízátka nechte v lednici hezky zatuhnout a můžete rozdávat dětem. A dospělákům taky chutnají. |
Eva Králová, Brno
|