Do Top Cake studia Julie Alexovičové www.topcakestudio.cz jezdím na kurzy moc ráda. Nejen že si odtud vždycky odvezu výtvor, který se jeví jako rukou neudělatelný, tak nějak kopie přírody se vším všudy, ale ještě jsem velmi často překvapená nějakým dobrým obědem, novým zeleninovým salátem nebo moučníkem.
Tentokrát jsem nevydržela a rovnou jsem si o recept řekla. Jaké bylo moje překvapení, když mi také velmi rychle přišel do zpráv odkaz na tento jablečný koláček. Jsem ráda, že Julie není třeba z Japonska, protože po té, co jsem se dosyta vynasmála, začala jsem silně posilovat šedou kůru mozkovou a se zbytky azbuky, neoprašované nejméně 25 let, jsem si recept přeložila. Již tak asi docela zdravý jablečný koláč jsem se rozhodla ještě trošku vylepšit a tady je recept.
Co nakoupit:
Jak na toJe to velmi snadné. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citrónem, posypeme skořicí, případně vanilkovým cukrem.
V míse vyšleháme celá vejce s cukrem do husté pěny. Přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli, mléko a vyšleháme do hladka.
Do těsta přidáme dvě třetiny nakrájených jablíček, zlehka vmíchat. Přestože jsem použila teflonovou formu, vyložila jsem ji pečícím papírem, lépe se pak koláč vyndává na talíř či podnos. Zvolila jsem formu o velikosti 30 cm, ale určitě může být i o něco menší, koláč pak bude vyšší.
Papír jsem potřela máslem, na něj jsem vyskládala část jablíček z poslední třetiny, na jablka jsem rozetřela těsto. Nahoru jsem naskládala zbytek jablíček a to tak, že doprostřed jsem dala menší hromádku, aby se mi tady těsto zbytečně nenafouklo, a pak zbytek jablíček ve dvou kruzích po obvodu. Můžeme poklást malými kousíčky másla.
Koláč jsem pekla v horkovzdušné troubě na 170 stupňů 30 minut.
Vychlazený koláč můžete servírovat. Nebo nechat na stole, on se naservíruje sám. Teda aspoň u nás. |
Eva Králová, Brno
|