Nějaký ten pátek už dorty peču, ale pořád je to stejné. Napřed se bojím, aby se mi podařilo upéct dobrý korpus, aby nebyl ani suchý ani nedopečený, pak se bojím, aby se mi nesrazil krém, aby nebyl ani přeslazený, ani moc kyselý nebo hořký. I několik večerů přemýšlím, jak by měl dort vypadat a pak se bojím, abych zvládla to, co si naplánuju vymodelovat nebo namalovat, no a když všechno připravím, zabalím dort do krabice a říkám si, ještě tohle a ještě toto jsem mohla udělat lépe, ale snad se bude dort líbit.
Stejné to bylo i s dortem pro slečnu Šárku. Když jí její milující maminka dort se mnou domlouvala, bylo vidět, jak by si přála nechat udělat Šárince nějaký romantický dortík s květinkami a motýly, ale Šárka chtěla dort s Bártem Simpsonem. Že na dortu bude Bárt s kyticí, to jsem věděla od začátku, ale pořád jsem nějak nemohla najít žádnou inspiraci na to, jak dort doplnit. Chtěla jsem, aby to nebyla taková ta klasika v modré s obláčky ze znělky seriálu, přemýšlela jsem nad tím, že by okolo dortu mohla být filmová okna s obrázky všech, ale pořád to nějak nebylo to pravé teenagerovské. A pak mi padl do oka balicí papír. To je ono, přesně to, co se mi zdálo pro 13 letou Šárku jako ta správná parádička. Balicí papír s diskotékovými motivy, hodně barviček. Tak design byl vyřešený, takže už jen zbývalo vymyslet, jak ho udělat a bylo hotovo. Jsem opravdu moc ráda, že jsem se trefila a dort splnil očekávání. Paní Eva k dortu napsala: Já jak jsem ho viděla, tak mi normálně vytryskly slzy, nekecám! A Šárka pištěla na celý barák. Chuť famózní - piškotový korpus jemně (na přání) promazaný borůvkovou marmeládou s fialkovým sirupem, zelený krém je pistáciový a žlutý je vaječný likér. Potah s mandlovou příchutí ... je vynikající, mňam!!! Měla jsem také radost z toho, že se mi podařilo vymyslet, jak udělat zajímavý povrch dortu, který jsem tvořila pomocí airbrushe. Kostičky na dortu byly touto technikou moje premiéra. No páni - takže to překrásné stínování s kostičkama bylo u nás poprvé? Tak to dvojnásobně klobouk dolů!!! Já celé odpoledne přemýšlela, jak se to dělá - a že v tom máš asi dlouholetou praxi - vše bylo tak strašně nádherné a dokonalé ... je opravdu vidět, že to celé děláš s láskou .... pro nás to byl ten nejkrásnější i nejlepší (chuťově) dort v životě!!! Co bych ještě mohla dodat? Že na dortu bylo ještě co dopilovávat, to je jasné, ale ta báječná radost je opravdu skvělá odměna za spoustu hodin práce na dortu. Díky holky, bylo mi potěšení a ráda pro vás zase třeba za rok nějaký dort připravím. Dort pro Šárku jsem připravila po poradě s maminkou piškotový s pistáciovým a likérovým krémem, původně jsem neměla do dortu dávat žádnou marmeládu, protože Šárce většina druhů ovoce nedělá dobře, ale náhoda tomu chtěla, že jsem při rodinném výletě našla borůvkovou marmeládu a navíc objevila fialkový sirup. Báječně se to k dortu hodilo a Šárka právě jen borůvky může. Potah byl z mandlového Smartflexu, design jsem dělala pomocí airbrushe a tekutých barev. Figurku jsem barvila gelovými barvami a vše ostatní jsem dělala technikou malování na cukrovou hmotu, takže prášková běloba a gelové barvy.
|
Eva Králová, Brno
|