Milí příznivci Královniček,v době adventní jsem se rozhodla nevkládat dobrůtky na neděli, protože všichni uklízíme doma i v sobě, nakupujeme dárky pro radost našich nejbližších a hlavně těch nejmenších a vyhlížíme sníh a Ježíška a pečeme cukroví. Někteří už prý mají dokonce napečeno. U nás pokud moje paměť sahá, se vždycky začínalo péct okolo Mikuláše a i já to tak dělám. Před Mikulášem jsme s Janičkou upekly perníčky, které už nejsou, já pak upekla perníkovou chaloupku a zatím co se chlapci hádali, kdo ji dostane do dědictví, Janula si ji odnesla do školky na výstavu perníčků.
Protože cukroví pečeme všichni a návodů a receptů je všude plno, rozhodla jsem se přidat aspoň pár rad. Jak na to když:Koupíte citrónovou kůru krájenouKdyž není nutné, aby byla v těstě úplně jemná, stačí ji pár hodin před použitím namočit do vody. Pokud by jemná byla lepší, zajděte na návštěvu k babičce a v jejím starém hmoždíři roztlučte na prášek. Pokud máte jako já hmoždíř z Ikea a k babičce zrovna nemáte cestu, tlučte, tlučte, co to dá, a pak přesívejte přes jemné sítko, zbytek dejte do punče. Jak na zdrclou čokoládovou polevuJe to snadné, přidejte lžíci mléka a jednu až dvě lžíce cukru a znovu vymíchejte. Jak na sražený krémStává se, že do krásného krému přidáte nějakou přísadu a on se srazí, zpravidla je to proto, že suroviny měly různou teplotu. Nevyhazovat, chce to trpělivost a míchat a míchat. I když to prvních deset minut nevypadá, pak to najednou přijde a krém se zase spojí a vyšlehá se krásně do hladka. Jak na těsto na perníčkyPokud máte doma domácí pekárnu, můžete toto poměrně tuhé těsto vymíchat v ní. Použijte program těsto a nezapomeňte ji vypnout před kynutím. To znamená zhruba po půl hodině. Jak na bílkovou polevuNa jeden bílek přidáme špetku soli, vyšleháme do pevné pěny, pak přidáme lžíci octa nebo citrónové šťávy a postupně přisypáváme třikrát prosátý moučkový cukr a to 70g. Někdo tu pravou polevu nešlehá, ale raději ji „tře“ v míse. Je pravda, že poleva je pak bez bublinek, je krásná, ale trvá to i hodinu. Takže dobrý pořad v televizi nutností. Jak na to, abyste si Vánoce užiliRada čistě soukromá, pro mnohé nepoužitelná Každý rok si přejeme, aby Vánoce byly krásné, bílé a pohodové. Bílou musí zařídit Svatý Petr, krásné a pohodové máme ve svých rukách. Já se snažím naplánovat hodně věcí dopředu, každý den seškrtávám, co je nereálné a když na konci z původního seznamu zůstane polovina, jsem úplně spokojená.
O Vánocích, ale i jindy, se snažím, aby u nás lidem bylo dobře. Myslím, že umytá okna v tom nehrají příliš velkou roli. Hlavní je pohodička, něco dobrého k ní. Takže tam, kde mají uklizeno už o první adventní neděli, se ráda pozvu na návštěvu, pod každý kousek cukrovíčka si dám vzorně talířek, abych jim tam nenadrobila, a všechny ostatní ráda uvidím u nás. Drobky vysaje vysavač, takže k nám mohou i přátelé s malými dětmi.
Nikomu nic nenutím, zvlášť na Štědrý den. Takže chystáme kapra i kuřecí řízky, bramborové dukátky i bramborový salát, rybí polévku naštěstí mají rádi všichni. Letos nás u Štědrovečerní večeře bude deset, takže můj milovaný manžel dneska zakoupil velké a dlouhé desky, ze kterých uděláme provizorní, ale velký stůl, ke kterému se všichni vejdeme a na který se nám všechno vejde. Pak už v pokoji bude jen stromeček, ale co víc na Ježíška potřebujeme. Moc se na Vánoce těším, těším se na své Izraelské synovce, na rozzářené oči naší princezny, na překvapené oči naší babičky, která už několik let chce od Ježíška lak na vlasy a pak je překvapená, jak moc byla hodná. Těším se na domácí vaječný likér od svého tchána, kterého jednu lahvinku dostávám pravidelně už několik let k narozeninám a druhou k svátku na Štědrý den a těším se na to, že nám všem spolu bude fajn a myslím, že o tom jsou Vánoce.
Tak žádný stres, ony přijdou, stejně jako loni nebo příští rok, ať už budete mít 5 druhů cukroví nebo 30, uklizeno jen pro oko nebo ve všech koutech. Když nebudete mít u večeře naštvaného manžela, ubrečené děti a obklad na bolavé hlavě a stromeček bude pěkně svítit, dohledají se i dárky na které jste v chvatu zapomněli dát jmenovky a budou Vánoce. |
Eva Králová, Brno
|