Měla jsem chuť udělat nějaký hodně oříškový dort, a taky jsem přemýšlela, co s datlemi, které nám v létě přivezla z Jeruzaléma moje sestra. Moc nám samotné nechutnají, jsou velmi sladké, ale řekla jsem si, že je zkusím nějak upravit.
Koláč jsem tvořila trošku, jako když kočička s pejskem dělali dort, ale výsledek je moc dobrý, u nás doma chutná a tak prozradím, jak na to.
Co nakoupit:
Jak na toVypeckované datle jsem společně s ořechy rozemlela v chopperu (mixéru), dávala jsem do mixéru vždy polovinu datlí a polovinu ořechů. Mrkev jsem nastrouhala na jemno. Vše jsem dala do větší mísy, přidala jsem kakao, vejce, mouku, 50 ml smetany. Vše smícháme, přisypeme celé lískové oříšky. Hmota tedy nevypadá nijak úchvatně, ale na chuť je moc dobrá. Rozetřela jsem ji do kulaté formy (30 cm), ale velmi pěkně by jistě vypadala i ve čtvercovém ráfku nebo formě tak, aby se pak dal korpus krájet na kostičky.
Datlový korpus jsem pekla na 160 stupňů v horkovzdušné troubě asi 25 minut. Korpus jsem nechala vychladnout.
Krém z karamelové šlehačkyZbytek šlehačky (150ml) dáme do hrnce, přivedeme k varu, přidáme karamelky. Aby se lépe rozpouštěly, ještě jsem je pokrájela. Za stálého míchání karamelky rozpouštíme ve šlehačce na mírném plameni, nebo při nízké teplotě. Po rozpuštění karamelek jsem šlehačku přelila přes sítko do šlehací mísy, přidala jsem 50 g másla a znovu do rozpuštění míchala.
Šlehačku můžete buďto několik hodin chladit v lednici, nebo ji šupnete na hodinu do mrazáku. Po vychlazení šlehačku vyšleháme do krému. Rozetřeme na korpus.
Zdálo se mi, že takto by byl koláč stále hodně sladký, tak jsem do karamelové šlehačky na několika místech přidala malinovou marmeládu a vidličkou ji lehce do šlehačky zamíchala. Kraj koláče jsem ještě ozdobila piniovými oříšky a na talířku jsem koláč polila rozpuštěnou hořkou čokoládou. Ale myslím, že toto zdobení není potřeba, datlový koláč je zajímavý a dobrý i bez čokolády a dalších oříšků.
Toto byl asi můj nejodvážnější experiment, který jsem zatím ve světě sladkostí podnikla, ale vydařil se a vy jej můžete zkusit, myslím, zcela bez rizika, protože jak řekl můj milovaný manžel: „Ještě jsem nic takového nejedl, ale je to dobré“ a Ondra to popsal jako: „čokoládové, oříškové, jemné, dobré.“ |
Eva Králová, Brno
|