Sýrové rohlíčkyKrálovničky vám sice většinou představují sladké recepty, ale občas je také potřeba dát si něco k vínu nebo jen tak na "zobání" mezi ostatními chody jídla, a tak jsem se dnes rozhodla nabídnout vám také něco slaného. Bohužel neznám autorku těchto báječných sýrových rohlíčků, ale rozhodně jí za její recept děkuji.
Co nakoupit
Jak na toJá si těsto dělám v domácí pekárně, ale stejně dobře můžete i vymíchat v míse. Do mísy dáme mléko, rozšlehané vejce, Heru rozkrájenou na kousky, přidáme mouku, sůl, kvasnice a 100 g sýra. Vše necháme smíchat pekárnu nebo zapojíme svaly. Těsto necháme vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme na placku a tu rádýlkem nebo i nožem rozdělíme na šestnáct dílů. Mohou se vám zdát malé, ale když složíte rožky dovnitř těsta a pak s lehkým tlakem smotáte, těsto se krásně stočí do rohlíčku. Postup jsem se pokusila nafotit, tak snad vám to pomůže.
Rohlíčky naskládáme na plech, potřeme vejcem a posypeme sýrem. Můžeme přidat i semínka nebo hrubou sůl, popřípadě nějaké koření, dle chuti.
DohotoveníPečeme na 175 stupňů asi 20 minut. Vychlazené podáváme s dobrým vínem. Nebo i bez, třeba místo slaných chipsů.
Rohlíčky jsou vynikající i zaleželé druhý den, ale jak to udělat, aby do druhého dne vydržely, to vám neporadím. |
Eva Králová, Brno
|