Rozhodly jsme se s Janičkou, že si uděláme holčičí sladký výlet do Prahy, a tak ve středu v 17:00 nasedáme do Žlutého autobusu směr Praha – Janula si pochvaluje, autobus s pohádkou, kofča a brambůrky, cesta prý utekla tak rychle, jako by to bylo jen pár minut.
Ve 20:00 vystupujeme z metra, kde na nás čeká strejda TOM. A kuk, taky strejda Honza a obě psí slečny Belinka a Megií. Kluci nás vzali domů procházkou. Doma nás čekaly výborné lasaně a buchtička a pro maminku kafíčko. Ve čtvrtek se někdo tak nemohl dočkat svých sladkých kurzů v Dortisimu, že přes odpor k rannímu vstávání už o půl čtvrté přesvědčoval maminku, že je čas vstávat, snídat, oblékat se. Dvě hodiny jsem Janču přesvědčovala, že má ještě spoustu času, no a nebýt strejdy, tak jsme krásně zaspaly.
V devět jsme v Dortisimu a začínáme kurzem pralinek. Janička se zapojuje úplně do všeho, myslím, že pralinky budeme dělat často. Celá prodejna Dortisima voní čokoládou, pan Peter Sipos ukazuje, vysvětluje, ale hlavně nás nechává všechno vyzkoušet. Nechtěla bych být běžným nakupujícím dortových pomůcek, ta vůně čokolády musí být k nevydržení. Kolem poledne vyklepáváme naplněné pralinky na stůl a nastává velké dělení.
Po obědě v příjemné restauraci se pokračuje ve sladkém tvoření. Na tento kurz se Janička těšila ještě víc než na pralinkový. Ve velkém hrnci se vaří tři kila cukru, zkaramelizovaný cukr se vylévá na podložku, barví se a promíchává. Všichni si to chtějí vyzkoušet, ale po chvilce vědí, jak pálí karamel. Janča nasazuje troje rukavice a statečně se vrhá do souboje s karamelem.
A pak přichází na řadu takový malý zázrak, na sobě jsou nakládané válečky červené, bílé, zelené, je to pěkný špalek. Ten se pak začne tvarovat, až z něj vzniknou centimetrové špalíčky. Zatím co dospěláci váhají, zda vzít stejně jako pan lektor do ruky velký nůž a přes hranu stolu rozsekat špalíček na bonbónky, Janička do toho klidně jde. Chvilku jsem musela zavřít oči, ale je to šikula, prstíky jí zůstaly všechny. Z dalšího karamelu stáčíme různobarevné proužky do tvaru srdíček, šnečků, válečků a placatých lízátek.
Moje absolutně spokojená dceruška si vše skládá do krabiček. Oba kurzy byly báječné, Janička si odnáší své dvě plné krabičky. U strejdy je velmi obřadně otvírá, abychom konečně mohli všichni ochutnat. S náležitou úctou jsme si vychutnali každý dvě pralinky, strejdové dostali lízátko a jeden sáček třešinkových bonbónků. Večer ještě vyrážíme procházkou na bobovou dráhu. Je nádherné počasí a výhled na rozkvetlou Prahu je úžasný.
V pátek se nám z pelíšku vůbec nechce, a tak vstáváme až chvilku před tím, než do Prahy přijel tatínek, aby si s námi výlet taky trošku užil. Využili jsme krásného počasí a vydali jsme se do botanické zahrady. Byla krásná, ale protože je opravdu teplíčko, moc se těšíme do AQUA Paláce. Rychlý oběd, ubytovat a šup na vlnobití. V bazénech jsme vydrželi až do noční laser show. Jedna by si řekla, že dítko bude spát jak nemluvně, ale to by nesměla být Janička. Nakonec mě přesvědčila, že ještě zajdeme na masážní křesílka.
V sobotu Janička s tátou a se strejdou Tomem pokračují ve vodních hrátkách, prý se ukázaly i nějaké Disney princezny. Já jsem opět vyrazila do Dortisima na kurz makronek. A pak jsem si ještě udělala další radost, protože se uvolnilo místečko na odpoledním kurzu. Naučila jsem se ještě další novou věc, která se mi už dlouho líbí a to použití zrcadlové polevy.
Cestou domů nám začalo parádně pršet, ale vůbec nám to nevadilo, protože náš výlet se báječně vydařil. Jsme nadšené, unavené, spokojené a naši domácí ochutnávači také.
Kurzy pana Petra Sipose v Dortisimu můžeme všem jen a jen doporučit, dozvíte se určitě spoustu nových věcí, naučíte se používat to, na co jste třeba ještě neměli odvahu (u mě to byla zrcadlová poleva, Janička se těší, jak bude rozdávat dárky v podobě domácích pralinek). Kurzy jsou cenově nádherně přístupné každému, jen je třeba přidat do peněženky nějakou korunku na to, co budete absolutně nutně potřebovat hned po kurzu koupit. Děkujeme s Janičkou všem dortisimákům, především samozřejmě manželům Grgulovým, kteří se na pořádání těchto kurzů podílejí. Děkujeme za příjemnou atmosféru, za novinky v surovinách i v pracovních pomůckách a také za možnost setkávání se s cukrdlinkami, které se často znají jen z facebookových stránek. |
Eva Králová, Brno
|