Svatební koláčky tety JožkyZ názvu by se dalo usuzovat, že mám nějakou tetu Jožku, co umí tyto krásné zlatavé bochánky, ale není tomu tak. Tetu Jožku má moje kamarádka Jaruška a ta mi dala koláčky nejen ochutnat, ale dovolila mi tetin recept zveřejnit. Jiný kraj, jiný mrav, dalo by se říct k reakci jiné mé kamarádky z Ostravy. Když uviděla koláčky, kroutila hlavou, jak jsme na té jižní Moravě lakotní, že pečeme takové jednohubky, s tím by oni na severu prý nepochodili. Ale my nejsme lakotní. Je to o tom, že šikovná nevěsta dokázala z této dávky upéct takových jednohubek rovnou stovku. Svatebčané jich mohli sníst, kolik chtěli, ale nevěsta tím ukazovala jak je zručná a jak si svatebčanů váží, když si s tím dá tolik práce. Udělat jeden koláč přes celý plech to dovede každý, ale nasázet jich stovku, tak aby v každém byl kousek tvarohu a byl právě jen v koláčku a nikde jinde, to už chce trochu dovednosti. Tyto koláčky jsou náročné nejen na přípravu, ale i na peněženku, ale opravdu stojí za to.
Co nakoupit
Tip - Voňavý cukrVoňavý cukr – když jej chcete ošidit, stačí smíchat moučkový cukr s vanilkovým, ale pokud jej chcete mít jako teta Jožka, pak použijte další šroubovací zavařovačku, dejte do ní moučkový cukr a přidejte k němu dřeň ze 2 - 3 vanilkových lusků i s luskem. Lusk ostrým nožem podélně rozřízneme, špičkou nože setřeme semínka, zamícháme je do cukru, a pak přiložíme zbylý lusk. Sklenici uzavřeme a necháme aspoň 24 hodin provonět. Já mám tento cukr připravený pořád. Hodí se na každou buchtičku. Jak na toNejprve si musíte vše nachystat, protože těsto na koláčky nekyne, i když do něj dáváte kvasnice, takže než uděláte těsto, musíte si nachystat tvaroh, drobenku, máčení. Tvaroh – pokud koupíte hrudkový, nemusíte s ním dělat nic víc, než že jej smícháte s cukrem a 2 žloutky a nastrouhanou kůrou z půlky citronu. Když si koupíte stříbrnou klasiku, máte dvě možnosti. Buďto jako teta Jožka, koupíte tvaroh několik dní předem, zabalíte jej do novin, zabalíte do igelitového sáčku, zatížíte a 2 dny počkáte, než tvaroh pustí všechnu vodu. Noviny můžete několikrát vyměnit. Nebo zvolíte způsob paní Králové, tvaroh dáte do plátýnka – čisté utěrky, zakroutíte a vodu vymačkáte. Kroutíte, až vám ruce modrají a voda teče, pak to půjčíte nějakému mužskému v rodině, ten zakroutí a nic, vrátí vám to, že to nejde, vy to ještě jednou zkusíte a ono to ještě jde a pak už je tvaroh připravený. Není větší síla než ženská, když ji naštve, jak málo ti chlapi spolupracují. Ale oni druhý den zaručeně přijdou s nějakým velmi složitým zlepšovákem. No a do vašeho vyždímánka nezapomeňte přidat cukr a žloutky a pěkně promíchat. Drobenka – 125 g másla smíchejte s polohrubou moukou (250 g) a krupicovým cukrem (150 g), rukou rozdrobte, přidejte kůru z druhé půlky citronu. Pokud chcete, můžete do drobenky přidat mleté ořechy. Máčení – 125 g másla a 1 vanilkový cukr necháme svařit na malém plamenu nebo při nízké teplotě. Odpaří se voda. Pak přidáme rum, již nevaříme. Voňavý cukr a hrozinky jsem popsala v nákupu, takže můžeme vyrobit těsto.
Těsto – do mísy dáme obě mouky a sůl, promícháme a pak uděláme dolík na kvásek (100 ml mléka, 1 lžíce cukru, kostka nadrobených kvasnic), zasypeme moukou a chviličku necháme pracovat. Pak přidáme tuk a sádlo, částečně propracujeme, nakonec přidáme 2 celá vejce a 2 žloutky. Zpracujeme vláčné těsto.
Z těsta připravíme několik válečků, z nich nakrájíme malé kousky. Z kousků uděláme kuličky a ty polévkovou lžící rozmáčkneme na placičku, já si ještě trochu v krajích pomáhám prsty, aby šel tvaroh pěkně schovat. Na vzniklé placičky dáme asi půl kávové lžičky tvarohu a 2 hrozinky, teda pokud je máte v koláčcích rádi. Koláčky zabalíme, omočíme v rozšlehaném vajíčku a v drobence. Skládáme na plech a hned pečeme asi 15 minut na 175 stupňů.
DohotoveníUpečené koláčky srazíme k sobě a hodně pokropíme připraveným máslem s rumem a vanilkovým cukrem. Po vychladnutí sypeme voňavým cukrem.
Tak kolik se vám povedlo udělat z jedné dávky koláčků? Já jsem jich tentokrát udělala 70, ale moji hoši mají velkou pusu. Můj rekord, když jsem chtěla vyzkoušet, co zvládnu, byl 96 koláčků. Zmizí dřív, než stihnete zjistit, že výborné jsou druhý den, až se trochu zaleží.
|
Eva Králová, Brno
|